Κορωνοϊός- Μαγιορκίνης: 40% πάνω σε διαγνώσεις- Αναμένουμε αύξηση θανάτων, πίεσης σε ΜΕΘ

Με βάση την αύξηση των εισαγωγών αναμένουμε μια μικρή αύξηση ασθενών στις ΜΕΘ αλλά και στους θανάτους, τόνισε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης όσον αφορά την εξέλιξη της πανδημίας κορωνοιού στην Ελλάδα, στην σημερινη ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέροντας πως παρατηρήθηκε αύξηση της τάξης του 40% σε διαγνώσεις σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο καθηγητής δήλωσε πως σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ για την τελευταία εβδομάδα, στην Ελλάδα αυξήθηκε σημαντικά ο αριθμός κρουσμάτων και η πίεση στο σύστημα υγείας.

Στην Αττική η τάση μείωσης στον αριθμό των διαγνώσεων, που είχε παρατηρηθεί μέχρι και την προηγούμενη Παρασκευή δυστυχώς έδειξε μικρή αναστροφή εντός της τελευταίας εβδομάδας.

«Έτσι παρατηρήσαμε αύξηση των διαγνώσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα» είπε συγκεκριμένα τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να σημειωθεί πως το ποσοστό αυτής της αύξησης πιθανώς οφείλεται  και στο ότι λόγω της κακοκαιρίας της προηγούμενης εβδομάδας, η συμμετοχή στις δειγματοληψίες ήταν τότε ελαφρώς μικρότερη.

Ο κος Μαγιορκίνης επιπρόσθετα έκανε λόγο για σημεία μικρής αύξησης όσον αφορά την πορεία της πανδημίας κορωνοιού ειδικά στην Θεσσαλονίκη, εξηγώντας πως η αύξηση των διαγνώσεων εκεί υπολογίζεται σε 25% χωρίς όμως να υπάρχει σημαντική αύξηση στην πίεση του συστήματος υγείας στην πόλη.

Ο ιός σύμφωνα με τον καθηγητή έχει σταθερά σημαντικότερες επιπτώσεις στην ηλικιακή μονάδα 40-65 και έπειτα στην ηλικιακή μονάδα 18-39.

Συνολικά στην Ελλάδα η επιδημία δείχνει σημεία βραδείας επιβάρυνσης με τοπικές εξάρσεις οι οποίες αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση, επεσήμανε μεταξύ άλλων.
Πηγή: skai.gr