Χατζηδάκης: Στόχος μας το νέο ποσοστό τηλεργασίας να αγγίξει το 70%

Σε συνέντευξή του σε ραδιοφωνική εκπομπή ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πως «πηγαίνουμε σε ένα ποσοστό 70% και παράλληλα το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έχει οδηγίες να εντείνει τους ελέγχους του σε σχέση με την εφαρμογή των μέτρων που έχουν υιοθετηθεί», παρότι ήδη υπάρχει ΚΥΑ που αφορά το ποσοστό κάλυψης της τηλεργασίας στο 60%.

Στη συνέχεια ο υπουργός Εργασίας σημείωσε: «Αντιλαμβανόμαστε πλήρως την κόπωση διερωτόμαστε όμως ποια είναι η εναλλακτική. Η εναλλακτική θα ήταν να γίνουμε Μπέργκαμο, το προτείνει κάποιος; Το λέω γιατί η αντιπολίτευση, ιδιαίτερα δε ο ΣΥΡΙΖΑ, ό,τι και να κάνουμε, και κάνουμε αυτό που κάνουν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες και με καλύτερα αποτελέσματα από τις περισσότερες από αυτές, ότι και να κάνουμε είναι απέναντι. Αυστηροποιούμε τα μέτρα, θα θιγεί η οικονομία. Χαλαρώνουμε σε κάποια στιγμή τα μέτρα, θα υπάρχει πρόβλημα  στη δημόσια υγεία.  Ότι και να κάνουμε αυτό είναι στραβό αυτό είναι το μόνο σίγουρο για το ΣΥΡΙΖΑ».
 
Αύξηση του ποσοστού της τηλεργασίας στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο προβλέπει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε πριν λίγο με τα νέα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορονοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από σήμερα, Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00 έως και την Τρίτη, 16 Μαρτίου 2021 και ώρα 6:00.

Ειδικότερα η απόφαση ορίζει για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις που βρίσκονται σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου και ειδικά τον τομέα παροχής υπηρεσιών- σχεδόν όλο τον ιδιωτικό τομέα- υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% ενώ για τους υπόλοιπους τομείς αναφέρει υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

 Η υποχρεωτική τηλεργασία στο 60% αφορά τις υπηρεσίες όπως είναι οι παρεχόμενες από ελεύθερους επαγγελματίες, διαφημιστικές, εκπαιδευτικές, οικοδομικές, τροφοδοσίας και καθαρισμού, κτηματομεσιτικές, μεταφορικές, τουριστικές, τραπεζικές υπηρεσίες, υγείας κλπ., όπως επίσης και όλο το εμπόριο διανομής αγαθών χονδρικού και λιανικού εμπορίου.

Έτσι στις παρακάτω περιοχές στους τομείς παροχής υπηρεσιών η τηλεργασία είναι υποχρεωτική στο 60%:

-η Περιφέρεια Αττικής, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο) και ο Δήμος Καλυμνίων.

Στις υπόλοιπες περιοχές αυξημένου κινδύνου σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση ορίζεται υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό, εφόσον συνάδει προς τη φύση των καθηκόντων, ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της υποχρεωτικής τηλεργασίας έχει παραταθεί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2021 και προέβλεπε ότι η υποχρεωτική τηλεργασία θα είναι σε ποσοστό 50% επί του συνολικού αριθμού των εργαζομένων που μπορούν να εργαστούν εξ αποστάσεως. Ωστόσο λόγω ότι οι παραπάνω περιοχές εντάσσονται στις περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου αυξήθηκε το ποσοστό γι’ αυτές τις περιοχές.

Η τηλεργασία θα πρέπει οι επιχειρήσεις να την προαναγγείλουν πριν την έναρξη της εργασίας, στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ» του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι επιχειρήσεις για να εφαρμοστεί το μέτρο πρέπει να συμπληρώσουν το Έντυπο 4.1 «ΔΗΛΩΣΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ -ΕΝΤΥΠΟ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ» της παρ. 2 του άρθρου 4 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 55), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν. 4682/2020 (Α’ 76).

Σε περίπτωση παράβασης της υποχρέωσης επιβάλλεται πρόστιμο 3.000 ευρώ στην επιχείρηση – εργοδότη, κατόπιν σχετικού ελέγχου από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.