ΠΑΤΡΑ: Ομιλία της Φώφης Γεννηματά για την Αχαΐα και την Δυτική Ελλάδα – «Η Κυβέρνηση πορεύεται χωρίς σχέδιο και ετοιμότητα, με απανωτά λάθη και αστοχίες»

Από την Πάτρα ξεκίνησε χθες βράδυ την ψηφιακή περιοδεία του Κινήματος Αλλαγής στη Δυτική Ελλάδα, η πρόεδρος Φώφη Γεννηματά, που μίλησε διαδικτυακά σε κοινωνικούς, παραγωγικούς φορείς και στελέχη του ΚΙΝΑΛ, στο πλαίσιο εκδήλωσης που προβλήθηκε ζωντανά από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με βασικό θέμα την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ και τους τρόπους που η Ελλάδα οφείλει να τους εκμεταλλευτεί την επόμενη μέρα της πανδημίας.

 

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ

– Ο επιδημιολογικός χάρτης είναι στο κόκκινο, η αγορά και οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν. Το ΕΣΥ με την αύξηση των κρουσμάτων, και στην Αττική έφτασε πλέον στα όριά του. Οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλούνται. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έλλειψης κρεβατιών COVID. Επιτέλους, η Κυβέρνηση πρέπει να επιτάξει κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εδώ και καιρό έχω ζητήσει. Η Κυβέρνηση δυστυχώς πορεύεται ακόμη χωρίς σχέδιο και ετοιμότητα, με απανωτά λάθη και αστοχίες

– Παρακολουθούμε όλοι τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως για τη σεξουαλική βία, τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις. Και αντί να μας ενώσουν όσα συμβαίνουν , αντί όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουμε το κίνημα metoo, είδατε όλοι τι έγινε στη Βουλή. Κατήφορος, απογοήτευση και μικροκομματική εκμετάλλευση για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Τσίπρα. Αυτό το κίνημα πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο.
– Η Δυτική Ελλάδα έχει το πιο διάσημο brand σε παγκόσμια κλίμακα, ένα brand που κινεί δισεκατομμύρια ευρώ κάθε 4 χρόνια. Το brand Olympic. Τι θα μπορούσε να γίνει με βάση αυτό; Ένα υπερσύγχρονο νέο προπονητικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, που έχει έρθει στο προσκήνιο με τις ανασκαφές. Επενδυτές και εταιρίες από όλο το κόσμο θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
– Στρατηγικός μας Στόχος είναι η Πλήρης Απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα. Δίνουμε βάρος στο αίσθημα «ασφάλειας» του εργαζόμενου, να μη αποτελέσουν οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα των αλλαγών.Πιστεύουμε σε Δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρέπεια

Ακολουθεί ολόκληρη η εισηγητική τοποθέτηση της Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά στην εκδήλωση της Αχαΐας

Σε μια δύσκολη για την επικοινωνία μας εποχή, αξιοποιούμε τις δυνατότητες της ψηφιακής εποχής για να συζητήσουμε τα κρίσιμα θέματα για το «σήμερα και το αύριο», της οικονομίας και της κοινωνίας. Είμαστε πάντα σε ανοιχτή γραμμή με τους ανθρώπους της παραγωγής, της αυτοδιοίκησης, των κινημάτων, της επιστήμης, συνδιαμορφώνουμε μέσα από τον διάλογο τις θέσεις, τις προτάσεις, τις πρωτοβουλίες μας.
Και θέλω ιδιαίτερα να σας ευχαριστήσω για την συμμετοχή σας.

……………………………………….. . ………………………………………..

Φίλες και Φίλοι,

Πριν από λίγες ημέρες κλείσαμε χρόνο από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Στην πρώτη φάση της πανδημίας, χάρις στις προσπάθειες όλων μας η εξάπλωση περιορίστηκε.
Στο δεύτερο κύμα η χώρα βρέθηκε-με ευθύνη της Κυβέρνησης-απροετοίμαστη και ευάλωτη. Με μεγάλο κόστος σε ανθρώπινες ζωές και στην οικονομία.
H επιλογή του lockdown-ακορντεόν για όλη την επικράτεια δεν έχει τα θετικά αποτελέσματα που περίμενε η Κυβέρνηση.
Είναι χαρακτηριστικό ότι την ώρα που αυξάνονταν του κρούσματα δραματικά, οι κυβερνητικοί παράγοντες συζητούσαν και διέρρεαν στα ΜΜΕ για το πως θα ανοίξουμε.
Για να το διαψεύσουν λίγες ώρες μετά!
Η βρίσκονται εκτός πραγματικότητας ή νομίζουν πως θα εξαπατήσουν τους πολίτες.
Ο επιδημιολογικός χάρτης είναι στο κόκκινο, η αγορά και οι εργαζόμενοι ασφυκτιούν. Το ΕΣΥ με την αύξηση των κρουσμάτων, και στην Αττική έφτασε πλέον στα όριά του.
Οι διαθέσιμες ΜΕΘ στα δημόσια νοσοκομεία εξαντλούνται. Αντιμετωπίζουμε πρόβλημα έλλειψης κρεβατιών COVID.
Επιτέλους, η Κυβέρνηση πρέπει να επιτάξει κρεβάτια από τον ιδιωτικό τομέα, όπως εδώ και καιρό έχω ζητήσει.
Η Κυβέρνηση δυστυχώς πορεύεται ακόμη χωρίς σχέδιο και ετοιμότητα, με απανωτά λάθη και αστοχίες.

Είναι απαραίτητο όσο ποτέ, να υπάρξει πολιτική συνεννόηση, γύρω από ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
• Με περισσότερα τεστ, διαφάνεια και επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή.
• Με σωστή ιχνηλάτηση ,που δεν αρκεί να την κάνει η πολιτική προστασία.
• Με ελέγχους για την πιστή τήρηση των μέτρων, ιδιαίτερα στα εργοστάσια και στις μονάδες παραγωγής.
• Με ουσιαστική ενίσχυση του ΕΣΥ, αλλά και ένταξη του ιδιωτικού τομέα στην προσπάθεια.
• Με ιατρική κάλυψη των ασθενών με covid στο σπίτι, από τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας.
• Και βέβαια να δοθεί προτεραιότητα στον εμβολιασμό των ευαίσθητων ομάδων, ανεξαρτήτως ηλικίας, όπως επανειλημμένα έχουμε ζητήσει.
Και όχι να συνεχίζουν στελέχη της ΝΔ να εμβολιάζονται εκτός σειράς.
……………………………………….. . ………………………………………..

Την ίδια στιγμή παρακολουθούμε όλοι τις αποκαλύψεις που έρχονται καθημερινά στο φως για τη σεξουαλική βία, τους βιασμούς και τις κακοποιήσεις. Και αντί να μας ενώσουν όσα συμβαίνουν , αντί όλες μαζί οι πολιτικές δυνάμεις να στηρίξουμε το κίνημα metoo, είδατε όλοι τι έγινε στη Βουλή.
Κατήφορος, απογοήτευση και μικροκομματική εκμετάλλευση για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Τσίπρα.
Αυτό το κίνημα πρέπει να μείνει ελεύθερο και ακηδεμόνευτο.

Αγαπητοί Προσκεκλημένοι,
Φίλες και Φίλοι,

Τα δεδομένα που διαμορφώνονται για το 2021 στην Οικονομία, δεν επιτρέπουν αισιοδοξία.
Οι προβλέψεις του Κρατικού Προϋπολογισμού αποδεικνύονται ήδη εξωπραγματικές.
Το ίδιο και οι εκτιμήσεις για τον Τουρισμό.
Η έλλειψη συγκροτημένου σχεδίου, οι αποσπασματικές και καθυστερημένες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, επαυξάνουν τις αρνητικές εξελίξεις, την ύφεση, το ιδιωτικό χρέος, το νέο έλλειμμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό.
Η απειλή για χιλιάδες λουκέτα και μαζική ανεργία, που θα βρούμε μπροστά μας όταν ανοίξει η οικονομία, είναι υπαρκτή.
• Ήδη οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις κυρίως στο λιανεμπόριο και στην εστίαση εκπέμπουν δραματικό sos.
Η Κυβέρνηση εμμένει σε μέτρα που είτε στηρίζουν μόνο τους λίγους και ισχυρούς. 18.589 μεγάλες επιχειρήσεις πήραν το 2020 5,3 δις ευρώ.
450.000 μικρές επιχειρήσεις μόνο 2,2 δις ευρώ.
Και το 50% από αυτές έμεινε έξω και από την πρόσφατη επιστρεπτέα προκαταβολή.
Οι Τράπεζες αφέθηκαν ασύδοτες με τους πόρους του ΤΕΠΙΧ II και του Ταμείου Εγγυοδοσίας, να χρηματοδοτήσουν τους πελάτες τους.

Το Κίνημα Αλλαγής προτείνει γενναία και στοχευμένα μέτρα για να μείνει ΟΡΘΙΑ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ και ΖΩΝΤΑΝΕΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ.
Το νέο δεν κτίζεται πάνω σε ερείπια. Με μια κατεστραμμένη οικονομία και την ανεργία να παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις, η πορεία ανάκαμψης και θα κοστίσει και θα διαρκέσει περισσότερο.
Σήμερα υπάρχει το ειδικό απόθεμα από την υπερφορολόγηση των πολιτών (άνω των 30 δις ευρώ) και τον δανεισμό, η χώρα λόγω των μέτρων της ΕΚΤ μπορεί να δανείζεται με εξαιρετικά χαμηλό επιτόκιο και δημοσιονομικοί περιορισμοί δεν ισχύουν.
Αν τώρα δεν στηρίξουμε την οικονομία και την κοινωνία αξιοποιώντας αυτές τις δυνατότητες τότε πότε;
Προτείνουμε:
Για τις επιχειρήσεις:
• Από τα προγράμματα της επιστρεπτέας προκαταβολής το 70% των ποσών που έχει λάβει κάθε επιχείρηση να θεωρηθεί ΕΝΙΣΧΥΣΗ και το 30% δάνειο.
• Όταν ανοίξουν οι δραστηριότητες να γίνει επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων στις επιχειρήσεις που επλήγησαν για 6 μήνες.
Με ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
• Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο- ασφ. Ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση.
• Μείωση ΦΠΑ σε εστίαση -τουρισμό στο 6% για όλο το 2021.
• Αναστολή για όλο το έτος των διατάξεων για τους πλειστηριασμούς Α’ κατοικίας.
Για τους εργαζόμενους, επιστήμονες, και ανέργους.
• Για όσους εργαζόμενους παραμένουν σε αναστολή εργασίας κάλυψη του 100% του μισθού τους με όριο τα 1.000 ευρώ.
• Ειδικό επίδομα όπως το 2020 για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες χωρίς τις περικοπές που έγιναν.
• Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες ,σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργαζόμενους στον Τουρισμό δεν καλύπτονται.
Και
Ένταξη των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν στα μέτρα στήριξης.

Φίλες και Φίλοι,
Έρχομαι στο θέμα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η Κυβέρνηση αποφεύγει συστηματικά το διάλογο.
Έχει παρουσιάσει το δικό της σχέδιο, που ικανοποιεί δήθεν τους γενικούς όρους της Ε.Ε., αλλά δεν αποτελεί ολοκληρωμένη πρόταση ανάκαμψης της Ελληνικής οικονομίας.
Δεν αφορά τους πολλούς, αλλά μόνο τους ήδη μεγάλους.
Δεν συνδέει τις επενδύσεις με την αύξηση της εγχώριας παραγωγής.
Συνοδεύεται από παρεμβάσεις που προωθούν την φθηνή και απαξιωμένη εργασία.
Σχέδιο από το οποίο απουσιάζει κάθε ουσιαστική αναφορά για τα Δημόσια Νοσοκομεία, τις κοινωνικές υποδομές, την μείωση των ανισοτήτων.

Υπάρχει η εναλλακτική λύση, ο προοδευτικός δρόμος που δείχνει το Κίνημα Αλλαγής με τις προτάσεις του.
Είμαστε σήμερα εδώ για να τις επικαιροποιησουμε και να τις ιεραρχήσουμε με βάση τις ανάγκες κάθε νομού της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.
Θα ήθελα σε αυτό το σημείο να θυμίσω μια πρόταση μας που αναδεικνύει τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε την τοπική ανάπτυξη. Η Δυτική Ελλάδα έχει το πιο διάσημο brand σε παγκόσμια κλίμακα, ένα brand που κινεί δισεκατομμύρια ευρώ κάθε 4 χρόνια. To brand Olympic.
Τι θα μπορούσε να γίνει με βάση αυτό; Ένα υπερσύγχρονο νέο προπονητικό κέντρο παγκόσμιας εμβέλειας θα μπορούσε να εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή της Ήλιδας, που έχει έρθει στο προσκήνιο με τις ανασκαφές. Επενδυτές και εταιρίες από όλο το κόσμο θα μπορούσαν να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.
Εμείς θα οργανώναμε το κεντρικό σχεδιασμό και τους όρους δόμησης όπως και τα νέα standards κατασκευής που θα θέλαμε για ένα τέτοιο σύμπλεγμα.
Αθλητές από όλο το κόσμο θα συνέρρεαν για να μείνουν να ζήσουν και να προπονηθούν στα ιερά αθλητικά χώματα.
Η τοπική παραγωγή θα μπορούσε σιγά-σιγά να φύγει από συμβατικές καλλιέργειες και να περάσει στη βιολογική παραγωγή και τα superfoods και ο ξενοδοχειακός τομέας θα μπορούσε να έχει 12μηνη λειτουργία αφού άνθρωποι από όλο το κόσμο θα ερχόντουσαν να δουλέψουν ή να προπονηθούν στην ιερή Ολυμπιακή γη και να απολαύσουν τα ποιοτικά προϊόντα, την μεσογειακή διατροφή και την τοπική γαστρονομία.
Brand, location, product συνδυασμός που δημιουργεί νέα προϊόντα και μεγαλώνει την αξία τους.

Στόχος μας είναι μια νέα αντίληψη για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας. Στόχος δικός μας είναι «κανένα ευρώ χωρίς αναπτυξιακή διάσταση, κανένα ευρώ χωρίς κοινωνική ανταποδοτικότητα».

Εμείς μιλάμε για την ανάπτυξη με κοινωνική προστασία.
Εμείς μιλάμε για τις ανισότητες που πρέπει να αντιμετωπίσουμε.
Εμείς μιλάμε για την οικονομία που διασφαλίζει την εργασία.
Δίνουμε έμφαση στη μετάβαση στην ψηφιακή και πράσινη οικονομία αλλά με παραγωγή στον τόπο μας και εξαγωγές.
Προτεραιότητα μας, επενδύσεις που δίνουν προστιθέμενη αξία στην Ελληνική παραγωγή.
Παράγουμε και εξάγουμε.
Λέμε όχι στο μοντέλο εισαγωγές – κατανάλωση.
Για μας μεγάλα έργα, δεν σημαίνουν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις αλλά και ευκαιρίες για τις μικρομεσαίες με συμπράξεις και κοινοπραξίες.
Τα 70 δις που μπορούμε να αξιοποιήσουμε για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας αφορούν τους πολλούς.
Ιεραρχούμε τις κατανομές των διαθέσιμων πόρων ως εξής :
Α) πρόσθετα άμεσα μέτρα, για να μείνει όρθια η κοινωνία και ζωντανή η οικονομία.
Β) μέτρα, κυρίως φορολογικά και θεσμοθέτηση κινήτρων για την επανεκκίνηση της οικονομίας, Με την ελάφρυνση του φορολογικού βάρους των επιχειρήσεων και την παροχή κινήτρων για παραγωγικές επενδύσεις.
Γ) Δημόσιες επενδύσεις για υποδομές και κοινωνική προστασία.
Σε υποδομές που συμβάλλουν στην Ανάπτυξη. Είναι απαράδεκτο για παράδειγμα για τόσα χρόνια να καθυστερεί ο δρόμος Πάτρας-Πύργου. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση, αλλά αυτό δεν απαλλάσσει την Κυβέρνηση της ΝΔ που επί ένα χρόνο-ως τον Μάιο του 2020- είχε «ξεχάσει» πλήρως το έργο. Οφείλουν να κάνουν ότι είναι δυνατό, ώστε να ξεμπλοκαριστεί το ταχύτερο από τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.
· Στην αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
· Στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση και ψηφιοποίηση του κράτους
· Στην ενίσχυση της Πολιτικής Προστασίας και δημόσιας ασφάλειας, ιδιαίτερα με τα προβλήματα που δημιουργεί η Κλιματική Αλλαγή.
Δ) Επενδύσεις για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.
Επενδύσεις με ισχυρά κίνητρα, αλλά και ταυτόχρονα απαίτηση για ελληνική προστιθέμενη αξία.
Με αιχμές την ενίσχυση της Βιομηχανίας, τις νέες μορφές Τουρισμού, το μετασχηματισμό και δικτύωση/συνεργασία των Μικρομεσαίων επιχειρήσεων, την επένδυση στην σύγχρονη Πρωτογενή Παραγωγή.

Το δικό μας Πρόγραμμα Προοδευτικής Διακυβέρνησης:
Στηρίζεται σε διαρθρωτικές αλλαγές, προοδευτικές μεταρρυθμίσεις και αναγκαίους εκσυγχρονισμούς.
Πρώτα και κυρία στο κράτος.
Με στόχο την αποκομματικοποίηση του, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση παντού, την ανταπόκριση στις ανάγκες επιχειρήσεων και πολιτών.
Την διαφάνεια σε κάθε λειτουργία του.
Την ουσιαστική αποκέντρωση του.
Αλλά και στα συστήματα εκπαίδευσης, επαγγελματικής κατάρτισης, επανένταξης των ανέργων.
Επιτάχυνση της λειτουργίας της δικαιοσύνης.
Σύγχρονο, τολμηρό, σταθερό και προοδευτικό φορολογικό σύστημα.
Που κλείνει κάθε πόρτα φοροδιαφυγής. Που δημιουργεί βεβαιότητα για τις επιχειρήσεις. Που στηρίζει την επένδυση και την απασχόληση.
Αλλά αξιοποιεί την φορολόγηση του μεγάλου πλούτου για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες.

Στρατηγικός μας Στόχος είναι η Πλήρης Απασχόληση και προτείνουμε την παροχή κινήτρων για τη δημιουργία νέων ποιοτικών θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα

Δίνουμε βάρος στο αίσθημα «ασφάλειας» του εργαζόμενου μη αποτελέσουν οι εργαζόμενοι το εύκολο θύμα των αλλαγών.
Με διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και με ισχυρό πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, το κράτος οφείλει να εγγυάται ένα Κοινωνικό Συμβόλαιο της ψηφιακής εποχής, με εργαζόμενους καταρτισμένους, ασφαλείς, με αξιοπρεπείς αμοιβές και δικαιώματα και την αντιμετώπιση των διακρίσεων ανάμεσα σε άντρες και γυναίκες εργαζομένους

Πιστεύουμε σε Δουλειές με δικαιώματα και αξιοπρέπεια και γι αυτό ζητάμε ο καθορισμός του κατώτερου μισθού, να περνά στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας και να ενισχυθούν οι Κλαδικές Συμβάσεις Εργασίας,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,
Προϋπόθεση για την επιτυχία κάθε στόχου είναι η αποτελεσματική και διαφανής διαχείριση των Ευρωπαϊκών πόρων.
Είναι ώρα να καταργηθούν όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια και οι επενδύσεις να προχωρούν με fast track διαδικασίες κατά το πρότυπο των Ολυμπιακών Αγώνων.
Ιδιαίτερα για τις μεγάλες εμβληματικές επενδύσεις, να λύνονται εξ’ αρχής όλα τα θέματα που σχετίζονται με όρους δόμησης και χρήσης γης.
Δεν είναι λύση ούτε για την αποτελεσματικότητα, ούτε για τη διαφάνεια, ο «πλήρης έλεγχος» από το Πρωθυπουργικό Γραφείο.

Ζητάμε να έρθει στη Βουλή και να συζητηθεί, το θέμα του Ελληνικού προγράμματος για το Ταμείο Ανάκαμψης.
Τα κονδύλια του ταμείου είναι ίσως η μεγαλύτερη και τελευταία ευκαιρία για τη χώρα.
Το πρόγραμμα ξεπερνά την Κυβερνητική θητεία της ΝΔ.
Δεν έχει κανείς λευκή επιταγή να τα διαχειριστεί όπως αυτός κρίνει.

Γι’ αυτό συγκροτούμε ένα ευρύ μέτωπο στην κοινωνία, μια νέα Κοινωνική Συμφωνία που θα εγγυηθεί ότι οι συντηρητικές πολιτικές δεν θα κυριαρχήσουν, ότι μια Προοδευτική Διακυβέρνηση είναι όχι μόνο όραμα, αλλά το αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια νέα Αλλαγή στην Ελλάδα.