Με χιλιομετρικούς περιορισμούς οι μετακινήσεις με κωδικούς 2 και 6 από αύριο

Την αυστηροποίηση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας για μείωση της κινητικότητας λόγω της επιβαρυμένης επιδημιολογικής εικόνας που καταγράφεται σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της σημερινής έκτακτης ενημέρωσης του υπουργείου Υγείας.

Όπως τόνισε ο κ. Χαρδαλιάς, μετά από έναν χρόνο αντιμέτωποι με τον κορονοϊό “βλέπουμε το τέλος αλλά δεν έχουμε τελειώσει με τον κορονοϊό”, προσθέτοντας ότι οι μεταλλάξεις επιταχύνουν τη μετάδοση του ιού και εκμεταλλεύονται και την μικρότερη παράλειψή μας.

Σημείωσε ότι τα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού φαίνεται ότι έχουν επικρατήσει στην Ελλάδα σε μεγάλο ποσοστό και φαίνεται ότι παίζουν ρόλο στην επιβάρυνση της επιδημιολογικής εικόνας που βλέπουμε.

Ενδεικτικά ανέφερε ότι στις περιοχές με πρόσθετη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων παρατηρείται και αύξηση των κρουσμάτων των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού.

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι τα μέτρα πρέπει πλέον να καλύπτουν περισσότερες κοινωνικές δραστηριότητες. Έτσι, από αύριο στις 06:00 το πρωί και έως τις 16 Μαρτίου στις 06:00 αλλάζουν τα εξής όσον αφορά τους έξι λόγους κατ’ εξαίρεση μετακίνησης με SMS θα υπάρξουν διαφοροποιήσεις στους κωδικούς 2 και 6. Ειδικότερα:

– για τον κωδικό 2 που αφορά μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.

– για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.

Επίσης, πρόσθεσε ότι για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.