Ένα χρόνος απογοήτευσης  

 

Είναι πλέον σαφές ότι η υγειονομική κρίση που προκλήθηκε από την έλευση της πανδημίας Covid-19 είναι πρωτοφανής σε ένταση και διάρκεια. Η υγεία και η ζωή των πολιτών τίθενται σε κίνδυνο καθημερινά. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τον επακόλουθο περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών έχουν προκαλέσει σοβαρότατες οικονομικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή του τόπου μας, με ανυπολόγιστη ακόμα ζημιά στην καθημερινότητα όλων μας.

Η κυβέρνηση δίνει καθημερινό αγώνα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής, με ιδιαίτερη έμφαση στην παροχή των καλύτερων δυνατών υπηρεσιών υγείας προς κάθε πολίτη, με γενναίες οικονομικές παρεμβάσεις και στοχευμένες δράσεις στην κατεύθυνση της διατήρησης αφενός των θέσεων εργασίας και αφετέρου της ισχυρής επιχειρηματικής προοπτικής για την επόμενη μέρα.

Η  Κεντρική Διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ) με τον Πρόεδρο κ. Κωνσταντίνο Κόλλια στέκεται πραγματικός αρωγός στην Πολιτεία, μεταφέροντας τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς των ανθρώπων της αγοράς, παραθέτοντας εποικοδομητικές προτάσεις και δίνοντας λύσεις σε θέματα που θα αποκρούσουν το κύμα της οικονομικής συρρίκνωσης και θα ενδυναμώσουν την προοπτική της μελλοντικής οικονομικής ανάκαμψης.

Στον αντίποδα, σε τοπικό/περιφερειακό επίπεδο, το Προεδρείο της Διοίκησης του 10ου Περιφερειακού Τμήματος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας έχοντας κλείσει ένα έτος από την εκλογή του δεν μπορεί σίγουρα να θεωρηθεί παραγωγικό. Οι όποιες προσπάθειες γίνονται είναι ισχνές και σίγουρα πολύ πιο χαμηλά από τον πήχη που επιβάλλουν οι τρέχουσες συνθήκες. Το Οικονομικό Επιμελητήριο ΒΔ Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας εμφανίζεται ανεπαρκές καθώς το Προεδρείο υπολείπεται στρατηγικής και ρεαλιστικών στόχων. Περιορίζεται μόνο στη διαχείριση των καταστάσεων και μάλιστα τις περισσότερες φορές χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Δεν αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση των άμεσων και υλοποιήσιμων παρεμβάσεων για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικονομολόγοι, οι άνθρωποι της αγοράς και η τοπική κοινωνία γενικότερα.

Επανειλημμένως το νέο Προεδρείο αναλώνεται σε θεματολογία που δεν σχετίζεται των οικονομικών ζητημάτων που άπτονται στους σκοπούς και στόχους του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Το γεγονός αυτό δημιουργεί εύλογες απορίες για τις επιδιώξεις και τις φιλοδοξίες που ενδεχομένως κάποιοι μέσω του Οικονομικού Επιμελητηρίου επιθυμούν να πετύχουν. Το αποτέλεσμα αυτής της αδιέξοδης πολιτικής, είναι ότι το 10ο Περιφερειακό Τμήμα του ΟΕΕ σύρεται πίσω από τις εξελίξεις.  Επίσης, σε σχέση με άλλα Επιμελητήρια και λοιπούς φορείς, είμαστε σίγουρα ουραγοί αναφορικά με τις δράσεις και τις παρεμβάσεις μας.

Η παράταξη μας – Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο.) –,  αν και πρώτη στις τελευταίες εκλογές και τεχνηέντως αποκλεισθείσα από το Προεδρείο, είναι ουσιαστικά παρούσα σε κάθε συνεδρίαση της Τοπικής Διοίκησης προβάλλοντας και υπενθυμίζοντας στις λοιπές παρατάξεις, τις προτεραιότητες του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Στόχος μας παραμένει η λήψη αποφάσεων που θα δώσουν πραγματικό αποτέλεσμα στα προβλήματα των Μελών μας αλλά και της τοπικής κοινωνίας, ενώ λέει ισχυρό όχι σε ανέξοδες και ανεδαφικές προτάσεις.

Είναι εύκολα αντιληπτό ότι οι Παρατάξεις που ασκούν τη Διοίκηση οφείλουν να σηκώσουν τα μανίκια και να δρομολογήσουν άμεσα δράσεις και παρεμβάσεις στήριξης των Μελών μας ώστε να δείξουν έργο ουσίας.

Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Ο τόπος, η κοινωνία και τα Μέλη μας χρειάζονται προτάσεις με ρεαλιστικό σχεδιασμό και ανθρώπους με ισχυρές ικανότητες διοίκησης, που θα συνθέτουν δυνάμεις και δεν θα αποκλείουν.

 

Τα μέλη του Δ.Σ

Θεοδωρόπουλος Ηλίας

Λοτσάρης Κωνσταντίνος

Μπαρδάκη Βασιλική