Ελληνικό metoo: Ένα βήμα πριν την κλήτευση κωμικού ηθοποιού ως ύποπτο για βιασμό

Με κύριο γνώμονα την προστασία των γυναικών που έχει προχωρήσει σε βαρύτατες καταγγελίες κατά δημοφιλούς κωμικού, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, συνεχίζει με εντατικούς ρυθμούς να ερευνά τα όσα αποδίδονται σε βάρος του. Ο μέχρι πρότινος αγαπημένος ηθοποιός, με πλούσια πορεία στη μικρή και στη μεγάλη οθόνη, αλλά και στο θέατρο, έχει πλέον να αντιμετωπίσει τρεις διαφορετικές καταγγελίες -από δύο που ήταν αρχικά- οι οποίες αφορούν σε αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα που δεν έχουν παραγραφεί.

Αν και στην αρχή το όνομα του είχε ακουστεί μόνο ως προς καταγγελίες για περιστατικά προσβολής της γενετήσιας αξιοπρέπειας, τα οποία δεν ακολούθησαν τη δικαστική οδό, λόγο παραγραφής, τελικά δεν άργησαν να ακολουθήσουν και άλλες καταγγελίες για βαρύτερες πράξεις και συγκεκριμένα για βιασμό. Αν και δύο εξ αυτών είχαν τελεστεί πριν από τουλάχιστον 15 έτη, με αποτέλεσμα να έχει περάσει ο χρόνος παραγραφής, υπήρξαν και άλλες οι οποίες -σύμφωνα με τις καταγγελίες- είχαν τελεστεί πιο πρόσφατα, δίνοντας το πράσινο φως στις εισαγγελικές αρχές για να ξεκινήσουν τις έρευνες τους.

Τελικά, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Κώστας Σπυρόπουλος, που χειρίζεται την υπόθεση, φαίνεται πως έχει καταλήξει όχι σε δύο αλλά σε τρεις καταγγελίες οι οποίες φέρονται να έχουν τελεστεί από το 2008 έως και το 2014. Μία περίπτωση -αυτή του 2008- φέρεται να αφορά σε βιασμό, ενώ οι άλλες δύο -με χρόνο τέλεσης το 2010 και το 2014- εμφανίζονται να αφορούν απόπειρες βιασμού. Όλες οι πράξεις είναι κακουργηματικής φύσεως.

Ήδη, δύο γυναίκες έχουν περάσει το κατώφλι του εισαγγελικού λειτουργού, επιβεβαιώνοντας τις καταγγελίες που έχει στη διάθεση της η Δικαιοσύνη, μέσα από το πειθαρχικό όργανο του Σώματος Ελλήνων Ηθοποιών. Μάλιστα, έχει καταθέσει και μάρτυρας, ο οποίος έχει προταθεί από μία καταγγέλλουσα, επιβεβαιώνοντας -κατά πληροφορίες- τους ισχυρισμούς περί σεξουαλικής κακοποίησης.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, από την κατάθεση της μία καταγγέλλουσας γυναίκας ο εισαγγελέα Σπυρόπουλος “διέγνωσε” όχι απόπειρα βιασμού, όπως αρχικά είχε αναφερθεί στη σχετική αναφορά, αναβαθμίζοντας το αδίκημα σε τετελεσμένο βιασμό. Και στις δύο περιπτώσεις, οι γυναίκες ηθοποιοί κατόρθωσαν να προχωρήσουν στις καταγγελίες τους, μέσω του ΣΕΗ, όπου αρχικά κατέθεσαν τις γραπτές καταγγελίες τους, οι οποίες στη συνέχεια, έφτασαν με τη συνδρομή του προέδρου του πειθαρχικού οργάνου, Πασχάλη Τσαρούχα, στις εισαγγελικές αρχές.

Η τρίτη καταγγελία

Όσο για την τρίτη υπόθεση που αφορά σε απόπειρα βιασμού, η καταγγέλλουσα αν και δημοσίευσε ανώνυμα το περιστατικό σε Μέσο Μαζικής Ενημέρωσης, στη συνέχεια δεν προσέφυγε στη Δικαιοσύνη ούτε καταθέτοντας μήνυση στην Εισαγγελία, ούτε στρεφόμενη προς το ΣΕΗ.

Μάλιστα, μέχρι πρόσφατα όλα έδειχναν ότι η γυναίκα ήταν ιδιαίτερα διστακτική στο να συνεχίσει δικαστικά, αφού αν και είχε προχωρήσει σε προφορική καταγγελία στο ΣΕΗ, δεν είχε προσκομίσει σχετικό έγγραφο, πράγμα το οποίο αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για τη διερεύνηση της. Τελικά, φαίνεται πως η χθεσινή επίσκεψη του Πασχάλη Τσαρούχα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών άλλαξε τα δεδομένα, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ των πέντε νέων φακέλων περιλαμβάνεται και η δική της.

Εκτός απροόπτου, η τρίτη κατά σειρά καταγγέλλουσα αναμένεται να καταθέσει την ερχόμενη εβδομάδα, ενώ όπως όλα δείχνουν, ο εισαγγελικός λειτουργός ενδεχομένως να μην προχωρήσει στην κλήτευση και άλλων προσώπων που έχουν καταγγείλει βιασμό ή απόπειρα βιασμού από τον ίδιο ηθοποιό, ωστόσο το υπό διερεύνηση αδίκημα έχει παραγραφεί. Αν και η αρχική σκέψη φαίνεται πως ήταν να ληφθούν και αυτές οι καταθέσεις προκειμένου να αποτυπωθεί το προφίλ του εμπλεκόμενου κωμικού, τελικά φαίνεται πως τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, είναι επαρκή προκειμένου η έρευνα να ολοκληρωθεί.

Η μαρτυρική κατάθεση και της τρίτης καταγγέλλουσας, δεν αποκλείεται να σηματοδοτήσει την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης, αφήνοντας ως τελευταίο βήμα την κλήτευση του ηθοποιού για ανωμοτί κατάθεση, για να υποβάλει τις έγγραφες εξηγήσεις του ως ύποπτος τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Η ενέργεια αυτή δεν έχει αποσαφηνιστεί πότε ακριβώς δεν λάβει χώρα, ωστόσο δεν αποκλείεται και στο τέλος της άλλης εβδομάδας όλα να είναι έτοιμα.

Με τη λήψη της ανωμοτί κατάθεσης, η Εισαγγελία Πρωτοδικών θα είναι σε θέση να αποφανθεί αν υπάρχουν επαρκείς ένδειξης ενοχής για την άσκηση ή μη ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος.