Τουρκία: Παλινωδίες Ακάρ για τους S-400 – Ο Ερντογάν έβαλε “δικό του άνθρωπο” στις ΗΠΑ

Προκαλεί αίσθηση όπως είναι ηλεκτρισμένες οι σχέσεις της Άγκυρας με την Ουάσινγκτον πως από τη μια η Άγκυρα επιμένει στο θέμα της χρήσης των S-400, κι όχι μόνο στο θέμα της κατοχής τους, από την άλλη ο Ταγίπ Ερντογάν διορίζει ένα πρώην πολιτικό, πρόσωπο του περιβάλλοντος Ερντογάν, στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον.

Όπως ανέφερε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη Μανώλης Κωστίδης, αφενός ο τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ είπε την Παρασκευή ότι είναι δικαίωμα της Τουρκίας να αγοράζει και να χρησιμοποιεί όποιο εξοπλιστικό σύστημα θέλει, αφετέρου όμως άφησε εκ νέου ένα ανοιχτό “παράθυρο”, λέγοντας ότι η Τουρκία θα χρησιμοποιεί τους S-400 “ανεξάρτητα από τα συστήματα του ΝΑΤΟ”, κάτι που δεν ικανοποιεί τις ΗΠΑ όπως έχουν ξεκαθαρίσει.

Tην ίδια στιγμή, ο διορισμός του νέου πρέσβη Μουράτ Μερτζάν, ιδρυτικού μέλους του AKP μαζί με τον Ερντογάν, και πρώην βουλευτή, προκαλεί ερωτήματα στην αντιπολίτευση, γιατί δεν είναι διπλωμάτης καριέρας (ήταν πρέσβης και στο Τόκιο) και πηγαίνει στο πιο κρίσιμο πόστο για την τουρκική διπλωματία. Όμως, παρά τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης και των διπλωματών, ο τούρκος πρόεδρος επέλεξε αυτό το πρόσωπο γιατί θέλει να ελέγχει απόλυτα το δίαυλο των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Σημειώνεται ότι το μεσημέρι το Τσεσμέ απέπλευσε και πάλι από τη Σμύρνη όπου βρισκόταν για την περιοχή της παράτυπης NAVTEX στην καρδιά του Αιγαίου. Κι όσο το Τσεσμέ έκανε αυτή την πορεία, πάνω από το Αιγαίο βρίσκονταν σε εξέλιξη αερομαχίες με 37 παραβιάσεις από τουρκικά αεροσκάφη και τέσσερις εμπλοκές, οχτώ τουρκικά μαχητικά εναντίον 12 ελληνικών. Είχαμε όμως και τρεις υπερπτήσεις στο Αγαθονήσι, Οινούσσες και την Παναγιά.

Πηγή: skai.gr