Δολοφονία Φλόιντ: Περισσότερο από 9 λεπτά ο αστυνομικός πίεζε το λαιμό του

Καθώς από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η ακροαματική διαδικασία για τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν, η εισαγγελία έχει ήδη στα χέρια της video αποδεικτικά στοιχεία που δείχνουν ότι ο Σόβιν πίεζε με το γόνατο του το λαιμό του διαδηλωτή για τουλάχιστον εννέα λεπτά χωρίς διακοπή.
Μέχρι σήμερα, αυτό το χρονικό διάστημα δεν ήταν σαφές και εξακριβωμένο. Η πρώτη καταγραφή τοποθετούσε το χρόνο στα 8 λεπτά και 46 δευτερόλεπτα, λίγο πριν δηλωθεί ως λανθασμένη: ο σχετικός χρόνος είχε διορθωθεί στα 7.46 λεπτά. Σήμερα, τα στοιχεία που έχουν προκύψει μέσα από σαφείς χρονικές ενότητες που έχουν αποτυπωθεί σε αρχείο κάμερας ενσωματωμένης σε στολή, κάνουν λόγο για τουλάχιστον εννέα λεπτά. Μια από τις αναφορές της εισαγγελίας, αναπροσαρμόζει το χρόνο στα “εννέα λεπτά και 20 δευτερόλεπτα τουλάχιστον”.
Αυτή η χρονική ασάφεια πιθανότατα δεν θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη δίκη του Σοβίν, σύμφωνα με δηλώσεις πρώην εισαγγελέα και εκπροσώπου ομάδας θυμάτων αστυνομικής βίας στο Associated Press. Συγκεκριμένα, η Toshira Garraway, ιδρύτρια του συλλόγου Families Supporting Families Against Police Violence,αναφέρει “αν ήταν δύο λεπτά, ή αν ήταν πέντε ή 10 λεπτά με το γόνατο πάνω από το λαιμό του, ήξερε πολύ καλά τι έκανε. Από τη στιγμή που του φώναξε “δεν μπορώ να αναπνεύσω”, έπρεπε να μετακινήσει αμέσως το γόνατο του”
Ο Φλόιντ πέθανε στις 25 Μαΐου 2020. Ήταν δεμένος με χειροπέδες και φώναζε προς τον αστυνομικό Σοβίν πως δεν μπορούσε να αναπνεύσει. Εκείνος συνέχισε να πιέζει το λαιμό του με το γόνατο του, ακόμα και μετά τη στιγμή που σταμάτησε να κινείται και να μιλάει. Σήμερα ο Σοβίν κατηγορείται για ανθρωποκτονία και φόνο δευτέρου βαθμού. Η δίκη των συναδέλφων του, Τόμας Λέιν, Τζον Κενγκ, Τάου Θάο, που κατηγορούνται ως συνεργοί σε ανθρωποκτονία, έχει προγραμματιστεί για τον Αύγουστο.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του εισαγγελέα, Τζον Στάιλς, το χρονικό διάστημα που ο Φλόιντ βρέθηκε παγιδευμένος από τον αστυνομικό και κατέληξε στο θάνατο του, αναμένεται να παρουσιαστεί στη δίκη του Σοβίν ως ενοχοποιητικό στοιχείο.