ΠΑΤΡΑ: Προβολές των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων της ενότητας «Ερασιτεχνικό Θέατρο»

Με τη θεατρική παράσταση της Θεατρικής Ομάδας «Ήθος Ποιεί» του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Λεύκας «Έξοδος για το Θέατρο» που βασίζεται στο ομώνυμο έργο του συγγραφέα και περφόρμερ Καρλ Βαλεντίν άρχισαν χτες (Δευτέρα 1 Μαρτίου) στην επίσημη σελίδα της ΚΕΔΗΠ Καρναβάλι Πάτρας carnivalpatras.gr , οι προβολές των βιντεοσκοπημένων παραστάσεων της ενότητας «Ερασιτεχνικό Θέατρο» που εντάσσονται στο πρόγραμμα του Πατρινού Καρναβαλιού 2021, ενός διαφορετικού Καρναβαλιού που ξεδιπλώνει πτυχές και αυθεντικά χαρακτηριστικά της μεγάλης γιορτής της Πάτρας μέσω διαδικτύου.
Το μονόπρακτο παρουσιάζει ένα ζευγάρι που ετοιμάζεται να παρευρεθεί σε θεατρική παράσταση μετά από δώρο 2 εισιτήριων που τους έκανε η γειτόνισσας. Τα ευτράπελα μόλις ξεκινούν! Ξεχνάνε το όνομα του γιού τους (“Γιάννης ή Παύλος;”), του γράφουν ένα σημείωμα για το πού θα πάνε (“είμαστε υποχρεωμένοι να πάμε στο θέατρο;”), ντύνονται βιαστικά (“έλα να μου κουμπώσεις το κουμπί γιατί θα μου στρίψει!”) και σαν να μην φθάνουν όλα αυτά, έρχεται και η γειτόνισσα για λίγο λάδι! Έχουν ξεχάσει όμως μια λεπτομέρεια…
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Συγγραφέας: Καρλ Βαλεντίν
Σκηνοθετική καθοδήγηση: Γιάννης Βλάχος
Βοηθός σκηνοθέτη: Τσουκαλάς Γιώργος
Διανομή: Γιαχαλής Χρήστος, Χρήστου Αλεξάνδρα, Τσαμπά Φωτεινή
Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε σημείωμά της η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου:
«ΚΑΤΑ ΜΗΝΑ ΓΑΜΗΛΙΩΝΑ ΚΑΙ ΑΝΘΕΣΤΗΡΙΩΝΑ
Η Επιτροπή Ερασιτεχνικού Δημιουργικού Θεάτρου ανταποκρινόμενη στην πρόσκληση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Δήμου Πατρέων – Καρναβάλι Πάτρας να συμμετάσχει σε διαδικτυακές καρναβαλικές εκδηλώσεις, ετοίμασε και παρουσιάζει τέσσερις (4) παραστάσεις διάρκειας 20 λεπτών με θεατρικές ομάδες της πόλης μας. Ακολουθώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες που προβλέπονται από τον ΕΟΔΥ και πραγματοποιώντας συνεχείς ελέγχους test covid, πέτυχαμε μες σ’ αυτές τις δυσκολίες ένα αξιόλογο αποτέλεσμα.
Ως μέλη ερασιτεχνικών θεατρικών ομάδων, προσπαθήσαμε να ενώσουμε όλα εκείνα τα λαϊκά αποκριάτικα δρώμενα που γίνονταν στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης μας τα παλιότερα χρόνια, αλλά δυστυχώς εξαφανίστηκαν.
Η ερασιτεχνική ιδιότητα μάς ωθεί να βάλουμε μια σπίθα για να ξαναφουντώσουν τα παλιά αποκριάτικα δρώμενα με τα οποία ο λαός μας ελεύθερα και αυθόρμητα, με την απελευθερωτική δύναμη της μάσκας και με την αθυρόστομη σάτιρα έσπαγε τα δεσμά της σεμνοτυφίας, της υποκρισίας και του σκοταδισμού και δημιουργούσε στις κοινότητες που ζούσε -στις γειτονιές, στις πλατείες, στα χωριά, στην ύπαιθρο- μικρά και μεγάλα θαύματα, καλλιεργώντας μια παράδοση αιώνων.
Με τη δράση της Επιτροπής μας στο Καρναβάλι, θέλουμε να συνομιλήσουμε με τους νέους της πόλης μας που συμμετέχουν κατά χιλιάδες στις παρελάσεις του καρναβαλιού και να τους δείξουμε ότι οι Απόκριες δεν είναι μόνο η ομαδοποίηση και η τυποποίηση που συμβαίνει στα γκρουπ των παρελάσεων. Οι Απόκριες είναι Χλεύη και Σκώμμα. Είναι Ειρωνεία και Σαρκασμός. Είναι Κοροϊδία των κακώς κειμένων. Είναι απελευθέρωση της φαντασίας. Και αν όλα αυτά δεν τα εκφράσουν οι νέοι, ποιοι θα τα εκφράσουν;
Ευχαριστούμε θερμά για την άριστη συνεργασία την Διοίκηση της ΚΕΔΗΠ, τους εργαζομένους της καθώς και τους εξωτερικούς της συνεργάτες».

Στην ενότητα «Ερασιτεχνικό Θέατρο» συμμετέχουν τέσσερις θεατρικές ερασιτεχνικές ομάδες της πόλης μας, που ξετυλίγουν το υποκριτικό τους ταλέντο, τον αυτοσχεδιασμό τους, τις θεατρικές δεξιότητες, το γνήσιο μεράκι τους και την αυθεντική, παθιασμένη και ανιδιοτελή αγάπη τους για το θέατρο. Το υπόλοιπο πρόγραμμα προβολών (οι μέρες και οι ώρες αφορούν την έναρξη των αναρτήσεων με τα βίντεο στο carnivalpatras.gr που θα παραμείνουν για να τα δείτε) έχει ως εξής:
Τρίτη 2 Μαρτίου και ώρα 21.00 «Κ…όπως Καρναβάλι» – Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Ροϊτίκων
Η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα Θ.Ε.Ο.ΡΟ. Ροϊτίκων συμμετέχει με το έργο «Κ…όπως Καρναβάλι» σε σκηνοθεσία Νικόλ Πετρουλή. Ο θίασος αποτελείται από δώδεκα ερασιτέχνες ηθοποιούς. Υπόθεση: Ο χορός του Ντόμινο, η προσμονή, η προετοιμασία και η μεταμφίεση, τα καρναβαλικά πληρώματα και η δεύτερη συνάντηση μισό αιώνα αργότερα… Άνηθος, σπανάκι, ρύζι και το ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ….ΑΡΧΙΖΕΙ.
Τετάρτη 3 Μαρτίου και ώρα 21.00 «Μετακίνηση 6» – Θεατρική Ερασιτεχνική ομάδα της Α΄ΕΛΜΕ
Η Θεατρική Ερασιτεχνική Ομάδα «Από Κοινού» της Α΄ ΕΛΜΕ συμμετέχει με το έργο «Μετακίνηση 6’». Πρόκειται για μια συνάντηση ηλικιωμένων (ευπαθείς ομάδες) που έχει κανονιστεί στο f/b, με άκρα μυστικότητα (εν μέσω lock down), γίνεται η αφορμή να εξελιχθεί μια κωμωδία παρεξηγήσεων σε ένα διονυσιακό δρώμενο, με αριστοφανικές αναφορές που πατάει γερά στο σήμερα αλλά και που ζωντανεύει ανερυθρίαστα πιπεράτες στιγμές από τα διαχρονικά αποκριάτικα δρώμενα αιώνων τόσο στην πόλη μας όσο και γενικότερα σε όλο τον κόσμο. Μια αφορμή για να σαρκάσουμε τα κακώς κείμενα της εποχής μας με σπαρταριστούς διαλόγους χωρίς σεμνοτυφίες πιστοί στο πανάρχαιο πνεύμα της αποκριάς. Το κείμενο και η σκηνοθεσία είναι του Φώτη Λάζαρη και παρουσιάζεται από δεκαμελή θίασο.
Παρασκευή 5 Μαρτίου και ώρα 21.00 «Μικρές Μασκαρεμένες Ιστορίες» – Θεατρική Ομάδα 19ου Γυμνασίου Πατρών
Η Θεατρική ομάδα 19ου Γυμνασίου Πάτρας συμμετέχει με το έργο «Μικρές μασκαρεμένες ιστορίες» βασισμένο σε κείμενα του Γάλλου Παιδαγωγού Μπερνάρ Φριο, σατιρίζοντας τα κακώς κείμενα μιας «φυσιολογικής» καθημερινότητας. Οι μικρές ιστορίες δουλεύτηκαν από την Θεατρική Ομάδα του 19ου Γυμνασίου και συμμετείχαν στο πρόγραμμα του Εθνικού Θεάτρου «Το Θέατρο στο Νέο Σχολείο» με εμψυχώτρια τη Νεκταρία Γιαννουδάκη. Η σκηνοθεσία είναι των Μαρία Καζάκου και Νεκταρία Γιαννουδάκη. Στην παράσταση συμμετέχουν 14 μαθητές και μαθήτριες.