“Γύρισε” θετικά το 2021 το Χρηματιστήριο Αθηνών

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Θετικά γύρισε το έτος (από τις αρχές του χρόνου έως σήμερα) το Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς όχι μόνο έκλεισε πάνω από την αντίσταση των 810 μονάδων αλλά κατάφερε να διευρύνει το ανοδικό του σερί για πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,80% στις 817,03 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 801,77 μονάδων (-0,10%) και 818,07 μονάδων (+1,93%). Ο τζίρος ανήλθε στα 78,1 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 45,3 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 126 χιλ. τεμάχια.

"Γύρισε" θετικά το 2021 το Χρηματιστήριο Αθηνών

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 2,44%, στις 1.964,88 μονάδες, ενώ στο +0,78% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.136,72 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 5,76% στις 514,76 μονάδες.

Σε αντίθεση με τη χθεσινή συνεδρίαση, το ΧΑ κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει έως το τέλος τα κέρδη του, αλλά και να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 8 Ιανουαρίου, όταν επί της ουσίας άρχισε η διόρθωση του πρώτου μήνα του έτους. Μάλιστα, αυτό συνοδεύτηκε και από τη διάσπαση της αντίστασης των 810 μονάδων για τον Γενικό δείκτη, αλλά και των 500 μονάδων για τον τραπεζικό.

Επί της ουσίας ο Γενικός Δείκτης έχει ανακάμψει κατά σχεδόν 90 μονάδες από τα χαμηλά της 28ης Ιανουαρίου στις 726 μονάδες, χωρίς να ανεβάσει συναλλακτικές ταχύτητες και χωρίς να επηρεαστεί ουσιαστικά από το lockdown που τελεί η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας. Βέβαια, η μεταβλητή “τζίρος” έχει απασχολήσει αρκετά τους εγχώριους αναλυτές, οι οποίοι τονίζουν ότι θα χρειαστεί αργά ή γρήγορα η αγορά στηρίγματα ώστε να μην αναιρέσει την ανοδική του τροχιά υπό το βάρος των όποιων κινήσεων κατοχύρωσης των κερδών υπάρξουν.

Ο “μύλος” των συναλλαγών πάντως δεν αναμένεται να ανεβάσει ρυθμούς, δεδομένου ότι στο προσεχές διάστημα αναμένονται εκδόσεις τίτλων και αυξήσεις κεφαλαίων που ενδεχομένως θα προσελκύσουν μέρος της ρευστότητας της αγοράς. Επομένως το διακύβευμα είναι να μπορέσουν οι ελληνικές εισηγμένες να επανέλθουν στο επίκεντρο του ξένου ενδιαφέροντος, εάν δεν θέλουν να στερήσουν ρευστότητα από τη Λ. Αθηνών, σε μια χρονική στιγμή που η παραμονή πάνω από τις 800 μονάδες θα δώσει το μήνυμα του “φωτός στην άκρη του πανδημικού τούνελ”.

Άλλωστε, σε δεύτερη ανάγνωση, η ανοδική κίνηση παραπέμπει στον περασμένο Νοέμβριο, όταν και η προοπτική του εμβολίου βελτίωσε άρδην την επενδυτική ψυχολογία. Μια παρόμοια ανάταση επικρατεί τις τελευταίες ημέρες επίσης, με την αγορά όμως να κρατά μέρος του επενδυτικού της ρίσκου και στο σενάριο ο εμβολιασμός να αντιμετωπίσει εμπόδια και να δοθεί νέα αναβολή στην επιστροφή στην κανονικότητα.

Σε κάθε περίπτωση όμως, πλέον έχει ενσωματωθεί ότι η χώρα έχασε το πρώτο τρίμηνο του έτους, με την αγορά να θεωρεί ότι ο μήνας που μεσολαβεί μέχρι να αρχίσει το δεύτερο τρίμηνο και κυρίως μέχρι να αρχίσει η φετινή τουριστική σεζόν θα έχει περισσότερα στοιχεία στα χέρια της για να αποτιμήσει τις προοπτικές της αγοράς. Το βασικό σενάριο είναι αυτό, ωστόσο, η επιφυλακτικότητα που εξακολουθεί να υπάρχει μαρτυρά και το γεγονός ότι ο κίνδυνος ενός αρνητικού σεναρίου παραμένει ακόμη μεγάλος και υπολογίσιμος.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, σήμερα ήταν η “σειρά” της Eurobank να κάνει τη διαφορά, με το +9,58% που σημείωσε και τα υψηλά 12μήνου, σβήνοντας επί της ουσίας τη ζημιά της πανδημίας, με την Jumbo να ακολουθεί με άνοδο 5,33%. Άλμα 4,82% σημείωσε η Alpha Bank και 4,61% η Aegean, ενώ άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε ΑΔΜΗΕ, Εθνική και ΟΠΑΠ.

Τα κέρδη σε Motor Oil, Βιοχάλκο και Τέρνα Ενεργειακή ξεπέρασαν το 1%, ενώ Μυτιληναίος και ΓΕΚ Τέρνα έκλεισαν στο +1,1%. Ήπια ανοδικά ολοκλήρωσαν τη συνεδρίαση οι ΕΧΑΕ, Πειραιώς, ΟΤΕ, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Λάμδα και Σαράντης, με τις ΕΥΔΑΠ και Titan να κλείνουν αμετάβλητες. Στον αντίποδα, ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, Ελλάκτωρ, ΔΕΗ και Ελλάκτωρ, χωρίς καμία να ξεπερνά το -0,8%.