Έκτακτο σχέδιο διακομιδής ασθενών από την Αττική στο νοσοκομείο Χαλκίδας: Φεύγουν οι πρώτοι ασθενείς από το Λαϊκό

Στο νοσοκομείο Χαλκίδας αναπτύσσονται 30 επιπλέον απλές κλίνες, προκειμένου να μεταφερθούν ασθενείς από νοσοκομεία της Αθήνας.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η μεταφορά ασθενών έχει ξεκινήσει ήδη και αφορά σε δέκα ασθενείς από το Λαϊκό, σε πρώτη φάση. Αναμένεται να υπάρξουν μεταφορές και από άλλα νοσοκομεία.

Σημειώνεται πως από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν σταματήσει οι διακομιδές ασθενών από κοντινές περιφέρειες στα νοσοκομεία της Αθήνας, εξαιτίας της μεγάλης πίεσης, και είχε μπει σε εφαρμογή σχέδιο για ανάπτυξη κλινών Covid σε κοντινά νοσοκομεία εκτός Αττικής, κυρίως στη Χαλκίδα, στην Κόρινθο και στη Βοιωτία, για τη νοσηλεία ασθενών με Covid που δεν χρήζουν εισαγωγής σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Η κατάσταση πλέον είναι πιεστική και έτσι όπως λένε οι πληροφορίες απαιτείται ασθενείς από την Αθήνα να μεταφέρονται σε κοντινά νοσοκομεία εκτός λεκανοπεδίου.

Σήμερα εξάλλου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας, προκειμένου να καθοριστούν οι επόμενες κινήσεις, για να μην μπλοκάρουν τα νοσοκομεία.

Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 2.252 κλίνες Covid στην Αττική οι 1.780 είναι ήδη γεμάτες, ενώ τα τελευταία εικοσιτετράωρα οι εισαγωγές ασθενών με Covid στην πρωτεύουσα ανέβηκαν κατά 30%.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από χθες μέχρι τώρα, οι εισαγωγές στα νοσοκομεία της Αθήνας έχουν ξεπεράσει τις 600.

Στο 0,98 ο δείκτης μετάδοσης Rt στην Ελλάδα – Στην Αττική το 48% των νέων κρουσμάτων

Στο 0,98 είναι ο δείκτης Rt στην επικράτεια, ο κρίσιμος δηλαδή δείκτης που δείχνει τη μετάδοση του κορονοϊού, σύμφωνα με την 39η έκθεση προόδου του Παρατηρητηρίου Covid που αφορά στο διάστημα 25 Φεβρουαρίου – 3 Μαρτίου.

Όπως αναφέρεται επίσης, ο μέσος όρος ηλικίας του συνόλου των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί από την αρχή της πανδημίας είναι τα 44 έτη.

Τα βασικά ευρήματα

Η τελευταία εβδομάδα εμφανίζει αύξηση στον κυλιόμενο μέσο όρο κρουσμάτων, στο μέσο όρο των θανάτων και στον αριθμό των διασωληνωμένων.
Συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ημερησίων κρουσμάτων διαμορφώνεται σε 7ήμερη κυλιόμενη βάση σε 1.815 κρούσματα, από 1.444 στην προηγούμενη έκθεση, εμφανίζοντας αύξηση κατά 25,7% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Στο εξεταζόμενο διάστημα, το 47,7% των κρουσμάτων καταγράφηκε στην Αττική, το 11% στην Θεσσαλονίκη, ενώ τα υπόλοιπα κρούσματα είναι διάσπαρτα σε όλη την επικράτεια. Σημειώνεται ότι στις 3 Μαρτίου 2021, τα ημερήσια κρούσματα στην επικράτεια ανήλθαν σε 2.702, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από τις 19 Νοεμβρίου 2020. Την ίδια μέρα, στην Αττική καταγράφηκαν 1.269 κρούσματα, που αποτελεί την υψηλότερη τιμή από την αρχή της πανδημίας.
Ο μέσος όρος του ημερήσιου αριθμού των θανάτων αυξήθηκε σε 32,3 (από 25,3 στην προηγούμενη έκθεση), ενώ το πλήθος των διασωληνωμένων ασθενών στις ΜΕΘ αυξήθηκε σε 431 (από 357).

Ο αριθμός των διασωληνωμένων, που παρουσιάζει αύξηση για τέταρτη συνεχόμενη φορά από τις αρχές Δεκεμβρίου, καταδεικνύει τη συνεχιζόμενη επιβάρυνση στο σύστημα υγείας.

Η πληρότητα σε κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 στην επικράτεια παρουσιάζει αύξηση σε 64% (από 58% στην προηγούμενη έκθεση). Στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη ειδικότερα, η πληρότητα κλινών ΜΕΘ/ΜΑΦ για κρούσματα COVID-19 ανέρχεται σε 93% και 48% αντίστοιχα (από 90% και 43% αντίστοιχα στην προηγούμενη έκθεση).

Ο κυλιόμενος μέσος όρος των τεστ ανά ημέρα διαμορφώθηκε σε 43.817, με 21.438 ημερήσια PCR τεστ και 22.379 ημερήσια rapid Ag τεστ την τελευταία εβδομάδα (σύνολο εβδομαδιαίων τεστ 306.720).

Σύμφωνα τέλος με τα τελευταία διεθνή δεδομένα (2/3/2021), η Ελλάδα με 629 θανάτους ανά 1 εκ. κατοίκους βρίσκεται στην 23η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 χωρών. Ο Ευρωπαϊκός μέσος όρος θανάτων ανά 1 εκ. κατοίκους είναι 1.231. Ο ρυθμός διπλασιασμού των κρουσμάτων διαμορφώθηκε σε 97 (από 93 ημέρες στην προηγούμενη έκθεση) και των θανάτων σε 84 (από 78 ημέρες).

Πηγή: TheTOC.gr