Στις 850 μονάδες αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Ακριβώς στις 850 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο σήμερα επιβεβαίωσε την παραμονή του στην ανοδική τροχιά λαμβάνοντας ώθηση τόσο από τις πλείστες επιχειρηματικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τελευταία όσο και από την επανενεργοποίηση του τραπεζικού κλάδου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,06% στις 850,07 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 843,40 μονάδων (+0,27%) και 850,58 μονάδων (+1,12%). Ο τζίρος ανήλθε στα 99,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,8 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 12 εκατ. τεμάχια.

Στις 850 μονάδες αναρριχήθηκε το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,22%, στις 2.045,59 μονάδες, ενώ στο +0,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.171,18 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,14% στις 532,42 μονάδες.

Σαφώς η εστίαση της ημέρας ήταν στο μεγάλο πακέτο του 3% της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που άλλαξε χέρια στα 10 ευρώ, ανεβάζοντας τον τζίρο κατά 32 εκατ., με την αγορά να παρακολουθεί τις μεγάλες αλλαγές που γίνονται στον κατασκευαστικό κλάδο. Έναν κλάδο που εκτιμάται ότι θα λάβει μεγάλη ώθηση από τα κεφάλαια που θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια από το Ταμείο Ανάκαμψης, με τους θεσμικούς επενδυτές να αποκαλύπτουν τις κινήσεις τους στη σκακιέρα του ελληνικού επιχειρείν.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι η αγορά δεν παρακολουθεί και τις εκδόσεις τίτλων από άλλες εισηγμένες, με τη ΔΕΗ να βρίσκεται στο επίκεντρο για τους όρους με τους οποίους εξέδωσε το ομόλογό της. Οι όροι αυτοί, όπως και οι όροι που θα υπάρξουν σε επικείμενες εκδόσεις άλλων εισηγμένων, αποτελούν ένα ακόμη τεστ για την υποδοχή των ελληνικών assets σε μία κρίσιμη χρονική στιγμή. Όπως έχουν επισημάνει αρκετοί εγχώριοι αναλυτές το τελευταίο διάστημα, οι εκδόσεις τίτλων από τις εισηγμένες δεν θα απορροφήσουν μόνο το ενδιαφέρον της αγοράς, αλλά προφανώς και μέρος της ρευστότητας των εν ενεργεία χαρτοφυλακίων. Εάν επιβεβαιωθεί το τελευταίο, δεν αποκλείεται αυτό να έχει αντίκτυπο στο χρηματιστηριακό ταμπλό, εάν μάλιστα δεν προσελκυσθούν νέα κεφάλαια, τα οποία θα δώσουν και μια έμμεση ψήφο εμπιστοσύνης στην Ελλάδα.

Την ίδια ώρα, μετά την ανακοίνωση νέας τιτλοποίησης από τη Eurobank (Mexico) η αγορά παρακολουθεί και την έντονη δραστηριοποίηση και τις προσπάθειες των τραπεζών να επιταχύνουν τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs), λίγο πριν γίνει γνωστό το μέγεθος της ζημιάς της πανδημίας στα εν λόγω χαρτοφυλάκια. Αυτές οι εξελίξεις, αν και θετικές στο τελικό πρόσημο για τον κλάδο, δεν σταματούν να προσθέτουν αβεβαιότητα αναφορικά με το κεφαλαιακό κόστος που θα έχουν (πχ τιτλοποιήσεις NPEs) τροφοδοτώντας κάποια επιφυλακτικότητα στην αγορά.

Πάντως, σε ένα τέτοιο σενάριο, καταλυτικό ρόλο παίζει και η στήριξη που παρέχει η ελληνική κυβέρνηση στην οικονομία, μετά και το σημερινό νέο πακέτο, αλλά και η στήριξη που θα ληφθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Αυτές οι εξελίξεις συνηγορούν στη βελτίωση της εμπιστοσύνης των ξένων (κυρίως) στην ελληνική οικονομία, αλλά μένει να γίνει πράξη αυτή η τάση.

Ταμπλό 

Στο ταμπλό τώρα, ο ΟΛΠ ξεχώρισε με το μίνι ράλι που του έδωσε σήμερα 6%, με τη Eurobank να ολοκληρώνει στο +5,38%. Άνω του 2% ήταν η άνοδος σε Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, Εθνική και Λάμδα, και άνω του 1% σε Φουρλή, Motor Oil, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank και Σαράντη.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΟΤΕ, Μυτιληναίος, Jumbo, Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Βιοχάλκο και ΟΠΑΠ, με τον Titan να μην έχει στο τέλος μεταβολή. Στον αντίποδα, μικρές απώλειες σημείωσαν οι ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια και Τέρνα Ενεργειακή, ενώ η Aegean έκλεισε με απώλειες 1,82%.