Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωαγορές εν μέσω νέας ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια την Τετάρτη, καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες που προκάλεσε το προηγούμενο πενθήμερο η άνοδος των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων.

Η υποχώρηση των αποδόσεων στην αρχή της εβδομάδας επανέφερε την ηρεμία στις αγορές, ωστόσο η ηρεμία αυτή δεν κράτησε πάρα πολύ, καθώς η νέα άνοδος της απόδοσης του αμερικανικού 10ετούς σήμερα αναζωπύρωσε τις ανησυχίες των επενδυτών. Σημειώνεται ότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σκαρφάλωσε και πάλι την Τετάρτη πάνω από το 1,47% στον απόηχο των δηλώσεων Μπάιντεν ότι οι ΗΠΑ θα έχουν επάρκεια εμβολίων για να εμβολιάσουν το σύνολο του ενήλικου πληθυσμού της χώρας έως το τέλος Μαΐου, ήτοι δύο μήνες νωρίτερα από ό,τι αναμενόταν.

Η εξέλιξη αυτή ψαλίδισε τα αρχικά κέρδη των ευρωπαϊκών αγορών, ενώ οδήγησε τους δείκτες της περιφέρειας σε αρνητικό έδαφος.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 απώλεσε το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών του και έκλεισε τελικά με οριακές απώλειες της τάξης του 0,01% στις 413,20 μονάδες. Από τους επιμέρους κλάδους, σημαντικά κέρδη 2,6% σημείωσε ο κλάδος των αυτοκινήτων, ενώ αντίθετα με απώλειες 2,6% τερμάτισε ο κλάδος των εταιρειών κοινής ωφέλειας.

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε σε θετικό έδαφος αλλά μακριά από τα υψηλά ημέρας, ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 14.080,03 μονάδες, με άνοδο 0,29%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 επίσης επιβράδυνε προς το τέλος της συνεδρίασης και τερμάτισε στις 5.830,06 μονάδες, με κέρδη 0,35%. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 έκλεισε σήμερα με κέρδη 0,93%, στις 6.675,47 μονάδες.

Εκ διαμέτρου αντίθετη η εικόνα στην ευρωπαϊκή περιφέρεια, όπου ο ιταλικός FTSE MIB απώλεσε το σύνολο των ενδοσυνεδριακών κερδών του και έκλεισε στο “κόκκινο”, με απώλειες 0,16% στις 23.046,77 μονάδες, ενώ πτωτικά ολοκλήρωσε την ημέρα και ο ισπανικός IBEX 35, στις 8.329.30 μονάδες, με απώλειες 0,32%.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι τα lockdowns λόγω της COVID-19 συνέχισαν να επιβαρύνουν τον κλάδο των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη, ενώ η μεταποιητική δραστηριότητα συνέχισε να ανακάμπτει με ισχυρό ρυθμό.

Ειδικότερα, ο τελικός σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit ενισχύθηκε στις 48,8 μονάδες τον Φεβρουάριο από 47,8 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την αρχική εκτίμηση των 48,1 μονάδων.

Ο τελικός δείκτης PMI για τις υπηρεσίες διαμορφώθηκε στις 45,7 μονάδες από 45,4 μονάδες τον Ιανουάριο, ξεπερνώντας την αρχική μέτρηση στις 44,7 μονάδες. Ο δείκτης παρέμεινε για έκτο διαδοχικό μήνα κάτω από το επίπεδο των 50 μονάδων που διαχωρίζει την επέκταση από τη συρρίκνωση της δραστηριότητας.

Ο μεταποιητικός δείκτης PMI, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε στην αρχή της εβδομάδας η  IHS Markit, εκτοξεύτηκε σε υψηλό τριών ετών στις 57,9 μονάδες τον Φεβρουάριο, από 54,8 μονάδες τον Ιανουάριο. Η αρχική μέτρηση του δείκτη ήταν στις 57,7 μονάδες.

Παράλληλα, τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat έδειξαν ότι οι τιμές παραγωγού σημείωσαν αύξηση 1,4% τον Ιανουάριο, τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ε.Ε. σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2020.

Τον Δεκέμβριο, οι τιμές είχαν αυξηθεί κατά 0,9% και στις δύο περιοχές.

Σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2020, οι τιμές παρέμειναν σταθερές στην Ευρωζώνη και αυξήθηκαν κατά 0,2% στην Ε.Ε.