Ορμπάν: Το κόμμα του ξεκίνησε επαφές για σχηματισμό νέας πολιτικής ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο

Το κυβερνών ουγγρικό κόμμα Fidesz διεξάγει συνομιλίες με συντηρητικές πολιτικές δυνάμεις, μεταξύ των οποίων ο λαϊκιστής Ιταλός Ματέο Σαλβίνι, καθώς αναζητεί μια νέα πολιτική ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, δήλωσε σήμερα μιλώντας στον κρατικό ραδιοσταθμό ο πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν.

Την Τετάρτη, το κόμμα του Ορμπάν, το Fidesz, αποχώρησε από τη μεγαλύτερη κεντροδεξιά κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αφού αυτή η τελευταία έκανε κινήσεις για την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz στο πλαίσιο μιας διελκυστίνδας για τις δημοκρατικές επιδόσεις του Ορμπάν.

Ο εθνικιστής Ορμπάν δήλωσε πως μετά την αποχώρηση από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, υπήρξαν συνομιλίες με πολιτικούς συμμάχους στην Πολωνία, χωρίς να κατονομάσει το κόμμα.

Το Fidesz είχε συνομιλίες με τον Ιταλό Σαλβίνι και επίσης με την Τζόρτζια Μελόνι, την επικεφαλής των Αδελφών της Ιταλίας, ενός εθνικο-συντηρητικού κόμματος, δήλωσε. «Δεν είναι ανάγκη να βιαστούμε», δήλωσε ο Ορμπάν κατά την εβδομαδιαία συνέντευξή του στον κρατικό ραδιοσταθμό.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως ο στόχος είναι να υπάρξει ένα πολιτικό σπίτι για το Fidesz και για παρόμοιες δυνάμεις στην Ευρώπη που δεν θέλουν μετανάστες και θέλουν να «προστατεύσουν» τις παραδοσιακές οικογένειες.

Η ΕΕ έχει επικρίνει τον Ορμπάν επειδή έχει θέσει υπό στενότερο κιυβερνητικό έλεγχο τα δικαστήρια, τα μέσα ενημέρωσης, τους ακαδημαϊκούς και τις μη κυβέρνητικές οργανώσεις. Ο Ορμπάν, ο οποίος αντιμετωπίζει την ερχόμενη χρονιά βουλευτικές εκλογές, απορρίπτει τις επικρίσεις και έχει αρνηθεί να αλλάξει πορεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ