«Έφυγε» ο θρυλικός χορευτής κλασικού μπαλέτου Πατρίκ Ντιπόν, από «αιφνίδια ασθένεια»

Ο χορευτής κλασικού μπαλέτου Πατρίκ Ντιπόν, πρώην κορυφαίος χορευτής της Όπερας του Παρισιού, έφυγε από τη ζωή την Παρασκευή 5 Μαρτίου, σε ηλικία 61 ετών, μετά από «αιφνίδια ασθένεια», σύμφωνα με το οικείο περιβάλλον του.

«Ο Πατρίκ Ντιπόν έφυγε σήμερα το πρωί για να χορέψει με τ’ αστέρια», είπε, συγκινημένη, η σύντροφος και συνεργάτιδά του, Λεϊλά Ντα Ροσά. «Πέθανε λόγω μιας ξαφνικής ασθένειας που τον χτύπησε πριν από μερικούς μήνες», πρόσθεσε.

Στα 31 του διαδέχτηκε τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ ως επικεφαλής του μπαλέτου της Όπερας του Παρισιού. Όμως το 1997, με φόντο τις διαφωνίες του με τη νέα διεύθυνση της Όπερας, απολύθηκε ως απείθαρχος, όπως έλεγε ο ίδιος. Είχε δεχτεί, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργοδότη του, να γίνει μέλος της Επιτροπής του Φεστιβάλ των Καννών. Προσέφυγε στα δικαστήρια και τελικά αποζημιώθηκε για την απόλυσή του, όμως το τραύμα παράμεινε βαθύ.

Ο ομοφυλόφιλος σταρ του χορού Πατρίκ Ντιπόν είχε συγκλονίσει με τη συνέντευξή του στο γαλλικό περιοδικό Paris Match, στην οποία εξομολογήθηκε ότι σώθηκε χάρη στον έρωτά του με τη χορογράφο Leïla Da Rocha.

Ο πρώην χορευτής-σταρ εξομολογήθηκε ότι συνάντησε τη γυναίκα της ζωής του το 2004, σε μια εποχή όπου ανακτούσε δυνάμεις από ένα τρομερό τροχαίο, το οποίο είχε συμβεί το 2000. Το 2004 ο Πατρίκ Ντιπόν είχε ξεκινήσει πάλι να διδάσκει χορό, αλλά υπέφερε από αλκοολισμό και είχε σχεδιάσει να φύγει οριστικά για την Ιαπωνία.

«Τη συνάντησα σε μια στιγμή που ήμουν τόσο απογοητευμένος από τον εαυτό μου και από τους άλλους, τους δήθεν φίλους μου. Μόλις είχα πάρει την απόφαση να τα εγκαταλείψω όλα και να ξεκινήσω από το μηδέν στην Ιαπωνία. Είχα ήδη αγοράσει το αεροπορικό μου εισιτήριο, καθώς και τα εισιτήρια για τους δύο σκύλους μου, τη Λόλα και τον Νιούτον. Η βαλίτσα μου ήταν έτοιμη.
Η Λέιλα μου τηλεφώνησε την παραμονή της αναχώρησής μου. Ηταν πρώην αθλήτρια, διεθνής πρωταθλήτρια μπάσκετ και μετά από τραυματισμό της έγινε χορεύτρια ανατολικού χορού. Διηύθυνε μια σχολή χορού στην πόλη Soissons και για τον λόγο αυτό ήθελε να με συναντήσει.
Βρήκε τα κατάλληλα λόγια να μου μιλήσει και δέχτηκα το ραντεβού. Η συνάντησή μας επρόκειτο να κρατήσει 30 λεπτά. Στις 3 η ώρα το πρωί, δεν μπορούσαμε να εγκαταλείψουμε ο ένας τον άλλο. Μου εμπιστεύτηκε ότι με είχε δει να χορεύω για πρώτη φορά όταν ήταν 9 ετών. Ηταν στην πόλη Sisteron, στην “Ωραία Κοιμωμένη του Δάσους”», εξομολογήθηκε ο Πατρίκ Ντιπόν.

 

Με τη Leïla Da Rocha, ο Πατρίκ Ντιπόν ξεκίνησε μια νέα επαγγελματική ζωή. Αλλά, παρότι δεν το περίμενε κανείς, βρήκε, επίσης, τον έρωτα στο πρόσωπό της. Το ζευγάρι ήταν τόσο ερωτευμένο που σε κοινή συνέντευξή τους το 2011, στη Libération, μίλησαν για τη σχέση τους. Η νεαρή γυναίκα έλεγε: «Είναι θέμα χημείας. Δεν έχει να κάνει με μια ιστορία σεξ. Δεν έχει καμία σχέση με τον έρωτα που έχω για τον σύζυγό μου».
Από τότε η Λέιλα πήρε διαζύγιο και ο έρωτάς τους προχώρησε.


Πατρίκ Ντιπόν και Λεϊλά ντα Ροσά

Ο Ντιπόν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου 1959 στο Παρίσι. Ο πατέρας του εγκατέλειψε πολύ σύντομα την οικογένεια και η μητέρα του προσπάθησε να διοχετεύσει την ενέργεια του αεικίνητου γιου της γράφοντάς τον στο ποδόσφαιρο και μετά στο τζούντο ανεπιτυχώς.