Με τράπεζες προς τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Προς τις 860 μονάδες οδηγεί το Χρηματιστήριο Αθηνών η εκρηκτική άνοδος των τραπεζικών μετοχών, η οποία όχι μόνο αντισταθμίζει τις πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, αλλά βελτιώνει σημαντικά και το κλίμα στην αγορά.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,07% στις 858,93 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 40,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 24,3 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 1,18% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.068,94 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη 4,17% στις 565,03 μονάδες.

Με τράπεζες προς τις 860 μονάδες το Χρηματιστήριο

Αν και υπήρξαν μεταξύ 12:00 και 13:00 κάποια τεχνικά προβλήματα στη μετάδοση των δεδομένων προς τους επενδυτές, αυτό δεν πτόησε τους αγοραστές που δοκιμάζουν τις δυνάμεις τους ακόμη και στα επίπεδα των 860 μονάδων. Μάλιστα, σήμερα ο τραπεζικός δείκτης διαπέρασε με αξιοσημείωτη αποφασιστικότητα και τις 550 μονάδες, δίνοντας το μήνυμα ότι παρά τα προβλήματα που εξακολουθούν να υπάρχουν στον κλάδο, οι μεσο-μακροπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές.

Την εμπιστοσύνη όμως στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εν γένει θα δουν και οι επενδυτές στην επικείμενη έκδοση του 30ετούς ομολόγου που προχωρά ο ΟΔΔΗΧ. Εκτός απροόπτου, και αν το επιτρέψουν οι συνθήκες στην αγορά, το βιβλίο προσφορών αναμένεται να ανοίξει αύριο, ενώ μετά και τις πρόσφατες ανακοινώσεις της ΕΚΤ καθώς και τη σημαντική πτώση των ελληνικών αποδόσεων που έχει σημειωθεί μετά το sell-off, η ζήτηση αναμένεται να είναι ισχυρή.

Θετικά επίσης λειτουργεί και η προοπτική της σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε εφαρμογή για την αναχαίτιση του τρίτου κύματος της πανδημίας και της μείωσης της πίεσης που ασκείται στο εθνικό σύστημα υγείας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr θα υπάρχει εισήγηση για ένα γενικό χρονικό ορίζοντα σταδιακής επανέναρξης κάποιων δραστηριοτήτων με την προσοχή να στρέφεται στους υγειονομικούς παράγοντες και κατά πόσο οι δραστηριότητες έχουν επίπτωση στην πορεία του κορονοϊού στην κοινότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο και αν επιβεβαιωθεί η πλήρης αποκατάσταση της κανονικότητας, το δεύτερο εξάμηνο του 2021 θα είναι η απαρχή της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Και αν αναλογιστεί κανείς και την εισροή των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, από τα οποία η Ελλάδα αναμένεται να επωφεληθεί τόσο από τις επιχορηγήσεις (περίπου 17,8 δισ. ευρώ, με πιθανές πτωτικές προσαρμογές λόγω του ισχυρότερου από το αναμενόμενο αποτέλεσμα του ΑΕΠ του 2020) όσο και από το μέρος των δανείων του Ταμείου (περίπου 12,6 δισ. ευρώ), τότε η επιτάχυνση της ανάκαμψης είναι ένα δεδομένο που σταδιακά θα αποτυπώνεται στο ταμπλό.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Πειραιώς σημειώνει άλμα 14,34%, με την Εθνική και την Alpha Bank να ακολουθούν με +4,88% και +4% αντίστοιχα. Κέρδη 3,15% σημειώνει ο Φουρλής, με τις Eurobank, ΟΤΕ και ΕΧΑΕ να ακολουθούν με κέρδη άνω του 2%. Η Βιοχάλκο κερδίζει 1,65% και η Τέρνα Ενεργειακή ενισχύεται κατά 1,27%.

Ήπια ανοδικά κινούνται οι ΕΥΔΑΠ, ΔΕΗ, Jumbo, Coca Cola, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Λάμδα και Titan, ενώ στον αντίποδα, ήπια πτωτικά κινούνται οι Motor Oil, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, ΓΕΚ Τέρνα, Aegean και Σαράντης. Ο ΟΠΑΠ κινείται με απώλειες 1,40%, ενώ ο Ελλάκτωρ σημειώνει βουτιά 8,76%.