Μικτή εικόνα για τα futures της Wall Street

Με μικτά πρόσημα κινούνται τα futures δεικτών και μετοχών της Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της Πέμπτης, με τους επενδυτές να στρέφουν σήμερα την προσοχή τους στα τελευταία στοιχεία για τις καταναλωτικές δαπάνες και το προσωπικό εισόδημα που αποτελούν κρίσιμα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας τους επόμενους μήνες.

Ειδικότερα, τα futures του βιομηχανικού Dow Jones χάνουν 45 μονάδες, ενώ τα futures του ευρύτερου S&P 500 κερδίζουν 13,50 μονάδες. Tα futures του Nasdaq, στο μεταξύ, προσθέτουν 108,5 μονάδες.

Ένα κύμα πωλήσεων στα αμερικανικά ομόλογα την Πέμπτη, με τις αποδόσεις να σημειώνουν νέο άλμα, οδήγησε τους δείκτες της Wall σε νέα βουτιά. Αρνητικός πρωταγωνιστής ήταν και πάλι ο Nasdaq, με τον τεχνολογικό δείκτη να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες από τον περασμένο Οκτώβριο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν βρεθεί τις τελευταίες εβδομάδες σε ανοδική τροχιά καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις ότι οι εμβολιασμοί θα οδηγήσουν σε ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη τους επόμενους μήνες, δίνοντας ώθηση και στον πληθωρισμό.

Τα υψηλότερα επιτόκια έχουν ταυτόχρονα πυροδοτήσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο η Federal Reserve να αυξήσει τα επιτόκια της νωρίτερα από το αναμενόμενο, αυξάνοντας τα κόστη δανεισμού και επιβαρύνοντας την ανάκαμψη. Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ πάντως διαβεβαίωσε στην κατάθεση του στο Κογκρέσο αυτή την εβδομάδα ότι η κεντρική τράπεζα δεν σχεδιάζει να αλλάξει σύντομα την πολιτική της.

Η απόδοση στο 10ετές υποχωρεί σήμερα στο 1,475% από 1,513% την Πέμπτη, όταν σημείωσε και νέο υψηλό έτους.

Στα μάκρο της ημέρας, τα στοιχεία που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας έδειξαν ότι το εισόδημα των νοικοκυριών σημείωσε άλμα 10% τον Ιανουάριο, ενώ οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 2,4%.

Το άλμα του Ιανουαρίου αντανακλά το πακέτο τόνωσης των 900 δισ. δολ. που πέρασε το Κογκρέσο τον Δεκέμβριο. Το πακέτο είχε ένα νέο γύρο επιταγών προς τα αμερικανικά νοικοκυριά και ενισχύσεις στα επιδόματα ανεργίας, μεταξύ των πολλών μέτρων για την τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης.

Το Κογκρέσο ετοιμάζει παράλληλα ένα νέο πακέτο τόνωσης μετά την πρόταση του προέδρου Τζο Μπάιντεν για έναν συνδυασμό μέτρων συνολικού ύψους σχεδόν 2 τρισ. δολ.