Χρηματιστήριο: Με ώθηση από τον FTSE 25… μια ανάσα από τις 840 μονάδες

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με σημαντικά κέρδη έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, βρίσκοντας σημαντικές στηρίξεις σχεδόν από το μεγαλύτερο μέρος του FTSE 25 και κόντρα στις επιλεκτικές τραπεζικές πιέσεις, ενώ πλέον “πλασαρίστηκε” στην κρίσιμη ζώνη των αντιστάσεων που θα κρίνει και τη συνέχιση της ανοδικής του κίνησης στα υψηλά 12 και πλέον μηνών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,28% στις 837,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 828,73 μονάδων (+0,20%) και 840,74 μονάδων (+1,65%). Ο τζίρος ανήλθε στα 76,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 29,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1 εκατ. τεμάχια (από την Jumbo κυρίως).

Χρηματιστήριο: Με ώθηση από τον FTSE 25… μια ανάσα από τις 840 μονάδες

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,32%, στις 2.011,33 μονάδες, ενώ στο +0,33% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.161,58 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 527,98 μονάδες.

Στην αγορά λαμβάνει χώρα τις τελευταίες ημέρες ένα άτυπο rotation στους τίτλους που έχουν ανάγκη διόρθωσης, αλλά χωρίς να απειλείται η πορεία του γενικού δείκτη, η οποία αν και με δυσκολίες παραμένει ανοδική. Βέβαια, τα δύο τελευταία κλεισίματα ήταν μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, εντούτοις ο γδ έχει καταφέρει να παραμείνει σε υψηλά 12 και πλέον μηνών και να δοκιμάζει αισίως και την αντίσταση των 835-840 μονάδων.

Και αυτό το έχει καταφέρει, τουλάχιστον σήμερα, χωρίς την ιδιαίτερη συμβολή του τραπεζικού κλάδου, ο οποίος σε διαφορετική περίπτωση θα αποτελούσε ένα σοβαρό βαρίδι στην κίνηση της αγοράς. Ειδικά μάλιστα, οι τίτλοι της Πειραιώς και της Alpha Bank σήμερα, λειτούργησαν ως αντίβαρο στην προσπάθεια αρκετών τίτλων του FTSE 25 να κλείσει η αγορά στα υψηλότερα επίπεδα ακόμη και από τις 25 Φεβρουαρίου 2020.

Από τις 28 Ιανουαρίου, πάντως, ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει κέρδη πάνω από 23%, ήτοι τα διπλάσια, με τον κλαδικό να μην είχε καμία πτωτική συνεδρίαση τις τελευταίες 9. Αν και απέχει από την επόμενη αντίσταση των 550 μονάδων, ο κλάδος, που μαζί με τον ενεργειακό, ηγήθηκε της αντίδρασης του γενικού δείκτη, χρειάζεται μια “στάση” για να μπορέσει να εξασφαλίσει τη ρευστότητα της ανόδου για να τροφοδοτήσει περαιτέρω ανοδική κίνηση.

Πάντως, για να τροφοδοτηθεί η παραπάνω κίνηση η αγορά χρειάζεται καλύτερη ορατότητα για την πορεία της πανδημίας φέτος και κατ’ επέκταση της οικονομίας, με τη συμβολή βέβαια των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ. Και αυτός ο καταλύτης φαίνεται σταδιακά να συγκεντρώνει όλο και περισσότερες πιθανότητες, καθώς το πρόγραμμα εμβολιασμού αρχίζει να ομαλοποιείται.

Σε αυτό το σενάριο ποντάρει και η HSBC, η οποία προχώρησε σήμερα σε αναβάθμιση της στάσης της για τις ελληνικές μετοχές σε “overweight” προχωρά η HSBC, μετά από έναν περίπου χρόνο όπου παρέμενε  “ουδέτερη”, τονίζοντας πως βλέπει επενδυτική ευκαιρία στην Ελλάδα.

“Εάν η τουριστική σεζόν στην Ελλάδα ομαλοποιηθεί αυτό το καλοκαίρι, αυτό θα βοηθήσει πολύ τις ελληνικές μετοχές και το Χ.Α συνολικά”. Αυτός ουσιαστικά, όπως σημείωσαν, θα είναι λόγος που θα οδηγούσε την HSΒC να αλλάξει τη στάση της. Αυτό είναι το σημείο καμπής που περίμεναν, το inflection point, για να αλλάξουν και πάλι τη στάση τους σε overweight. Όπως φαίνεται, αυτό το σημείο είναι ορατό και η βρετανική τράπεζα σπεύδει να εκμεταλλευτεί από νωρίς την ευκαιρία που παρουσιάζει η Ελλάδα.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Jumbo ξεχώρισε όχι μόνο με το +5,12% που κατέγραψε, αλλά και με τα πακέτα που διακινήθηκαν και ανέβασαν τον τζίρο της κατά 10 εκατ. ευρώ σχεδόν. Σημαντική ήταν και η συμβολή των Λάμδα, Τέρνα Ενεργειακή, Φουρλής και Ελλάκτωρ, που σημείωσαν κέρδη άνω του 3%, με τον ΟΤΕ να ολοκληρώνει τη συνεδρίαση με +2,06%.

Άνω του 1% ήταν η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Μυτιληναίο, Coca Cola, Eurobank, Εθνική, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Σαράντη, ΟΛΠ και Ελληνικά Πετρέλαια, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Titan και ΕΧΑΕ. Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ, Aegean, ΔΕΗ, Βιοχάλκο και ΕΥΔΑΠ έκλεισαν με ήπιες απώλειες, με την Alpha Bank να υποκύπτει στο τέλος με -1,35% και την Πειραιώς να χάνει 3,80%.