Διστακτικός ο Τσιόδρας για χαλάρωση μέτρων – Πολιτική σύγκρουση για την επίταξη κλινικών

Στο «κόκκινο» η κατάσταση στα νοσοκομεία. Στο 95% έφτασε η πληρότητα στις ΜΕΘ. Περισσότερες από 900 εισαγωγές το Σαββατοκύριακο σε όλη την χώρα, οι 500 στην Αττική. Στην περαιτέρω συνεργασία με τα ιδιωτικά νοσοκομεία προχωρά η κυβέρνηση. Την επίταξη τους ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ. Στον «αέρα» οι εμβολιασμοί της εταιρείας Astra Zeneca λόγω θρομβώσεων. Η μία μετά την άλλη οι χώρες αναστέλλουν την χορήγηση του φαρμάκου. Έκτακτη συνεδρίαση της εθνικής επιτροπής εμβολιασμών εν αναμονή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φαρμάκων.

Υπό έντονη πίεση βρίσκονται το Μαξίμου και το υπουργείο Υγείας που βλέπουν το σύστημα υγείας να βρίσκεται υπό κατάρρευση. Η κατάσταση είναι δραματική με τις μονάδες εντατικές θεραπείας να είναι είδος προς εξαφάνιση στην Αττική.

Η κυβέρνηση τα επόμενα 24ωρα αναμένεται να εντάξει και τα ιδιωτικά νοσοκομεία στην μάχη κατά του κοροναϊού καθώς μέχρι τώρα οι μεταφορές από τα δημόσια νοσοκομεία προς τα ιδιωτικά αφορούσαν περιστατικά εκτός πανδημίας.
Τα περιοριστικά μέτρα δεν αποδίδουν κυρίως λόγω των μεταλλάξεων αλλά και της κόπωσης στην κοινωνία από τα συνεχή lockdown. Η αγανάκτηση και η οργή που επικρατεί στους πολίτες από την ανεπαρκή αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν αυξήσει τα «κορονο-πάρτι» σε όλη την χώρα, γεγονός που προβληματίζει ιδιαίτερα τους λοιμωξιολόγους.

Η κυβέρνηση που έχει υποστεί σημαντικό πολιτικό κόστος από τους χειρισμούς της στην υγειονομική κρίση, αναζητά τρόπους αλλαγής του κλίματος και ήταν το θέμα που κυριάρχησε στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μαξίμου με την συμμετοχή του Σωτήρη Τσιόδρα.

Στόχος είναι να ανοίξουν ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες όπως κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής στις 22 Μαρτίου, ώστε με αυτό τον τρόπο να σταλεί ένα μήνυμα αισιοδοξία προς τους πολίτες πως βρισκόμαστε προς το τέλος του lockdown.
Ωστόσο με τα μέχρι τώρα δεδομένα θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολο να συμβεί και πολλά αναμένεται να κριθούν από τα αποτελέσματα της Τετάρτης και της Πέμπτης που θα πραγματοποιηθούν πολλά περισσότερα τεστ σε σχέση με εκείνα που έγιναν το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας. Γι’ αυτό τον λόγο ο Σωτήρης Τσιόδρας εμφανίστηκε αρχικά διστακτικός καθώς αναμένει τα στοιχεία που θα έχει στα χέρια του τα επόμενα 24ωρα.

Ανησυχία επικρατεί και για το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στο εσωτερικό της επιτροπής των λοιμωξιολόγων. Μπορεί να τονίζουν πως αν δεν είχε επιβληθεί το lockdown η κατάσταση θα ήταν ακόμη χειρότερη, αλλά πλέον βλέπουν πως τα συνεχή περιοριστικά μέτρα φέρνουν αντίθετα αποτελέσματα.

Οι «φωνές» για αλλαγή στρατηγικής αυξάνονται μεταξύ των ειδικών και με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα της εβδομάδας.

ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων
Η αξιωματική αντιπολίτευση καλεί την κυβέρνηση έστω και την ύστατη στιγμή να προχωρήσει στην επίταξη των ιδιωτικών νοσοκομείων προκειμένου να δοθεί μια σημαντική ανάσα στο ΕΣΥ που βρίσκεται υπό κατάρρευση αλλά και να βοηθήσει και ο ιδιωτικός τομέας στην μάχη κατά της πανδημίας.

«Την ώρα που το ΕΣΥ έχει φτάσει στα όρια της κατάρρευσης, δεκάδες συμπολίτες μας χάνουν καθημερινά τη ζωή τους, εκατοντάδες βρίσκονται διασωληνωμένοι, αρκετοί από αυτούς εκτός ΜΕΘ και ο κ. Μητσοτάκης αντί να εφαρμόσει σχέδιο έκτακτης ανάγκης και να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές, όπως συνεχώς του ζητάμε, απλά συζητά με τους επιτελείς του πώς θα «συνεργαστεί περαιτέρω» με τους ιδιώτες», σημειώνει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ.
Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει επικίνδυνους τους χειρισμούς της κυβέρνησης και την κατηγορεί ότι προσπαθεί να προστατέψει τα συμφέροντα των κλινικαρχών

«Δυστυχώς, στο σχεδιασμό τους αντί επίταξης προβλέπουν μόνο «δωράκια» στους κλινικάρχες, όπως τα διπλά νοσηλεία για τις ελάχιστες κλίνες που διαθέτουν και αποσπασμένους γιατρούς από τα Δημόσια νοσοκομεία. Ανίκανοι να προστατέψουν τους πολίτες και ικανοί μόνο για να προστατέψουν τα συμφέροντα των κλινικαρχών φίλων τους. Οι χειρισμοί τους έχουν πάψει να είναι μόνο επικίνδυνοι. Είναι εγκληματικοί» τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Εμπλοκή με τα εμβόλια της Astra Zeneca
Οι σοβαρές παρενέργειες που προκαλεί το εμβόλιο της Astra Zeneca έχει κάνει ήδη αρκετές χώρες όπως την Γαλλία, την Ιταλία και την Γερμανία να αναστείλουν την χορήγησή του.

Στην χώρα μας συνεδριάζει σήμερα εκτάκτως η εθνική επιτροπή φαρμάκου για να εκτιμήσει την κατάσταση.

Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες τα εμβόλια της συγκεκριμένης εταιρείας θα συνεχιστούν κανονικά μέχρι την τελική απόφαση της ευρωπαϊκής επιτροπής φαρμάκων στις 18 Μαρτίου. Ωστόσο ζήτημα θα υπάρξει στην περίπτωση που ανασταλεί το εμβόλιο της συγκεκριμένης εταιρείας με όσους έχουν κάνει ήδη την πρώτη δόση.