AstraZeneca: Κατά 76% αποτελεσματικό το εμβόλιο, σύμφωνα με τα επικαιροποιημένα στοιχεία

Ελαφρώς χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου της AstraZeneca, στο 76% έναντι 79% που είχε ανακοινώσει η φαρμακοβιομηχανία στην προηγούμενη επίσημη ανακοίνωσή της, έδειξαν τα επικαιροποιημένα στοιχεία για την κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ που ανακοίνωσε η εταιρεία, μετά την αμφισβήτησή τους από επιτροπή των ΗΠΑ.

Η εταιρεία εξέδωσε νέα ανάλυση με επικαιροποιημένα στοιχεία για τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής στις ΗΠΑ, αφούτου η Επιτροπή Ελέγχου Ασφάλειας Δεδομένων (DSMB)του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Μολυσματικών Ασθενειών (NIAID) των ΗΠΑ εξέφρασε την ανησυχία ότι η αρχική αποτελεσματικότητα του 79% βασίστηκε σε ξεπερασμένες πληροφορίες.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το NIAID, η επιτροπή εξέφρασε “την ανησυχία της για το γεγονός ότι η AstraZeneca ενδέχεται να χρησιμοποίησε μια παρωχημένη πληροφορία στις δοκιμές αυτές, κάτι που πιθανόν να οδήγησε σε μη ολοκληρωμένη εκτίμηση της αποτελεσματικότητας” του εμβολίου.

Όπως ανακοίνωσε αμέσως μετά η εταιρεία, η προηγούμενη ανάγνωση βασίστηκε σε δεδομένα που συγκεντρώθηκαν έως τις 17 Φεβρουαρίου.

Σε κάθε περίπτωση η δυσλειτουργία των δεδομένων ενδέχεται να καθυστερήσει την ικανότητα του εμβολίου να κερδίσει την κανονιστική άδεια των ΗΠΑ, αν και πιθανότατα θα εξακολουθήσει να παίζει κρίσιμο ρόλο στην αναστολή της πανδημίας.