Άντεξε στις πολλαπλές πιέσεις το Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Δια πυρός και σιδήρου πέρασε το Χρηματιστήριο Αθηνών για να κρατήσει το θετικό πρόσημο έως τη λήξη της συνεδρίασης, αντέχοντας αφενός στη συνέχιση της διόρθωσης επιλεγμένων τίτλων και αφετέρου του αρνητικού κλίματος των διεθνών αγορών.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 817,24 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 809,26 μονάδων (-0,72%) και 819,36 μονάδες (+0,52%). Ο τζίρος ανήλθε στα 55 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 30,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 162 χιλ. τεμάχια.

Άντεξε στις πολλαπλές πιέσεις το Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,17%, στις 1.964,35 μονάδες, ενώ στο +0,40% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.137,11 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 0,33% στις 517,56 μονάδες.

Το ΧΑ έδειξε σήμερα να επιστρέφει στην επιφυλακτικότητα και στην εσωστρέφεια, όπως έδειξε και ο χαμηλός τζίρος σήμερα, μετά από αρκετές ημέρες ανόδου. Γι’ αυτό και χρειάστηκε τον “πυλώνα” της Βιοχάλκο για να μπορέσει να κρατηθεί στα θετικά εδάφη, η οποία αντέδρασε έντονα ανοδικά μετά την ανακοίνωση για είσοδο στους δείκτες του Stoxx. Η άνοδος της κεφαλαιοποίησης της μετοχής οδήγησε τη διαχειρίστρια των ευρωπαϊκών σύνθετων δεικτών να συμπεριλάβει τη Βιοχάλκο στους κόλπους της από τις 22 Μαρτίου 2021.

Ο έτερος πυλώνας της αγοράς σήμερα ήταν η Εθνική. Και οι δύο τίτλοι λειτούργησαν ως σωματοφύλακες των 810 μονάδων για τον γενικό δείκτη, όταν μάλιστα οι πωλητές ενέτειναν τις πιέσεις τους, ενώ έδωσαν όταν έπρεπε και τη στήριξη για την παραμονή της αγοράς κοντά στην αντίσταση των 820 μονάδων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν υπήρξαν οι “επίκουροι” της δυάδας, αλλά η μεταβλητότητα ήταν αυτή που δεν επέτρεψε σε άλλους τίτλους να δοκιμάσουν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα.

Και πώς να δοκιμαστούν άλλωστε όταν οι διεθνείς “επιρροές” του ΧΑ ήταν αρνητικές, με τις αγορές να επαναλαμβάνουν το μοτίβο της προηγούμενης εβδομάδας, όταν και οι φόβοι για την επίδραση της ανόδου του πληθωρισμού στις πολιτικές επιλογές των κεντρικών τραπεζών κυριαρχούσαν. Μεσολάβησε μια μικρή αποκλιμάκωση και βελτίωση του επενδυτικού κλίματος, αλλά πλέον η νευρικότητα έχει επανέλθει. Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ σκαρφαλώνει σήμερα στο 1,48% από 1,41%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα είχε ξεπεράσει και το ψυχολογικό επίπεδο του 1,5%.

Η άνοδος των πληθωριστικών προσδοκιών και των μακροπρόθεσμων επιτοκίων πυροδοτεί ανησυχίες ότι το παρατεταμένο ράλι στα διεθνή χρηματιστήρια ενδεχομένως να βρίσκεται σε κίνδυνο. Οι επενδυτές προσπαθούν να αξιολογήσουν την “όρεξη” των κεντρικών τραπεζών να συνεχίσουν τις αγορές ομολόγων προκειμένου να κρατήσουν χαλαρές τις χρηματοοικονομικές συνθήκες, ενώ η πλειονότητα εξ αυτών αναμένει και την παρέμβαση του επικεφαλής της Federal Reserve, J. Powell για να διαγνώσει τις προθέσεις.

Ωστόσο, μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον και με δεδομένα τα περιοριστικά μέτρα που εξακολουθούν να υφίστανται στην χώρα, η Wood βλέπει ένα πολύ ισχυρό φως στην άκρη του τούνελ για την Ελλάδα καθώς και για το ελληνικό χρηματιστήριο. Όπως σημειώνει το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε τον Φεβρουάριο, κυρίως χάρη στον κλάδο των κατασκευών και των υπηρεσιών, ενώ η σύνθεση των κερδών του δείκτη κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει σε σχέση με τις περισσότερες άλλες χώρες.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Βιοχάλκο σημείωσε άλμα 5,90%, με την Εθνική, την ΕΧΑΕ, τον Titan, την Jumbo και την Coca Cola να ακολουθούν με κέρδη που ξεπέρασαν το 1%. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι ΑΔΜΗΕ, Alpha Bank, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίος, ΔΕΗ, ΟΛΠ και Φουρλής.

Στον αντίποδα, ο Σαράντης υποχώρησε κατά 3,12%, με την Πειραιώς να υποχωρεί κατά 2,02% και τις ΟΠΑΠ, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή να ακολουθούν με πτώση άνω του 1%. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Ελλάκτωρ, Λάμδα, Ελληνικά Πετρέλαια και Aegean.