Johnson&Johnson προς ΕΕ: Πρόβλημα εφοδιασμού – “Δύσκολο” να παραδοθούν 55 εκατ. δόσεις του εμβολίου το β’ τρίμηνο

Η Johnson & Johnson ενημέρωσε την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι αντιμετωπίσει ζητήματα εφοδιασμού τα οποία θα δυσκολέψουν την παράδοση των συμφωνημένων 55 εκατομμυρίων δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19 στο μπλοκ των 27 χωρών μέσα στο β’ τρίμηνο, ανέφερε αξιωματούχος της ΕΕ στο πρακτορείο Reuters.

Οποιαδήποτε καθυστέρηση θα αποτελέσει ακόμη μεγαλύτερο πλήγμα στην ήδη αργή πορεία προς τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού στις χώρες – μέλη.

Η J&J ενημέρωσε συγκεκριμένα την ΕΕ την προηγούμενη εβδομάδα ότι αντιμετωπίζει δυσκολίες ως προς την προμήθεια των υλικών κατασκευής του εμβολίου και βρίσκεται “υπό πίεση” προκειμένου να μπορέσει να επιτύχει τον στόχο της παράδοσης 55 εκατ. δόσεων στο μπλοκ μέσα στο τρίμηνο Απριλίου – Ιουνίου, όπως ανέφερε στο Reuters η ευρωπαϊκή πηγή του.

Η εταιρεία πάντως δεν θεωρεί απίθανο να καταφέρει να ανταποκριθεί στα συμφωνηθέντα, επισημαίνει ωστόσο ότι κάτι τέτοιο αποτελεί φιλόδοξο στόχο, με βάση τα σημερινά δεδομένα.

Το μονοδοσικό εμβόλιο της J&J αναμένεται να εγκριθεί στις 11 Μαρτίου από την αρμόδια αρχή της ΕΕ, ενώ οι πρώτες παραδόσεις αναμένονται μέσα στον Απρίλιο.

Μέσα στο 2021, η εταιρεία έχει δεσμευθεί να παράσχει στην Ένωση 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου.

Η J&J έχει αρχίσει, νωρίτερα μέσα στον Μάρτιο, να διανέμει το εμβόλιό της στις ΗΠΑ, όπου αναμένεται να έχει παραδώσει 100 εκατ. δόσεις μέχρι το τέλος Μαΐου.

Για τον Μάρτιο ωστόσο, μείωσε κατά 50% τις προσδοκώμενες παραδόσεις, στα 20 εκατ. δόσεις.

Η AstraZeneca έχει μειώσει τις σχεδιαζόμενες παραδόσεις της στην ΕΕ στα 40 εκατ. δόσεις (από 90 εκατ.) για το α’ τρίμηνο, ενώ οι Pfizer/BioNTech και Moderna έχουν αντιμετωπίσει επίσης καθυστερήσεις, ωστόσο καταφέρνουν τελικώς να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για το σύνολο του α’ τριμήνου.