Άντεξε στην κατοχύρωση κερδών το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μπορεί να δυσκολεύτηκε αλλά τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να κρατήσει το θετικό του πρόσημο έως το τέλος, κλείνοντας όμως μακριά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, καθώς δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι του που διολίσθησαν στο αρνητικό έδαφος της διόρθωσης.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,25% στις 827,06 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 824,67 μονάδων (-0,04%) και 833,00 μονάδες (+0,97%). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 51,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 25,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 591 χιλ. τεμάχια.

Άντεξε στην κατοχύρωση κερδών το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 0,07%, στις 1.985,14 μονάδες, ενώ στο +0,74% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.157,78 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,16% στις 526,23 μονάδες.

Η μεταβλητότητα δεν έλειψε ούτε και στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά ακόμη και με κέρδη κοντά στο 1% και στις 833 μονάδες, αλλά και να “επισκέπτεται” τα αρνητικά εδάφη (-0,04%) γύρω στις 15:00, καθώς δεν ήταν λίγοι οι τίτλοι που δέχτηκαν τις πιέσεις της κατοχύρωσης των κερδών. Μια πίεση που δεν απείλησε φυσικά τα επίπεδα, αφού κινήθηκε στο υγιές πλαίσιο της κατοχύρωσης, δεδομένου του ότι η αγορά από τις 23 Φεβρουαρίου έχει καταγράψει μόλις μία πτωτική συνεδρίαση (-0,24% στις 3/3).

Την ίδια ώρα, η απεμπλοκή του ΧΑ από την πορεία των διεθνών αγορών, αν και το διαφύλαξε τις προηγούμενες ημέρες, όταν υπήρξε μια ισχυρή πτώση, σήμερα δεν το βοήθησε, αφού η Λ. Αθηνών δεν κατάφερε να ακολουθήσει το ισχυρό ριμπάουντ. Βέβαια, ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται πλέον μπροστά σε μια ισχυρή αντίσταση, η οποία είχε βάλει στοπ στην άνοδο και τις πρώτες ημέρες του 2021.

Ειδικότερα, το επίπεδο που θα δοκιμάσει τις ανοδικές αντοχές της αγοράς είναι βραχυπρόθεσμα οι 835-840 μονάδες. Εάν διασπαστούν με αποφασιστικότητα, τότε ο δρόμος προς τις 886-900 μονάδες είναι ανοιχτός, ενώ σε περίπτωση πισωγυρίσματος, οι 810 και οι 798 είναι οι πολύ σημαντικές στηρίξεις. Οι ταλαντωτές σε ημερήσια βάση ακόμα δεν έχουν μπει σε υπερτιμημένες ζώνες και τόσο ο MACD όσο και οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών κρατούν την θετική τους άποψη για την μεσοπρόθεσμη εξέλιξη της τάσης. Κρίσιμη σε αυτό το περιβάλλον θα είναι η επίδοση του τραπεζικού κλάδου, με τις 550 μονάδες να είναι η αντίσταση και οι 510 μονάδες η στήριξη.

Από την άλλη, ένας σημαντικός καταλύτης μπορεί να αποδειχθεί το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου, με πρώτα απ’ όλα το λιανικό εμπόριο, που εξετάζει η κυβέρνηση. Μια τέτοια εξέλιξη καλλιεργεί μια κάποια αισιοδοξία ότι η “πληγή” της πανδημίας δεν θα επηρεάσει και τόσο την οικονομία από το δεύτερο τρίμηνο του έτους (το πρώτο είναι επίσης σχεδόν χαμένο), απειλώντας όλο και λιγότερο το ταμειακό “μαξιλάρι” της χώρας. Όπως έχουν άλλωστε επισημάνει σχεδόν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης, η παρουσία του μεγάλου ταμειακού αποθέματος της Ελλάδας, λειτουργεί ως ένα πολύτιμο εργαλείο για τη διατήρηση της οικονομίας σε τροχιά βιωσιμότητας.

Υπενθυμίζεται ότι για το 2021, η κυβέρνηση στον προϋπολογισμό της εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί κατά 4,8%, ενώ η Κομισιόν βλέπει αύξηση 3,5%. Ωστόσο, όπως παρατηρεί σήμερα η Axia η εκτίμηση του προϋπολογισμού δεν περιλαμβάνει το lockdowns του λιανικού εμπορίου στο πρώτο τρίμηνο του 2021 (μόνο το κλείσιμο των επιχειρήσεων εστίασης), ενώ η έκθεση της Κομισιόν το λαμβάνει υπόψη. Σε κάθε περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της τουριστικής περιόδου για το ελληνικό ΑΕΠ και την εξάρτηση του τουρισμού από το ρυθμό των εμβολιασμών στην Ελλάδα και (το πιο σημαντικό) στις κύριες τουριστικές αγορές του, μένει να δούμε πώς ο τουρισμός και τελικά το ΑΕΠ θα εξελιχθεί.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, Φουρλής και Motor Oil σημείωσαν κέρδη 2,21% και 2,05% αντίστοιχα, με τις ΕΥΔΑΠ, Τέρνα Ενεργειακή, Βιοχάλκο, ΓΕΚ Τέρνα και Πειραιώς να ακολουθούν με άνοδο που ξεπέρασε το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ, Εθνική, Jumbo, Aegean, Eurobank, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ.

Στον αντίποδα, Titan και ΟΠΑΠ άσκησαν πιέσεις στον γενικό δείκτη, με τις απώλειες 1,84% και 1,10% που σημείωσαν, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Λάμδα, ΟΤΕ, Σαράντης, Μυτιληναίος, Alpha Bank και ΑΔΜΗΕ.