Ενεργειακά στηρίγματα βρήκε η πτώση στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ελεγχόμενη ήταν η διόρθωση σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από την πλειονότητα των τίτλων του, βρήκε σημαντικά στηρίγματα, ειδικά στον ενεργειακό κλάδο, ο οποίος λειτούργησε ως ανάχωμα για τη διατήρηση της επαφής με τις 860 μονάδες.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,36% στις 857,19 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 855,98 μονάδων (-0,50%) και 861,29 μονάδες (+0,12%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 70,2 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,1 εκατ. τεμάχια ή 10,9 εκατ. ευρώ.

Ενεργειακά στηρίγματα βρήκε η πτώση στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,41%, στις 2.064,04 μονάδες, ενώ στο -0,34% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.179,64 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,27% στις 565,40 μονάδες.

Μπορεί η αγορά να δέχτηκε ισχυρές πιέσεις από επιλεγμένους τίτλους, αλλά κατάφερε τελικά να κρατήσει την επαφή με τις 860 μονάδες, χάριν κυρίως του ενεργειακού κλάδου, ο οποίος κράτησε τις άμυνες που χρειάστηκαν έναντι του profit taking που εκδηλώθηκε. Έτσι, είχαμε τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων σε αρνητικό έδαφος, με τον Γενικό Δείκτη τελικά να παραμένει στα υψηλά σχεδόν 13 μηνών και τον τραπεζικό δείκτη να χάνει λίγες μονάδες από τα επίπεδα των 570 μονάδων.

Πάντως, παρά τη σημερινή πτώση του τραπεζικού δείκτη, ο κλαδικός, όπως αναφέρει και ο Απ. Μάνθος της Aenaon Markets βρίσκεται σε μια πολύ ενδιαφέρουσα διαγραμματική αντιπαράθεση με τη σημαντική περιοχή αντίστασης των 570 με 560 μονάδων.  Το επίπεδο αυτό εδώ και πολύ καιρό χρήζει ιδιαίτερης προσοχής, καθώς εάν όντως καταστρατηγηθεί από τις δυνάμεις των αγοραστών, μπορεί να βάλει τις βάσεις για μια εξελικτική ανοδική πορεία όχι μόνο στις τραπεζικές μετοχές αλλά και στο σύνολο του ελληνικού χρηματιστηρίου μιας που η επόμενη σοβαρή αντίσταση εντοπίζεται πολύ πιο πάνω. Η κίνηση αυτή εάν όντως ευοδωθεί θα αναγκάσει αρκετούς βραχυχρόνιους επενδυτές να ακολουθήσουν την προσταγή της επιγραφής “fasten seat belt”.

Η κατοχύρωση των άκρως ελκυστικών κερδών του προηγούμενου διαστήματος, αλλά και η στάση του γενικού δείκτη πριν δοκιμάσει υψηλότερα επίπεδα, ήταν λίγο έως πολύ αναμενόμενη, αλλά και ευκταία από αρκετούς αναλυτές, που θεωρούν ότι θα πρέπει η αγορά να αξιολογήσει στο μεταξύ τόσο τα δημοσιονομικά στοιχεία που ανακοινώνονται (έλλειμμα, ανεργία, κλπ), όσο και τα επιδημιολογικά στοιχεία που θα καθορίσουν την επιστροφή στην κανονικότητα. Και τα δύο μέτωπο εκπέμπουν κάποια ανησυχητικά σημάδια, αλλά όπως έδειξε και η πορεία του book building του 30ετούς ομολόγου σήμερα, η εμπιστοσύνη μακροπρόθεσμα στη χώρα παραμένει ισχυρή.

Η ζήτηση για το ελληνικό 30ετές ομόλογο ήταν εντυπωσιακή καθώς οι προσφορές ξεπέρασαν τα  26 δισ. ευρώ, με την έκδοση να χαρακτηρίζεται από πηγές του Capital.gr στην αγορά ως τεράστια επιτυχία για το Ελληνικό Δημόσιο.  Παράλληλα, σε συνδυασμό με τη δεύτερη πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ, η επιτυχία της σημερινής “τολμηρής” έκδοσης, όπως την χαρακτηρίζουν πολλοί, αποτελεί ένα σημαντικό σήμα για τους επενδυτές. Ισχυρός “σύμμαχος” σε αυτές τις κινήσεις του Ελληνικού Δημοσίου είναι η ΕΚΤ και το PEPP.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημείωσε βουτιά της τάξεως του 6,38%, με την Jumbo να ακολουθεί με το δικό της -2,14%. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχάλκο, Ελλάκτωρ, Motor Oil, ΟΛΠ, Alpha Bank και Εθνική.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Φουρλής, Λάμδα και Coca Cola, ενώ χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Μυτιληναίος, Titan, ΟΠΑΠ και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης και ΕΥΔΑΠ, ενώ η Aegean έκλεισε στο +1,11% και η ΔΕΗ στο +1,91%. Η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύθηκε κατά 2,80%.