Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές με το βλέμμα στα ομόλογα

Με μεικτά πρόσημα ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς η νέα άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες για ενδεχόμενη αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, με τις μετοχές ωστόσο να ολοκληρώνουν την καλύτερη εβδομάδα τους από τον Νοέμβριο.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι αγορές των ομολόγων το δεύτερο τρίμηνο θα πραγματοποιηθούν “με ρυθμό σημαντικά υψηλότερο”, στέλνοντας ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψει ένα νέο ράλι των αποδόσεων να οδηγήσει σε ανεπιθύμητη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών, δυσχεραίνοντας την οικονομική ανάκαμψη.

Το ράλι των αποδόσεων την προηγούμενη εβδομάδα πυροδότησε ανησυχίες ότι τα αυξημένα επιτόκια θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας, την ίδια στιγμή που οι χώρες συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη με την πανδημία.

Ανησυχίες που επανήλθαν στο προσκήνιο σήμερα, καθώς οι αποδόσεις επέστρεψαν σε ανοδικό έδαφος, με την απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ να κερδίζει 8,5 μονάδες βάσης στο 1,12%, μια ημέρα μετά την υποχώρηση της κάτω από το 1,5% για πρώτη φορά σε μια εβδομάδα. Στο γερμανικό 10ετές κερδίζει 2 μονάδες βάσης στο -0,308%.

Εν μέσω αυτού του κλίματος, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε την Παρασκευή κατά 0,26%, κλείνοντας στις 423,08 μονάδες, μακριά ωστόσο από τα χαμηλά ημέρας. Των απωλειών ηγήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος, που σημείωσε πτώση κατά 2%, ενώ αντίθετα στηρίξεις παρείχε ο τραπεζικός τομέας που ενισχύθηκε 1,2%.

Σε εβδομαδιαία βάση, ο πανευρωπαϊκός δείκτης κατέγραψε πάντως ισχυρά κέρδη της τάξης του 3,5%.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX ολοκλήρωσε την ημέρα με απώλειες 0,46% στις 14.502,39 μονάδες, ενώ αντίθετα στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,21%, στις 6.046,55 μονάδες. Με άνοδο τερμάτισε τη συνεδρίαση και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,36%, κλείνοντας στις 6.761,47 μονάδες.

Στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ολοκλήρωσε την ημέρα με οριακές απώλειες 0,03% στις 24.113,22 μονάδες, μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 έκλεισε με κέρδη 0,60% στις 8.644,50 μονάδες.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις, ο τίτλος της Burberry σημείωσε “άλμα” 6,87% μετά την ανακοίνωση της εταιρείας πολυτελών ειδών ότι περιμένει τα έσοδα και τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη του 2021 να διαμορφωθούν υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.