Χαρδαλιάς: Παράταση κατά μία εβδομάδα του αυστηρού lockdown – Τηλεκπαίδευση σε όλη τη χώρα έως 29/3

Η πανδημία συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση της χώρας μας γεγονός που απαιτεί την ενίσχυση της τήρησης των μέτρων, τόνισε υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη σημερινή επίσημη ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε την παράταση του αυστηρού lockdown κατά μία εβδομάδα αλλά και αναστολή της διά ζώσης εκπαίδευσης για όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες μέχρι και τις 29 Μαρτίου, σε όλες τις περιοχές της χώρας, με εξαίρεση τα ειδικά σχολεία.

Ειδικότερα, ο κ. Χαρδαλιάς τόνισε ότι στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο “βαθύ κόκκινο” παραμένουν οι περιφερειακές ενότητες Αττικής, Αχαΐας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Φθιώτιδας, Φωκίδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Κορινθίας, Θεσσαλονίκης, Άρτας, Θεσπρωτίας, Ηρακλείου, Σάμου, Λευκάδος, (εξαιρουμένου του Μεγανησίου), καθώς και οι δήμοι Καλυμνίων, Ρόδου, Χίου και Ανωγείων.

Εν τω μεταξύ, ανακοίνωσε ότι μετά από ομόφωνη απόφαση της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων από αύριο εντάσσονται επίσης στο “βαθύ κόκκινο”, έως και τις 22 Μαρτίου, οι περιφερειακές ενότητες Χαλκιδικής, Ευρυτανίας και Λέσβου, αλλά και οι δήμοι Ιωαννιτών και Μετσόβου, Κατερίνης, Χανίων και ο δήμος Σκιάθου.

Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας εντάσσονται, όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο “κόκκινο”.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε επίσης ότι τα επιδημιολογικά δεδομένα απαιτούν εγρήγορση και προσοχή, κάτι που ισχύει και για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας, κατά τη διάρκεια του οποίου, όπως σημείωσε, θα ισχύσουν τα μέτρα που ισχύουν αυτήν τη στιγμή.

Στο πλαίσιο αυτό, υπενθύμισε ότι δεν επιτρέπονται οι υπερτοπικές μετακινήσεις, οι μετακινήσεις με τον κωδικό 2 και κωδικό 3 επιτρέπονται μόνο εντός του οικείου δήμου ή εντός δύο χιλιομέτρων, η άσκηση με τον κωδικό 6 επιτρέπεται μόνο πεζή και με ποδήλατο, ενώ ισχύει κανονικά και η απαγόρευση κυκλοφορίας, όπως κάθε Δευτέρα. Για το Σαββατοκύριακο η απαγόρευση κυκλοφορίας υπενθύμισε ότι ισχύει από τις 19:00 έως τις 05:00.

Ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε ότι το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει εντός του οικείου δήμου.

Τέλος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων ανακοίνωσε την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων από την Τρίτη 16 Μαρτίου.

Όπως σημείωσε, τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων εισηγήθηκαν ομόφωνα την επαναλειτουργία των υποθηκοφυλακείων με προγραμματισμένα ραντεβού, ώστε να επιλυθούν προβλήματα καθημερινότητας που σχετίζονται με τη λειτουργία τους και να προστατευθεί παράλληλα, η Δημόσια Υγεία.

Κλείνοντας την εισήγησή του, ο κ. Χαρδαλιάς δίνοντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας τόνισε ότι το τέλος της πανδημίας είναι πλέον ορατό και κάθε εμπόδιο μας φέρνει πιο κοντά, αλλά επεσήμανε ότι “μέχρι να διανύσουμε και το τελευταίο μέτρο της διαδρομής, μέχρι τα εμβόλια να μας προσφέρουν την πολυπόθητη ανοσία, απαιτείται προσοχή”