Μαγιορκίνης: Η σημασία πρόληψης της ενδοοικογενειακής μετάδοσης

Ο (θετικός;) ρόλος της ανόδου της θερμοκρασίας στη μείωση των κρουσμάτων του κοροναϊού και από τις νέες μεταλλάξεις -όπως συνέβη πέρσι στο τέλος της άνοιξης και σε όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, όταν είμαστε αντιμέτωποι με το βασικό στέλεχος του ιού- ήταν η ερώτηση που έθεσε το Libre στον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος απάντησε μάλλον θετικά, λέγοντας ότι «οι επιστήμονες δεν έχουν καμία ένδειξη ότι δε θα συμβεί αυτό».

«Όπως συνέβη την προηγούμενη άνοιξη (Απρίλιο και Μάιο) και το καλοκαίρι, όπου είχαμε μείωση του αριθμού των κρουσμάτων, γεγονός στο οποίο συνέβαλε και η άνοδος της θερμοκρασίας, αναμένουμε κάτι ανάλογο το επόμενο διάστημα».

«Μπορεί η θερμοκρασία –με βάση την περσινή μας εμπειρία– να ήταν ένας παράγοντας που καθόρισε την εξέλιξη της επιδημίας, ωστόσο μεγαλύτερη θετική επίδραση θα έχουμε από τον εμβολιασμό παρά από την άνοδο της θερμοκρασίας», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης και επεσήμανε ότι «σε σχέση με το δεύτερο κύμα, το τρίτο κύμα έχει καλύτερο προφίλ νοσηρότητας, καθότι η σχετική επίπτωση των άνω των 65 παραμένει χαμηλότερη από το αναμενόμενο για την εξάπλωση της επιδημίας στην κοινότητα».

Τηρούμε τα μέτρα και προστατεύουμε τις ευπαθείς ομάδες
Όπως τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης,

«για την ανάσχεση της πορείας του τρίτου κύματος, είναι απαραίτητο να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στην καθημερινότητά μας. Θα πρέπει να κρατήσουμε έναν όσο το δυνατόν μικρότερο κοινωνικό κύκλο, να φοράμε μάσκες σωστά όταν επισκεπτόμαστε τους συγγενείς μεγάλης ηλικίας.
Επίσης, είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσέχουμε όταν έχουμε συμπτώματα ενδεικτικά της νόσου και για αυτό θα πρέπει να κάνουμε τεστ, να φοράμε μάσκες, να απομονωθούμε για τον χρόνο που θα προστατεύσει τους γνωστούς μας και τους συγγενείς μας».

Η σημασία πρόληψης της ενδοοικογενειακής μετάδοσης
«Όταν υπάρχει κάποιος που είναι θετικός στο σπίτι μας, θα πρέπει να τον στηρίζουμε τόσο πρακτικά και ψυχολογικά στην απομόνωσή του.

Η στήριξή μας στα άτομα που διαγιγνώσκονται με την νόσο παντού, και ιδίως εντός του σπιτιού που διαμένουμε, έχει κεντρική σημασία στο να επιτύχει η υγειονομική απομόνωση. Πάντα βέβαια εφαρμόζοντας τους κανόνες προσωπικής υγιεινής και να έχουμε άπλετο αερισμό στο σπίτι.
Με κατάλληλη οργάνωση του σπιτιού, καθαριότητα, αερισμό και μέτρα ατομικής προστασίας, είναι δυνατόν να περιοριστεί η ενδοοικογενειακή μετάδοση και, κυρίως, να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες που διαμένουν κάτω από την ίδια στέγη», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.