Με εβδομαδιαίο -2% το Χρηματιστήριο μετά το τραπεζικό vertigo

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε την εβδομάδα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και κατάφερε να ελέγξει την ισχυρή πτώση του τραπεζικού κλάδου, απομακρύνθηκε κι άλλο από το σκαλοπάτι των 850 μονάδων, το οποίο και θα άφηνε ένα παράθυρο ολικής επαναφοράς μετά τους τριγμούς της εβδομάδας που πέρασε.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,36% στις 833,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 830,78 μονάδων και 842,05 μονάδες. Ο τζίρος ανήλθε στα 153,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 114,2 εκατ. τεμάχια.

Με εβδομαδιαίο -2% το Χρηματιστήριο μετά το τραπεζικό vertigo

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με απώλειες 1,41%, στις 2.004,43 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.185,22 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με πτώση 3,43% στις 521,01 μονάδες.

Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,96%, με τον FTSE 25 να υποχώρησε κατά 1,98%. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 3,94%.

Η αύξηση του τζίρου σαφώς συνδέεται με την έντονη δραστηριότητα μέσω προσυμφωνημένων πράξεων και σήμερα, με τα πακέτα της Τέρνα Ενεργειακής να ξεχωρίζουν, καθώς άλλαξε χέρια το 3,09% της εισηγμένης. Το ένα πακέτο διακινήθηκε στην τιμή των 13,12 ευρώ και το δεύτερο στην τιμή των 13 ευρώ. Η αξία των 2 συναλλαγών ήταν συνολικά 46,6 εκατ. ευρώ, ανεβάζοντας σημαντικά τη συναλλακτική δραστηριότητα της αγοράς.

Εκτός όμως των πακέτων καθ΄όλη τη διάρκεια της εβδομάδας, η ανακοίνωση της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς μονοπώλησε το ενδιαφέρον, σύμφωνα με τον Μ. Χατζηδάκη της Beta Securities. Η έντονη φημολογία γύρω από την τιμή στην οποία θα αντληθούν τα νέα κεφάλαια εκτός από τη σημαντική πίεση στη μετοχή της τράπεζας άλλαξε το κλίμα, οδηγώντας σε ρευστοποιήσεις που σταδιακά επηρέασαν όλο το ταμπλό της αγοράς.

Παρά την επιτυχή άντληση 2,5 δισ. ευρώ σε κρατικά ομόλογα 30ετούς διάρκειας και κάποια καλά αποτελέσματα έτους από τις εισηγμένες Cenergy, Πετρόπουλος, Viohalco, το κλίμα μεταβλητότητας διατηρήθηκε έως το τέλος της εβδομάδας προϊδεάζοντας για τη συνέχεια. Φαίνεται ότι υπό τις παρούσες συνθήκες η συνέχιση της ανοδικής τάσης περνάει μέσα από τον περιορισμό της διακυμανσημότητας των τραπεζικών μετοχών και δη της Τράπεζας Πειραιώς καθώς είναι εξαιρετικά δύσκολο να διαφοροποιηθεί το συστημικό γκρουπ όταν η μεταβλητότητα πατάει σε διψήφιο ποσοστό. Το ζητούμενο επομένως είναι η διευκρίνιση ή ο περιορισμός των σεναρίων που αυτή τη στιγμή κάνουν το γύρο της αγοράς δεδομένου ότι το διάστημα που μεσολαβεί έως τον Απρίλιο σε όρους χρηματιστηριακού χρόνου είναι εξαιρετικά μεγάλο, οι δε συνθήκες lockdown σε διάφορους οικονομικούς κλάδους δεν φαίνεται να αποκλιμακώνονται άμεσα.

Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης μετά από έξι εβδομάδες ανόδου και αφού κατέγραψε νέο υψηλό 13 μηνών στη συνεδρίαση της Τετάρτης υποχώρησε γρήγορα προς τις 830 μονάδες. Στα θετικά των ημερών της διόρθωσης είναι η αποφόρτιση της υπεραγορασμένης εικόνας των ταλαντωτών μετά από ένα τριήμερο συνεχών πωλήσεων. Λόγω της ταχύτητας της ανόδου που προηγήθηκε αλλά και της κλίσης της ανόδου, τα κομβικά σημεία της τάσης απέχουν 30 μονάδες από τα τρέχοντα επίπεδα.

Οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κινούνται ανοδικά στο εύρος 802/794 μονάδες, επίπεδο το οποίο συνιστά και την πρώτη βραχυπρόθεσμη στήριξη. Προς το παρόν η πτώση έχει χαρακτηριστικά διόρθωσης καθώς και ο MACD φαίνεται να επιμένει ανοδικά ακόμα και στο ενδεχόμενο υποχώρησης προς τα επίπεδα στήριξης. Σε αυτό το επίπεδο φαίνεται να συνηγορεί και η πλαγιοανοδική γραμμή στήριξης που διέρχεται από τις 726 και 777 μονάδες.

Η ένταση με την οποία η αγορά θα βρει “πάτημα” στο εν λόγω επίπεδο θα προσδιορίσει και τον χαρακτήρα της κίνησης από τις 861 μονάδες. Η μεγάλη εικόνα παραμένει αισιόδοξη τα δεδομένα θα αλλάξουν μόνο σε ενδεχόμενη διάσπαση και κλείσιμο κάτω από τις 800 μονάδες. Συμπερασματικά θα αναμέναμε τη συνέχιση των ταλαντώσεων που προκαλούν τα τραπεζικά απόνερα στις επόμενες συνεδριάσεις, ενδεχομένως σε πιο μικρή έκταση καθώς ο κλάδος έχει ισχυρό αποτύπωμα στη διαμόρφωση της ψυχολογίας και ακολούθως στην τάση της Αγοράς, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς συνέχισε και σήμερα την έντονα πτωτική της πορεία, κλείνοντας με απώλειες 21,95%, με την Τέρνα Ενεργειακή και τα Ελληνικά Πετρέλαια να ακολουθούν με πτώση 4,89% και 4,68% αντίστοιχα. Η ΕΧΑΕ υποχώρησε κατά 3,47%, με τις Motor Oil, Εθνική, Eurobank και Alpha Bank να ακολουθούν με απώλειες που ξεπέρασαν το 2%.

Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, Coca Cola, Φουρλής και Jumbo, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, ΑΔΜΗΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντης, ΕΥΔΑΠ και Titan. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΟΛΠ, Aegean και ΟΤΕ, με τον Μυτιληναίο και τη ΔΕΗ να προσφέρουν σημαντικά στηρίγματα με το +1,14% και το +1,26% που σημείωσαν.