Αρ. Πελώνη: Προσαρμογές για καλύτερη εφαρμογή των μέτρων, όχι χαλάρωσή τους

«Με την επιδημιολογική εικόνα που έχουμε αυτή τη στιγμή, δεν συζητάμε για άνοιγμα. Δεν είναι η στιγμή για άνοιγμα. Δεν μιλάμε για χαλάρωση των μέτρων» δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6», η Αριστοτελία Πελώνη επανέλαβε πως το βασικό ζητούμενο – και το πλαίσιο που θέτει η κυβέρνηση – είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. «Καλύτερη εφαρμογή που θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη και την ψυχολογική κόπωση της κοινωνίας. Μιλάμε άρα για στοχευμένες παρεμβάσεις προκειμένου να διευκολυνθεί η εφαρμογή των μέτρων. Προφανώς, θα πρέπει να είμαστε ανοιχτοί σε προσαρμογές, για να διορθωθούν επιμέρους μέτρα, που ενδεχομένως να μην λειτούργησαν.  Όπως για παράδειγμα, η απαγόρευση της κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα στις 7 το απόγευμα, που δημιούργησε ενδεχομένως μεγαλύτερη συμφόρηση και κόπωση στους πολίτες» εξήγησε.

Όπως συμπλήρωσε, «λέμε για διορθώσεις, διότι θα πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη και το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και αλλάζει ο καιρός. Είναι ένα πλεονέκτημα αυτό, το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε. Θα μπορούσαν να γίνουν προσαρμογές, δεδομένου ότι φτιάχνει ο καιρός και είναι προτιμότερο να είναι οι πολίτες σε ανοιχτούς εξωτερικούς χώρους, παρά να πηγαίνουν, για παράδειγμα, παρανόμως σε σπίτια. Το βασικό ζητούμενο είναι η καλύτερη εφαρμογή των μέτρων. Να στοχεύσουμε σε αυτή την κατεύθυνση, η οποία ταυτόχρονα θα δώσει και μια εκτόνωση» ανέφερε.

Σε σχέση με τους εμβολιασμούς, η κ. Πελώνη υπογράμμισε πως «κάθε βδομάδα που κερδίζουμε, έχουμε περί τους 200.000 εμβολιασμούς, οπότε θα πρέπει και αυτό να μπαίνει στην εξίσωση. Όσο χτίζεται αυτό το τείχος ανοσίας, τόσο θα μπορούμε να προχωρούμε σε άρση των περιοριστικών μέτρων. Σήμερα άνοιξε η πλατφόρμα για τους ευπαθείς αυξημένου κινδύνου. Έχουν ήδη κλειστεί τα πρώτα ραντεβού και φεύγουν τα sms. Την άλλη Παρασκευή θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επόμενη ηλικιακή ομάδα των 70-74 ετών. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι στις ομάδες που έχουν εμβολιαστεί των 80 και άνω, παρατηρείται μία μείωση στις νοσήσεις αυτή τη στιγμή, που είναι ένα πάρα πολύ καλό νέο. Είναι το πρώτο αποτύπωμα του εμβολιασμού» επισήμανε.

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, δικαιώθηκε η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να μην αναστείλει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca. «Και επιβεβαιώθηκε χθες και από τον EMA, τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, ότι είναι ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που δεν συσχετίζει προβλήματα που, ενδεχομένως, δημιουργήθηκαν σε άλλες χώρες με τον εμβολιασμό. Αυτό είναι  πάρα πολύ σημαντικό, διότι δεν πρέπει να διαρραγεί η σχέση εμπιστοσύνης. Όσο περισσότερα εμβόλια υπάρχουν, τόσο πιο γρήγορα θα γίνουν οι εμβολιασμοί σε όλη την Ευρώπη. Σε λίγες ημέρες, πάντως, εμείς θα είμαστε στους ένα εκατομμύριο πολίτες, που έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση» δήλωσε η Αριστοτελία Πελώνη.