(ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)-ΠΑΤΡΑ: Ο 5ος Ψηφιακός Διάλογος – Ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και περιφερειακή ανάπτυξη

 

Η σημασία του φυσικού αερίου στην προσπάθεια της χώρας μας για μετάβαση σε πιο καθαρές μορφές ενέργειας αναδείχθηκε  στον 5ο Ψηφιακό Διάλογο (Digital Dialogue), που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Regional Growth Conference από την εφημερίδα ΠΕΛΟΠOΝΝΗΣΟΣ. Η «Ανάπτυξη του δικτύου φυσικού αερίου και περιφερειακή ανάπτυξη» ήταν το θέμα της συζήτησης, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας,  η Διευθύνουσα Σύμβουλος (CEO) του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Μαρία-Ρίτα Γκάλη και ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας.  Η συζήτηση στράφηκε γύρω από  την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας, με έμφαση στον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου-γέφυρα, ενώ εκφράστηκε η πεποίθηση πως ο τομέας της ενέργειας μπορεί να αποτελέσει την κινητήριο αναπτυξιακή δύναμη για την Ελλάδα.

Τον κύκλο της συζήτησης άνοιξε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, τονίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που θα διαδραματίσει τις επόμενες δεκαετίες το φυσικό αέριο στην περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και στην εθνική προσπάθεια για την ενεργειακή μετάβαση και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Προσδιόρισε πως στοίχημα για τη χώρα μας είναι η εξασφάλιση της επάρκειας και της σταθερότητας στο δίκτυο, και για να γίνει αυτό χρειάζεται να διασφαλίσουμε επάρκεια και σταθερότητα στο δίκτυο φυσικού αερίου, με σκοπό τη στήριξη της ηλεκτροπαραγωγής. Παράλληλα, ανέδειξε τη σημασία που έχει το φυσικό αέριο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο για την Ελλάδα. Επίσης, επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ιδιαίτερα φιλόδοξους στόχους για την ενεργειακή μετάβαση της χώρας μας και σκιαγράφησε το κυβερνητικό σχέδιο απολιγνιτοποίησης.

Από τη μεριά της, η CEO του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli χαρτογράφησε τις επενδύσεις ύψους €500 εκατ. που περιλαμβάνονται στο Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξής του και στοχεύουν στην επέκταση του δικτύου σε νέες περιοχές, στο άνοιγμα της αγοράς για το Small Scale LNG και στην ενίσχυση του δικτύου για την ενσωμάτωση νέων ροών φυσικού αερίου, αυξάνοντας την ασφάλεια εφοδιασμού, τη διαφοροποίηση πηγών προμήθειας και ενισχύοντας τον ρόλο της Ελλάδα σε ενεργειακό κόμβο στα Βαλκάνια. Συμμερίστηκε την άποψη, που διατύπωσε νωρίτερα ο Υπουργός για τον κομβικό ρόλο του φυσικού αερίου, προσθέτοντας πως είναι μια ανταγωνιστική και ασφαλής πηγή ενέργειας, που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιταχύνει τους εθνικούς στόχους για την απολιγνητοποίηση. Σε αυτό θα συμβάλλουν και τα δύο έργα μεγάλης κλίμακας του ΔΕΣΦΑ: ο αγωγός στη Δ. Μακεδονία και ο αγωγός στη Δ. Ελλάδα. Ανέφερε ότι Δεκέμβριο του 2021 ολοκληρώνεται το Truckloading στη Ρεβυθούσα, παρέχοντας πρόσβαση σε φυσικό αέριο σε χρήστες μακριά από το δίκτυο και το 2023 η προβλήτα για τον ανεφοδιασμό μικρότερων πλοίων με LNG, ενισχύοντας τη χρήση του ως ναυτιλιακό καύσιμο.

Παίρνοντας τη σκυτάλη ο Διευθύνων Σύμβουλος (CEO) της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) Μάριος Τσάκας υπογράμμισε τη σημασία των ενεργειακών υποδομών και τη συμβολή τους στην περαιτέρω ανάπτυξη και εξέλιξη της χώρας μας. Τα έργα υποδομών φυσικού αερίου στην ελληνική περιφέρεια τα οποία παρέμειναν σε στασιμότητα από το 2007, σήμερα έχουν εγκριθεί όλα σε οριστική φάση, και τον επόμενο μήνα θα ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγάλου πλάνου της ΔΕΔΑ. Αναφερόμενος στο 5ετές πρόγραμμα επενδύσεων της Επιχείρησης, είπε πως πρόκειται για το μεγαλύτερο πρότζεκτ επέκτασης δικτύων διανομής φυσικού αερίου που πραγματοποιείται αυτή την περίοδο στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα σε επίπεδο περιφέρειας που υλοποιείται στη χώρα μας μετά τη Μεταπολίτευση.

Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Απόστολος Μαγγηριάδης. Χορηγοί της εκδήλωσης ήταν ο ΔΕΣΦΑ και η ΔΕΔΑ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τη μαγνητοσκόπηση της συζήτησης στο κανάλι του Regional Growth στο YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=DVavmqiSYbU)

 

Σχετικά με τα Digital Dialogues από το Regional Growth Conference

Οι Ψηφιακοί διάλογοι Digital Dialogues διοργανώνονται από το Regional Growth Conference (Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης), που πραγματοποιείται από το 2013 και αποτελεί μια δημόσια πλατφόρμα διαλόγου μεταξύ κυβερνητικών, περιφερειακών, πανεπιστημιακών και επιχειρηματικών εκπροσώπων, που πρέπει να συνεργαστούν ώστε να ενσωματώσουν ταχύτατα τις πολιτικές περιφερειακής ανάπτυξης που προωθούν οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί αλλά και να μάθουν από τις καλές πρακτικές που υλοποιούνται στα κράτη-μέλη και σε άλλες Περιφέρειες.

Παράλληλα, φέρνει σε επαφή τους εκπροσώπους των παραπάνω χώρων, ώστε να ανταλλάξουν απόψεις και καλές πρακτικές, και να καταλήξουν σε συνεργασίες που ωφελούν την κοινωνία, την επιχειρηματικότητα και την κοινή γνώση.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το  regional-growth-conference, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα: https://www.regional-growth-conference.gr/contact