Προς παραίτηση ο επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας

Ο διευθύνων σύμβουλος του κρατικού επενδυτικού ταμείου της Τουρκίας βρίσκεται ένα βήμα πριν από την παραίτηση, εντείνοντας την κρίση που πυροδότησε στους κορυφαίους οικονομικούς θεσμούς της χώρας η παραίτηση νωρίτερα σήμερα του επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Ο Ζαφέρ Σονμέζ έχει λάβει την απόφαση να εγκαταλείψει τη θέση του CEO στο κρατικό επενδυτικό ταμείο της Τουρκίας, σύμφωνα με πρόσωπα που επικαλείται το πρακτορείο Bloomberg, τα οποία ωστόσο ζήτησαν να μην κατονομαστούν καθώς η απόφαση θα έχει ανακοινωθεί ακόμη επίσημα.

Το ταμείο αρνήθηκε να σχολιάσει την είδηση, ενώ δεν κατέστη δυνατή η άμεση επικοινωνία με εκπρόσωπο του υπουργείου Οικονομικών της Τουρκίας προκειμένου να κάνει κάποιο σχόλιο για το θέμα.

Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης

Η παραίτηση του Σονμέζ ακολουθεί την απόφαση του Χακάν Ατίλα, ο οποίος είχε καταδικαστεί το 2018 στις ΗΠΑ για παράβαση των κυρώσεων κατά του Ιράν, τη Δευτέρα, να παραιτηθεί από τη θέση του στο “τιμόνι” του Χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης.

Και τα δύο στελέχη είχαν διοριστεί κατά τη διάρκεια της θητείας του Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρού του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο υπουργείο Οικονομικών. Ο Αλμπαϊράκ διετέλεσε “τσάρος” της τουρκικής οικονομίας επί δύο χρόνια, μέχρι την άξαφνη παραίτησή του τον προηγούμενο Νοέμβριο.

Η αποχώρηση του Αλμπαϊράκ από το υπουργείο Οικονομικών είχε ως αποτέλεσμα έναν περιορισμένο ανασχηματισμό των υπευθύνων χάραξης της οικονομικής πολιτικής στην Τουρκία, ωστόσο η παραίτηση του Ατίλα νωρίτερα σήμερα και τα σχέδια του Σονμέζ σηματοδοτούν μια νέα σειρά αλλαγών υψηλού προφίλ σε βασικούς χρηματοοικονομικούς οργανισμούς.

Η Τουρκία ίδρυσε το κρατικό επενδυτικό ταμείο της το 2016, με στόο να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στην υλοποίηση επενδύσεων που είναι πολύ μεγάλες για τον ιδιωτικό τομέα.