Σε αρνητικά επίπεδα “γύρισε” η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου

Σε εντυπωσιακό ράλι σε όλα τα ομόλογα της ευρωζώνης οδηγούν οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ ότι θα “ανεβάσει” σημαντικά τους ρυθμούς αγορών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PEPP στο επόμενο τρίμηνο, με την Κριστίν Λαγκάρντ να τονίζει ότι τα υψηλότερα επίπεδα των αποδόσεων των ομολόγων δεν είναι επιθυμητά.

Μετά από δύο εβδομάδες αδράνειας της ΕΚΤ, κατά τις οποίες κράτησε χαμηλά τους ρυθμούς αγοράς ομολόγων παρά το sell-off που έχει σημειωθεί στα ομόλογα της ευρωζώνης, η αγορά ανακουφίστηκε από τις δηλώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, οι οποίες δείχνουν ότι η κεντρική τράπεζα θα κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της και δεν θα μείνει παρατηρητής, πραγματοποιώντας μόνο λεκτικές παρεμβάσεις. Η Λαγκάρντ “εξήγησε” την αδράνεια της ΕΚΤ λέγοντας πως καθώς πλησίαζε η συνεδρίαση του Δ.Σ αυτού του μήνα, προτίμησε να περιμένει έτσι ώστε να γίνει συνολική και λεπτομερής αξιολόγηση των συνθηκών, με βάση και τις εκτιμήσεις για την οικονομία και τον πληθωρισμό πριν αποφασιστούν οι κινήσεις της.

Έτσι, η απόδοση του 5ετούς ελληνικού ομολόγου σημείωσε εντυπωσιακή βουτιά στο -0,015% και σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, ενώ στο 0,77% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς ομολόγου με βουτιά της τάξης του 8% από χθες. Σημαντική είναι η αποκλιμάκωση και της απόδοσης του 15ετούς ομολόγου η οποία υποχωρεί στο 1,036%, ενώ σταθερά σε αρνητικά επίπεδα παραμένουν οι αποδόσεις στους 2ετείς και 3ετείς ελληνικούς τίτλους.

Ισχυρό ράλι καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι τίτλοι στην ευρωζώνη, με το 10ετές γερμανικό να υποχωρεί στο -0,345% (πτώση άνω του 10% από χθες), το 10ετές γαλλικό στο -0,108% και το ιταλικό 10ετές στο 0,585% με πτώση 14%.

Όπως τόνισε η Λαγκάρντ, “εάν είναι σημαντικές και επίμονες, οι αυξήσεις των επιτοκίων της αγοράς, όταν παραμείνουν ανεξέλεγκτες, θα μπορούσαν να μεταφραστούν σε μια πρόωρη σύσφιξη των συνθηκών χρηματοδότησης για όλους τους τομείς της οικονομίας. Αυτό είναι ανεπιθύμητο σε μια στιγμή που η διατήρηση ευνοϊκών χρηματοδοτικών συνθηκών παραμένει απαραίτητη για τη μείωση της αβεβαιότητας και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, ενισχύοντας έτσι την οικονομική δραστηριότητα και διασφαλίζοντας τη μεσοπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών”.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ εξήγησε πως ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των αγορών της ΕΚΤ δεν θα φανεί στα εβδομαδιαία στοιχεία των αγορών υπό το PEPP της προσεχούς Δευτέρας, προσθέτοντας πως την τρέχουσα εβδομάδα υπάρχουν επίσης μεγάλες αποπληρωμές τίτλων που έληξαν, αλλά από την επόμενη εβδομάδα θα φανεί η άμεση και ισχυρή “απάντηση” που αποφάσισε η ΕΚΤ. Οι υψηλότερες αγορέες υπό το PEPP θα ξεκινήοσυν από αύριο, όπως τόνισε.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις του Δ.Σ, η ΕΚΤ θα διενεργεί τις αγορές τίτλων με ευελιξία σύμφωνα με τις συνθήκες της αγοράς και με σκοπό να αποτραπεί η υιοθέτηση αυστηρότερων όρων χρηματοδότησης που δεν συμβαδίζουν με την αντιστάθμιση της προς τα κάτω επίδρασης που ασκεί η πανδημία στην προβλεπόμενη πορεία του πληθωρισμού.

Επιπλέον, η ευελιξία των αγορών ως προς τον χρόνο, τις κατηγορίες στοιχείων ενεργητικού και τις χώρες θα συνεχίσει να στηρίζει την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής. Αν μπορούν να διατηρηθούν ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης με ροές αγορών στοιχείων ενεργητικού που δεν οδηγούν σε εξάντληση του συνολικού ποσού του προγράμματος PEPP στη διάρκεια του χρονικού ορίζοντα των καθαρών αγορών του, το ποσό αυτό δεν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί στο ακέραιο. Επίσης, το συνολικό ποσό μπορεί, εφόσον χρειαστεί, να αναπροσαρμοστεί με σκοπό τη διατήρηση ευνοϊκών συνθηκών χρηματοδότησης οι οποίες θα συμβάλουν στην αντιστάθμιση της αρνητικής διαταραχής που ασκεί η πανδημία στην πορεία του πληθωρισμού.