Παπαευαγγέλου: Πολλές μικρές “πυρκαγιές” δεν επιτρέπουν άρση λοκντάουν – Προς μικρή αύξηση θυμάτων


Προβληματισμένη για την πορεία της πανδημίας στη χώρα μας εμφανίστηκε την Παρασκευή και η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, προειδοποιώντας για μικρή αύξηση θυμάτων τις επόμενες εβδομάδες, καθώς τα περιοριστικά μέτρα έως στιγμής δεν έφεραν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

“Είχαμε πολλές μικρές πυρκαγιές, πολλές μικρές εξάρσεις, παρατηρήθηκε αρκετά συχνά την εβδομάδα που πέρασε στις περισσότερες περιφερειακές ενότητες της χώρας. Μικρές συρροές μετά από συναντήσεις σε σπίτια, εργασιακούς χώρους και κλειστές δομές. Με τόσες πολλές μικρές συρροές, δεν μπορεί να σβήσει η ‘φωτιά’, για να προχωρήσουμε σε άνοιγμα των δραστηριοτήτων σε επιβαρυμένης περιοχές” υπογράμμισε την Παρασκευή η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας.

“Μας προβληματίζει ότι δεν παρατηρήθηκε μείωση φορτίου μετά την επιβολή του λοκντάουν. Περιμέναμε κάπως ταχύτερη επιπέδωσε καμπύλης, πιθανότατα η διασπορά είναι μεγαλύτερη κοινότητα, ή δε βοήθησε ο χειμωνιάτικος καιρός. Σίγουρα συμβάλλει σημαντικά και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών. Όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ έχουν απομονωθεί πάνω από 1.000 στελέχη στην επικράτεια και μεταδίδονται πολύ πιο εύκολα από τον έναν άνθρωπο στον άλλο. Το λοκντάουν δεν μπορεί να αποδώσει όπως την περασμένη Άνοιξη η εφαρμογή των μέτρων είναι διαφορετική, και η κόπωση όλων επηρεάζει τη συμπεριφορά μας, αλλά η πλειοψηφία σχηματίζει τείχος κατά της διασποράς με την τήρηση των μέτρων”.

Το επιδημιολογικό φορτίο στην επικράτεια αυξήθηκε κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας δήλωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου. κάνοντας λόγο για 1.500 νέα κρούσματα ανά μέρα, ενώ αύξηση εμφάνισε και ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια που υπολογίζεται στα 12.000.

“Η διασπορά του ιού σημειώνει αυξητική τάση στις 56 από τις 76 ενότητες της χώρας. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε την εβδομάδα που πέρασε με 260 συνανθρώπους μας να εισάγονται καθημερινά στο νοσοκομείο, ενώ υπολογίζονται περισσότεροι από 2.500 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια. Αν και το 53% αφορά τους άνω των 65 ετών, 1 στους 3 νοσηλευόμενους είναι μέσης ηλικίας 45 – 65 και αρκετοί απ’ αυτούς διασωληνωμένοι” τόνισε.

Η πίεση στο ΕΣΥ στην Αττική είναι εμφανής, συνέχισε η καθηγήτρια, η πληρότητα των ΜΕΘ COVID υπολογίζεται στο 88%, παρατηρείται μικρή αύξηση των ανθρώπων που χάνονται καθημερινά, η οποία αναμένεται να εμφανίσει μικρή άνοδο τις επόμενες εβδομάδες. Στην Αττική, στον Τομέα Πειραιά, έχουμε πάνω από 1.100 ενεργά κρούσματα σημαντική αύξηση, άλλα και στον Δυτικό Τομέα Αθηναίων με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα. Σταθεροποίηση με μικρή αύξηση νέων κρουσμάτων παρατηρείται στις υπόλοιπες περιοχές της Αττικής. Ο κεντρικός τομέας Αθηνών σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή.

 

Πηγή: skai.gr