ΠΑΟΚ – Άρης: Κίτρινο «αφεντικό» μετά από 13 χρόνια!

Έχουν περάσει 51 χρόνια από την πρώτη φορά που ο ΠΑΟΚ και ο Άρης διασταύρωσαν για πρώτη φορά τα ξίφη τους. Ήταν Φεβρουάριος του 1960, όταν στο ντέρμπι «αιωνίων» της Βορείου Ελλάδας συγκρούστηκαν για πρώτη φορά, στο πρωτάθλημα της Α’ Εθνικής κατηγορίας. Νεύρα, πάθος, σκληρά μαρκαρίσματα, αποβολή του Αλκέτα Παναγούλια από τον πάγκο, ματς χωρίς νικητή, αλλά και χωρίς γκολ!

Από τότε, κύλησε πολύ νερό στ’ αυλάκι. Διεξήχθησαν μάχες με τεράστιο ενδιαφέρον, παιχνίδια που κινήθηκαν στην κόψη του ξυραφιού. Η μεγαλύτερη νίκη του ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στον Άρη σημειώθηκε τη σεζόν 1974-75, όταν ο «Δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε με 5-0, ενώ ο Άρης νίκησε 1-4 στην αρχή της περιόδου 1998-99, στο δικό του highlight στο γήπεδο του ΠΑΟΚ. Φέτος, οι «κίτρινοι» πηγαίνουν στην Τούμπα όντες έναν βαθμό πάνω από την ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία και θέλουν να φύγουν αήττητοι, για να διατηρήσουν τη διαφορά και να μπουν στα play off με καλύτερη ψυχολογία!

Έτοιμος για «εκδίκηση» ο ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ του Πάμπλο Γκαρσία έδειξε να βρίσκει τον καλό του εαυτό την κατάλληλη στιγμή, δηλαδή πριν τα play off του πρωταθλήματος, όμως ο Αστέρας Τρίπολης τον προσγείωσε ανώμαλα και στη ρεβάνς Κυπέλλου με τη Λαμία που ακολούθησε δεν είχε να επιδείξει τίποτα το σημαντικό αγωνιστικά. Συγκεκριμένα, οι «ασπρόμαυροι» έκαναν ένα αήττητο σερί έξι αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις μετά την ήττα από τον Ολυμπιακό στο «Γ. Καραϊσκάκης», εκ των οποίων οι πέντε ήταν νίκες.

Μετά το 4-0 επί της Λαμίας στο Κύπελλο, με το οποίο ουσιαστικά «κλείδωσαν» την πρόκριση, ηττήθηκαν 2-1 από τον Αστέρα στην Τρίπολη και έχασαν εκ νέου έδαφος. Η ρεβάνς με τη Λαμία έπαιξε περισσότερο το ρόλο της… δυνατής προπόνησης ενόψει του ντέρμπι με τον Άρη, ενώ είναι χαρακτηριστική της φετινής σεζόν η δήλωση του Αλέξανδρου Πασχαλάκη, ο οποίος είπε: «βλέπετε ότι φέτος δεν βγαίνει τίποτα, δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω».

Ο ΠΑΟΚ είναι η πρώτη ομάδα στην κατηγορία σε κλεψίματα, ενώ βρίσκεται πάνω από τον Άρη στις περισσότερες ομαδικές στατιστικές κατηγορίες. Έχει παραπάνω ασίστ, περισσότερα γεμίσματα και συνολικές πάσες, αλλά και λάθη. Ο Κάρολ Σφιντέρσκι είναι ο δεύτερος πιο αποδοτικός ποδοσφαιριστής του πρωταθλήματος σε σχέση με τις ευκαιρίες που του παρουσιάζονται, καθώς μετρά ένα τέρμα ανά 3.4 τελικές και μόνο ο Ελ Αραμπί του Ολυμπιακού χρειάζεται λιγότερες.

Από εκεί και πέρα, ο Γκαρσία διαθέτει τον πρώτο πασέρ του πρωταθλήματος (Στέφαν Σβαμπ με 242), τον πρώτο σε γεμίσματα (Αντρίγια Ζίβκοβιτς 54/143), αλλά και τον πρώτο σε τελικές προσπάθειες (Χρήστος Τζόλης 48). Το ζητούμενο είναι να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός και να βρει ισορροπία στην άμυνα.

Με όπλο την άμυνα ο Άρης
Ο δραματικός αποκλεισμός από τον Ολυμπιακό στο Κύπελλο παραμένει νωπός, όμως η ομάδα του Άκη Μάντζιου παρουσίασε αξιοσημείωτη σταθερότητα στα μέσα στη χρονιά, καταφέρνοντας να διαχειρίζεται τις «κοιλιές» στην απόδοσή της, γεγονός που την έχει διατηρήσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας. Ο Άρης έχει δεχθεί φέτος στο πρωτάθλημα 14 γκολ, μόλις δύο περισσότερα από τον πρωτοπόρο Ολυμπιακό, ενώ είναι δεύτερος σε κλεψίματα με 608. Η αμυντική συνοχή, σε συνδυασμό με τη γρήγορη μετάβαση στην επίθεση έχει αποδώσει καρπούς. Οι «κίτρινοι», έπειτα από τη μεγάλη νίκη μέσα στο ΟΑΚΑ επί της ΑΕΚ, έκαναν ένα μίνι αρνητικό σερί με δύο ισοπαλίες στο πρωτάθλημα.

Ωστόσο, την προηγούμενη αγωνιστική κατάφεραν να βρουν ξανά τον καλό εαυτό τους και να επικρατήσουν 3-0 του Ατρόμητου. Μετά την ήττα στο «Γ. Καραϊσκάκης» με 2-1 από τον Ολυμπιακό για το Κύπελλο, ο Άρης το πάλεψε στη ρεβάνς, προηγήθηκε στο 55′ με πέναλτι του Μπρούνο Γκάμα, αλλά το λάθος του Κουέστα στο τέλος έφερε το γκολ του Μπουχαλάκη και τον αποκλεισμό. Οι «κίτρινοι», λοιπόν, αφοσιώνονται στο πρωτάθλημα και καλούνται στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ να δείξουν χαρακτήρα και να ξεπεράσουν το σοκ του αποκλεισμού.

Στον πρώτο γύρο, η ομάδα του Άκη Μάντζιου πήρε τη νίκη, χάρη στο πέναλτι γκολ του Μπρούνο Γκάμα στο 40ο λεπτό, σε μια αναμέτρηση που δεν έλειψαν οι σκληρές μονομαχίες και τα νεύρα. Κατάφερε, επίσης, να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα, όπως άλλωστε έχει καταφέρει σε όλες τις νίκες που έχει καταγράψει από τις 11 Σεπτεμβρίου του 2020!

Οι «κίτρινοι», από τη μέρα εκείνη, έχουν πάρει 15 νίκες σε όλες τις διοργανώσεις και σε καμία δεν έχουν δει την εστία τους να παραβιάζεται! Αντίθετα, φαίνεται πως όταν δέχονται γκολ, δυσκολεύονται να επικρατήσουν. Είναι επίσης χαρακτηριστικό του παιχνιδιού τους ότι στα τρία από τα τελευταία τέσσερα παιχνίδια τους έχουν σημειωθεί λιγότερα από 2.5 γκολ.

 

Σε όποια κατάσταση κι αν βρίσκονται οι δύο ομάδες, πάντως, έχουν αποδείξει ότι το μεταξύ τους ντέρμπι είναι πάντα ξεχωριστά! Στα έξι πιο πρόσφατα ανεξαρτήτως έδρας, έχουν σημειωθεί τρεις ισοπαλίες, δύο νίκες του Άρη και μία του ΠΑΟΚ!