Πρόστιμα 509.200€ την Παρασκευή για παραβίαση των μέτρων κατά του κορονοϊού

Οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες (ΕΛ.ΑΣ., Λιμενικό Σώμα, ΔΙ.Μ.Ε.Α., Ε.Α.Δ., Σ.ΕΠ.Ε, Δημοτική Αστυνομία, Περιφέρειες) διενήργησαν την Παρασκευή, 26.02.2021 συνολικά 83.284 ελέγχους και κατέγραψαν 1.557 περιπτώσεις παραβίασης των μέτρων επιδημιολογικού συναγερμού.

Συνολικά επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 509.200€ και κύρωση αναστολής λειτουργίας δεκαπέντε (15) ημερών σε δύο (2) επιχειρήσεις.

Η Ελληνική Αστυνομία επιφορτίστηκε με τον κύριο όγκο των ελέγχων (68.762).

Α. Κυριότερες παραβάσεις:

  1. Μη χρήση μάσκας – Μη τήρηση αποστάσεων
  2. Μη νόμιμη μετακίνηση (χωρίς βεβαίωση ή SMS, μετά την επιτρεπόμενη ώρα)
  3. Μη τήρηση της αναστολής λειτουργίας/ειδικών κανόνων λειτουργίας του κλάδου
  4. Διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες
  5. Παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού

Β. Χαρακτηριστικές περιπτώσεις:

  1. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε έντεκα (11) συλλήψεις συνολικά για παραβάσεις σχετικά με τους ειδικούς όρους λειτουργίας των επιχειρήσεων και για τη διοργάνωση και συμμετοχή σε ιδιωτικές συναθροίσεις σε οικίες.
  2. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφέ και από 300€ πρόστιμο σε έξι (6) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
  3. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε ιδιοκτήτη καφενείου και από 300€ πρόστιμο σε δύο (2) πελάτες για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Αττικής.
  4. Η ΕΛ.ΑΣ σχημάτισε δικογραφία σε βάρος ατόμου για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Αττικής.
  5. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 3.000€ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε ψησταριά για εξυπηρέτηση πελατών εντός του καταστήματος και από 300€ πρόστιμο σε τέσσερις (4) πελάτες, για μη τήρηση υγειονομικών μέτρων, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  6. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 300€ πρόστιμο σε κατάστημα λιανικής πώλησης για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού καταναλωτών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Ηπείρου.
  7. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη δύο (2) ατόμων για παράβαση των μέτρων για την πρόληψη ασθενειών λόγω του κορωνοϊού και από 300€ πρόστιμο για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  8. Επιβλήθηκε από την ΕΛ.ΑΣ 300€ πρόστιμο σε κρεοπωλείο για μη ανάρτηση του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού καταναλωτών εντός του καταστήματος, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
  9. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη, 10.000€ πρόστιμο και 15νθήμερη αναστολή λειτουργίας σε παντοπωλείο για διάθεση προς πώληση προϊόντων για τα οποία υφίσταται αναστολή πώλησης, στη Θεσσαλονίκη.
  10. Επιβλήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ από 5.000€ πρόστιμο σε τρεις (3) ιδιώτες (3×5.000€=15.000€) για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Κρήτης.
  11. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 5.000€ πρόστιμο σε άτομο για παραβίαση του μέτρου του κατ’ οίκον περιορισμού, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
  12. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 1.500€ πρόστιμο σε ιερωμένο για παραβίαση των μέτρων κατά την τέλεση λειτουργίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
  13. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη και 3.000€ πρόστιμο σε διοργανωτή ιδιωτικής συνάθροισης σε χώρο και από 600€ πρόστιμο σε δύο (2) συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης και μη τήρηση ελάχιστης απόστασης, στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
  14. Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε σε σύλληψη δύο (2) ατόμων και από 3.000€ πρόστιμο στον καθέναν για διοργάνωση ιδιωτικής συνάθροισης σε οικία και από 300€ πρόστιμο σε οκτώ (8) συνολικά συμμετέχοντες, για παραβίαση περιορισμού κίνησης, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.
  15. Το Λιμενικό επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 5.700€ σε φυσικά πρόσωπα για μη χρήση μάσκας και μη νόμιμη μετακίνηση, σε ολόκληρη την Επικράτεια.
  16. Η ΕΑΔ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€ για μη ανάρτηση εγγράφου με το μέγιστο αριθμό εισερχόμενων πελατών σε επιχείρηση, στο Δήμο Άργους-Μυκηνών.
  17. Η ΕΑΔ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 5.000€ σε κέντρο αισθητικής/περιποίησης, διότι κατελήφθη να λειτουργεί κατά παράβαση της αναστολής λειτουργίας, στο Δήμο Πειραιά.
  18. Η ΕΑΔ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€για μη χρήση μάσκας από οδηγό οχήματος δημόσιας χρήσης (ταξί), στο Δήμο Πειραιά.
  19. Η ΕΑΔ επέβαλε ένα (1) διοικητικό πρόστιμο ύψους 300€για μη ανάρτηση εγγράφου με το μέγιστο αριθμό εισερχόμενων πελατών σε επιχείρηση διανομής (Delivery-Take Away), στο Δήμο Ωραιοκάστρου.

Γ. Επιχειρησιακός προγραμματισμός:

Το πρόγραμμα των ελέγχων έχει ήδη αναθεωρηθεί βάσει των νέων μέτρων που ισχύουν για κάθε περιοχή ανάλογα με το επίπεδο επιδημιολογικής επιβάρυνσής της, δίνοντας έμφαση στις περιοχές αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου, μεταξύ των οποίων και η περιοχή της Αττικής, για τις δραστηριότητες, τους φορείς και τις οντότητες που εμπίπτουν στο περιβάλλον του ελέγχου. Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια συστηματικών ελέγχων για τη διασφάλιση της διαφάνειας και της ακεραιότητας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού.