Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες μετά από… 27 συνεδριάσεις

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Μακριά από τα υψηλά ημέρας αλλά πάνω από τις 800 μονάδες έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο ακολούθησε το γενικό θετικό διεθνές κλίμα μετά την αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ομολόγων και τις εκτιμήσεις για συνεχή στήριξη της οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,29% στις 802,60 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 795,99 μονάδων (+0,46%) και 810,64 μονάδων (+2,30%). Ο τζίρος ανήλθε στα 73,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 36,1 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 1,9 εκατ. τεμάχια.

Χρηματιστήριο: Πάνω από τις 800 μονάδες μετά από… 27 συνεδριάσεις

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με κέρδη 1,35%, στις 1.918,10 μονάδες, ενώ στο +0,62% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.127,96 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 3,95% στις 486,74 μονάδες.

Η αποκλιμάκωση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βελτίωσε σημαντικά το κλίμα στις διεθνείς αγορές, με το ΧΑ να ακολουθεί την τάση και να ανέρχεται πάνω από τις 800 μονάδες, για πρώτη φορά μετά τις 20 Ιανουαρίου (27 συνεδριάσεις). Βέβαια, η δοκιμασία της αντίστασης των 805-810 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη και των 490 μονάδων για τον τραπεζικό δεν στέφθηκε με επιτυχία, ωστόσο η άνοδος της συναλλακτικής δραστηριότητας, ειδικά στις πρώτες ώρες της συνεδρίασης (στις τελευταίες ώρες έφθινε), κράτησε βελτιωμένο το κλίμα ακόμη και όταν υπήρξαν κάποιες πιέσεις σε επιμέρους τίτλους.

Το διακύβευμα τώρα στην αγορά είναι να κρατηθεί η τάση αυτή και τις επόμενες ημέρες, καθώς φυσιολογικά θα εκδηλωθούν σημαντικές κινήσεις κατοχύρωσης κερδών. Και αυτό θα πρέπει να γίνει την ώρα που η αγορά θα πρέπει διαχειριστεί τις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου και ομολογιακών εκδόσεων εισηγμένων εταιρειών. Η ρευστότητα που θα κατευθυνθεί εκεί σαφώς θα λείψει από την αγορά, η οποία θα πρέπει να πείσει νέα κεφάλαια να εισέλθουν στις προοπτικές της.

Αξίζει να σημειωθεί εδώ ότι εντός του μήνα δεν αποκλείεται να εκκινήσουν διαδικασίες αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε σημαντικό αριθμό εταιρειών (Aegean, Ελλάκτωρ, Τράπεζα Πειραιώς) αλλά και πιθανές εκδόσεις ομολόγων με κυριότερες αυτές των ΔΕΗ, Alpha Bank και Motor Oil. Παράλληλα ο κύριος όγκος των αποτελεσμάτων χρήσης των δεικτοβαρών εταιρειών αναμένεται εντός του μήνα με τις τράπεζες να μπαίνουν στο επίκεντρο αφού θα επικαιροποιήσουν τα στοιχεία των δανείων σε αναστολή, τις εκτιμήσεις τους για τα τεστ αντοχής και τα νέα χρονοδιαγράμματα των τιτλοποιήσεων.

Πάντως μέσα σε αυτό το κλίμα η Optima Bank σημειώνει πως οι ελληνικές μετοχές και ο τραπεζικός κλάδος έχουν ιδιαίτερα ελκυστικές αποτιμήσεις και διαπραγματεύονται με σημαντικό discount έναντι της Ε.Ε και των Αναδυόμενων Αγορών. Μάλιστα το discount του Χ.Α είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί από το 2012, με τις προοπτικές να είναι θετικές, καθώς οι μετοχές διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο EV / EBITDA 12μήνου στο 7,1x, έναντι 9,9x και 9,6x για τις μετοχές στην Ε.Ε και στις Αναδυόμενες Αγορές. Αυτό σημαίνει ότι διαπραγματεύονται με discount ύψους 30%.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank ξεχώρισε σήμερα με το άλμα του 7,08% που σημείωσε, με τη ΓΕΚ Τέρνα να ενισχύεται κατά 4,35% και τη Eurobank και την Aegean να ακολουθούν με άνοδο 3,86% και 3,44% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο και άνω του 1% σε ΔΕΗ, Coca Cola, Motor Oil, Πειραιώς και Εθνική.

Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Φουρλής, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΛΠ, με τον ΟΠΑΠ να κλείνει χωρίς μεταβολή. Στον αντίποδα, χαμηλότερη του 1% ήταν η πτώση σε Σαράντη, ΕΥΔΑΠ, Λάμδα, ΟΤΕ και Jumbo, με τον Ελλάκτωρα να κλείνει με ισχυρές απώλειες της τάξεως του 3,53%.