Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η Wall, εν μέσω συγκρατημένης επενδυτικής αισιοδοξίας

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης, με μεικτά πρόσημα, κινούνται τη Δευτέρα οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, με την θετική πορεία των εμβολιασμών στις ΗΠΑ και διεθνώς και την διαφαινόμενη οικονομική ανάκαμψη να διατηρούν μια σχετική αισιοδοξία στις τάξεις των επενδυτών.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχωρεί κατά 13,07 μονάδες ή 0,04%, με τον ευρύτερο S&P 500 να χάνει 3,44 μονάδες ή 0,09%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq κερδίζει 33,98 μονάδες ή 0,26%.

Οι μετοχές που δείχνουν την ισχυρότερη ανοδική τάση είναι εκείνες των εταιρειών και κλάδων που θα επωφεληθούν περισσότερο από μια πιο πλήρη επανεκκίνηση της οικονομίας, κυρίως αεροπορικών εταιρειών (American Airlines, United Airlines) εταιρειών κατασκευής αεροσκαφών και λιανεμπορικών αλυσίδων (Boeing, Gap).

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου του αμερικανικού δημοσίου άγγιξε υψηλό ενός και πλέον έτους την Παρασκευή, στο 1,642%, ενώ τη Δευτέρα κινείται με οριακές απώλειες.

“Οι αποδόσεις των ομολόγων συνεχίζουν να αποτελούν τον βασικό κίνδυνο για το χρηματιστήριο”, ανέφερε ο Jim Paulsen, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής στην Leuthold Group. “Ωστόσο, η κατάσταση είναι ήρεμη προς το παρόν – και καθώς η ταχύτητα ανόδου των αποδόσεων μειώνεται, επιτρέπει στους επενδυτές να συνειδητοποιήσουν πόσο χαμηλά βρίσκονται, από γενική άποψη, οι αποδόσεις”.

“Οι επενδυτές θα πρέπει να συνεχίσουν να παλεύουν με την αγωνία μιας υπερθέρμανσης της οικονομίας και μιας συνακόλουθης σύσφιγξης της νομισματικής πολιτικής από πλευράς Fed, κάτι που ήδη ανησυχεί την αγορά τις τελευταίες εβδομάδες”, έγραψε ο David Kostin, στέλεχος στρατηγικής μετοχών της Goldman Sachs στις ΗΠΑ, σε σημείωμά του.  “Θεωρούμε ότι η αγορά μετοχών μπορεί να ενσωματώσει, χωρίς υπερβολική δυσκολία, ακόμη και αποδόσεις της τάξης του 2% στα 10ετή ομόλογα”.

Την προηγούμενη εβδομάδα, ο Dow Jones κατέγραψε κέρδη 4%, με τον S&P 500 να κερδίζει 2,6%. Και οι δύο έκλεισαν την Παρασκευή σε ιστορικό υψηλό όλων των εποχών.

Ο Nasdaq Composite κέρδισε 3% την προηγούμενη εβδομάδα, παρά το sell-off της Παρασκευής λόγω της νέας εκτίναξης των αποδόσεων των ομολόγων, που απομακρύνει τους επενδυτές από μετοχές υπεραξίας, εταιρειών των οποίων η προοπτική σημαντικών κερδών είναι μακροπρόθεσμη και όχι άμεση.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να χαιρετίζουν την έγκριση, την περασμένη εβδομάδα, του θηριώδους πακέτου δημοσιονομικής τόνωσης 1,9 τρισ. δολ. του προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από το ομοσπονδιακό Κογκρέσο της χώρας, το οποίο ο αρχηγός του κράτους κύρωσε με την υπογραφή του την Πέμπτη το βράδυ. Η φορολογική αρχή των ΗΠΑ, IRS, άρχισε ήδη από την Παρασκευή την επεξεργασία των στοιχείων για την αποστολή της απευθείας επιχορήγησης των 1.400 ευρώ κατ’ άτομο στην πλειονότητα των Αμερικανών πολιτών, ως μέρος του πακέτου, με πολλά χρήματα να μπαίνουν σε τραπεζικούς λογαριασμούς μέσα στο σαββατοκύριακο.  Περί τα 20 δισ. Δολ. Του πακέτου θα κατευθυνθούν στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, ενώ 350 δισ. θα μοιραστούν σε πολιτειακές και τοπικές κυβερνήσεις στις ΗΠΑ, καθώς στις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες των ιθαγενών των ΗΠΑ.

Το βλέμμα των επενδυτών στρέφεται επίσης στη συνεδρίαση, την Τετάρτη, της επιτροπής νομισματικής πολιτικής της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve), όπου θα αποφασιστεί η πορεία των επιτοκίων.

Η Fed αναμένεται να αναγνωρίσει την καλύτερη του αναμενομένου πορεία ανάπτυξης της οικονομίας, ενώ η αγορά ομολόγων αναμένει το κατά πόσο θα υπάρξει αλλαγή στις προβλέψεις (outlook) για την πορεία των επιτοκίων, με τις ισχύουσες προβλέψεις της Fed να μην αναμένουν αύξησή τους μέχρι τουλάχιστον το 2023.

Στο πεδίο του εμβολιασμού κατά του κορονοϊού, ο πρόεδρος Μπάιντεν τόνισε ότι θα δώσει οδηγίες στις πολιτείες να έχουν δώσει τη δυνατότητα, το αργότερο έως την 1η Μαΐου, σε κάθε ενήλικά που επιθυμεί να εμβολιαστεί, να μπορεί να κλείσει ραντεβού για εμβολιασμό, ενώ τόνισε ότι ευελπιστεί η εθνική επέτειος της 4ης Ιουλίου να εορταστεί με τους Αμερικανούς να μπορούν να συγκεντρωθούν σε μικρές παρέες, με χαλάρωση των περιορισμών.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow, 12 κινούνται με θετικά πρόσημα και 18 με αρνητικά. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Nike, McDonald’s, Home Depot, ενώ των απωλειών εκείνες των Dow Inc., Chevron, Microsoft.