Άντεξε, με μικρές απώλειες, στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με ήπιες απώλειες έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο κατάφερε να διαχειριστεί τις ισχυρές και διψήφιες απώλειες στην Πειραιώς και την Aegean, και να κρατήσει τη ζώνη των 830 μονάδων, η διάσπαση των οποίων θα κάμψει τις άμυνες των αγοραστών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,12% στις 832,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 826,87 μονάδων (-0,74%) και 835,65 μονάδων (+0,31%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 73,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 62,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια.

Άντεξε, με μικρές απώλειες, στις πιέσεις το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,10%, στις 2.002,45 μονάδες, ενώ στο -0,44% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.180 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,59% στις 524,08 μονάδες.

Οι διψήφιες απώλειες τόσο στην Πειραιώς όσο και στην Aegean δεν άφησαν περιθώρια για καλύτερο κλείσιμο της αγοράς, αν και στα θετικά της συνεδρίασης ήταν η διαφοροποίηση εντός του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες κάτω από ασφυκτική πίεση. Η διαφοροποίηση αυτή, σε συνδυασμό με την αντίδραση αρκετών τίτλων, ιδίως από τον ενεργειακό κλάδο, συνέβαλε στην άμυνα που έβγαλε το ΧΑ στα επίπεδα των 830 μονάδων (οι 827 μονάδες είναι η κοντινή σημαντική  στήριξη).

Το στοίχημα βέβαια είναι να δούμε τη θετική διαφοροποίηση των τίτλων να συνεχίζεται και το επόμενο διάστημα, και τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο με την κεφαλαιακή ενίσχυση της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτό αυτομάτως θα επιβεβαιώσει την παρουσία των αγοραστών, ακόμη και σε επιλεκτικό επίπεδο και τη δημιουργία στεγανών σε τίτλους που έχουν δείξει ότι η αγορά παραμένει σε ανοδικό κανάλι μακροπρόθεσμα.

Ένα κανάλι που επιβεβαιώνεται τεχνικά, σύμφωνα με τον Απόστολο Μάνθο της Aenaon Markets, ο οποίος παραπέμπει στο μηνιαίο διάγραμμα του Γενικού Δείκτη. Σε αυτό το 12ετές τεχνικό πλάνο συλλαμβάνεται ο δείκτης να βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις προ των πυλών της σημαντικότατης μακροπρόθεσμης καθοδικής γραμμής αντίστασης “Q” στις 870 με 860 μονάδες. Αν και η γραμμή τάσης έχει αντισταθεί για πάνω από τέσσερις φορές, σε αυτήν τη φάση της αγοράς υπάρχουν ορισμένοι αργοί αλλά καθοριστικοί τεχνικοί ταλαντωτές, που αναδύουν από τον περασμένο Δεκέμβρη ισχυρές ενδείξεις ανοδικής πίεσης τονίζοντας ότι αυτήν τη φορά το βέλος της ανόδου θα είναι τόσο αιχμηρό που θα καταφέρει μετά από σχεδόν 4.000 μέρες να διατρήσει την “Q” και να δραπετεύσει προς την επόμενη περιοχή αντίστασης των 1.050 μονάδων.

Βέβαια, εκτός των τραπεζικών εξελίξεων, η αγορά δεν έχει αποστρέψει την εστίαση από την πορεία της πανδημίας στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση αποφάσισε την επιστράτευση ιδιωτών ιατρών για να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες ανάγκες στο σύστημα υγείας. Μια εξέλιξη που ουδείς είχε προβλέψει προ λίγων εβδομάδων, αλλά και μια εξέλιξη που δεν συνοδεύεται προς ώρας με νέα αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της οικονομικής δραστηριότητας. Εντούτοις, ουδείς μπορεί να αποκλείσει το τελευταίο σενάριο, με ότι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ανάκαμψης της οικονομίας.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς διεύρυνε κι άλλο τις απώλειες της, κλείνοντας σήμερα με πτώση 20,06% (στο -54,4% σε τέσσερις ημέρες), με την Aegean να χάνει 12,30%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τέρνα Ενεργειακή και Coca Cola, με τις ΓΕΚ Τέρνα και Jumbo να κλείνουν με μικρές απώλειες. Χωρίς μεταβολή ο Ελλάκτωρ.

Στον αντίποδα, η Motor Oil σημείωσε άλμα 4,01%, με τη Βιοχάλκο να ενισχύεται κατά 3%. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Alpha Bank, Ελληνικά Πετρέλαια και Εθνική και άνω του 1% σε Λάμδα, ΑΔΜΗΕ, Titan, Σαράντης, Φουρλής και ΕΧΑΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Μυτιληναίος, ΕΥΔΑΠ και Eurobank.