Οξφόρδη: Εργαστήριο που μελετά τον κορονοϊό έγινε στόχος χάκερ!

Εργαστήριο του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης έγινε στόχος χάκερ, ενώ υπάρχουν φήμες ότι προσπαθούσε να πουλήσει πληροφορίες για τον ιό. Το συγκεκριμένο εργαστήριο δεν σχετίζεται με το Ινστιτούτο Τζένερ (Jenner), το οποίο ανέπτυξε εμβόλιο κατά της COVID-19 με τον φαρμακευτικό γίγαντα AstraZeneca.

Φήμες αναφέρουν πως το εν λόγω εργαστήριο ενδεχομένως να προσπαθούσε να πουλήσει πληροφορίες σχετικά με τον ιό στον υψηλότερο πλειοδότη, σύμφωνα με την εφημερίδα «The Telegraph».

Η παραβίαση αυτή τη στιγμή διερευνάται από το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο (NCSC), καθώς επιχειρεί να «κατανοήσει πλήρως τον αντίκτυπό του».

Μέχρι τώρα, οι πηγές ασφαλείας είναι ασαφείς ποιος ήταν υπεύθυνος για την επίθεση και δεν μπορεί να αποκλειστεί η συμμετοχή ξένου κράτους. Το NCSC σημείωσε επίσης πως η επίθεση δεν είχε καμία επίδραση σε καμία κλινική έρευνα.

Το συγκεκριμένο εργαστήριο μελετά τις δομές πρωτεΐνης του κορωνοϊού. Τα στιγμιότυπα οθόνης της πρόσβασης των χάκερ στα συστήματα υπολογιστών του εργαστηρίου, έδειξαν διεπαφές για αυτό που φαίνεται να είναι πιθανός εργαστηριακός εξοπλισμός που χρησιμοποιείται για τον καθαρισμό και την παρασκευή βιοχημικών δειγμάτων, όπως οι πρωτεΐνες, ανέφερε η εφημερίδα «The Telegraph».

Σε δήλωσή του στην εφημερίδα, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης επιβεβαίωσε ότι το εργαστήριο Στρούμπι είχε όντως παραβιαστεί.

«Εντοπίσαμε και περιορίσαμε το πρόβλημα και τώρα πλέον ερευνούμε περαιτέρω. Δεν έχει υπάρξει επίδραση σε καμία κλινική έρευνα, καθώς δεν πραγματοποιείται στο εργαστήριο. Όπως συμβαίνει με τέτοια περιστατικά, έχουμε ενημερώσει το Εθνικό Κέντρο Ασφάλειας στον κυβερνοχώρο και συνεργαζόμαστε μαζί τους» σημείωσε ένας ανώνυμος εκπρόσωπος.

«Με ειδήσεις σχετικά με τους κυβερνοεπιθέσεις που παραβιάζουν τους ελέγχους καθαρότητας του νερού, άλλες επιθέσεις εναντίον ενεργειακών εταιρειών, αυτός ο τύπος δεδομένων στα χέρια των εγκληματιών στον κυβερνοχώρο προκαλεί πολλές ανησυχίες» ανέφερε επίσης ο εκπρόσωπος σε δήλωση στο περιοδικό Forbes.

«Πηγή: https://www.athensvoice.gr/