Πτωτικές τάσεις στην Wall, υπό το βάρος της εκτίναξης των αποδόσεων των ομολόγων

Πτωτικά κινούνται ως επί το πλείστον την Πέμπτη οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες της Wall Street, εν μέσω ενός περιβάλλοντος εκτίναξης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων στις ΗΠΑ και πίεσης στις μετοχές του τεχνολογικού κλάδου, παρά τα ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones “χάνει” 37,48 μονάδες ή 0,12%, με τον ευρύτερο S&P 500 να σημειώνει πτώση 9,13 μονάδων ή 0,23%, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq καταγράφει απώλειες 45,03 μονάδων ή 0,33%.

Οι μετοχές των Tesla,  Alphabet και Microsoft κινούνται στο “κόκκινο”.

Οι επενδυτές συνεχίζουν να έχουν στραμμένο το βλέμμα στις αποδόσεις των ομολόγων, οι οποίες το τελευταίο διάστημα επηρεάζουν σημαντικά την πορεία των μετοχών.Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου των ΗΠΑ έφτασε νωρίτερα σήμερα στο 1,46% Thursday, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020. Έχοντας κερδίσει 35 μονάδες βάσης εντός του μήνα, πλησιάζει τις μερισματικές αποδόσεις του S&P 500, που βρίσκονται στο 1,47%. Οι υψηλότερες αποδόσεις στα ομόλογα καθιστούν τις μετοχές λιγότερο θελκτικές, πλήττοντας ιδιαίτερα τον τεχνολογικό κλάδο.

“Η βασική μας ανάλυση είναι ότι οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται εν μέσω περιβάλλοντος αναμενόμενης ανάπτυξης και αύξησης του πληθωρισμού, τελικά και εξορθολογισμού επιτοκίων από πλευράς της Federal Reserve”, αναφέρει ο Ryan Detrick, επικεφαλής στρατηγικής αγοράς στην LPL Financial. “Θεωρούμε επίσης ότι, εάν οι αποδόσεις κινηθούν με μεγάλη ορμή προς τα πάνω,  η Fed θα παρέμβει ώστε το επίπεδο των επιτοκίων να μην καταστεί υπερβολικά περιοριστικό και αρνητικό για τις μετοχές ή την πραγματική οικονομία”, συμπληρώνει.

Ορισμένοι traders δίνουν μεγαλύτερη έμφαση στη δέσμευση του προέδρου της Federal Reserve, Jerome Powell, περί διατήρησης της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ και περί μη σημαντικού κινδύνου για εκτίναξη του πληθωρισμού. Ο τελευταίος εκτίμησε ότι μπορεί να χρειαστούν έως και τρία χρόνια για την επίτευξη των στόχων της Fed όσον αφορά την απασχόληση και τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ.

“Είναι αρκετά ξεκάθαρο ότι η άνοδος των αποδόσεων έχει ως βάση την εντεινόμενη αισιοδοξία περί ταχείας οικονομικής ανάκαμψης, με τις αποδόσεις να τρέχουν να προλάβουν το bullish κλίμα που επικρατεί στις μετοχές”, τονίζει από την πλευρά του ο David Lefkowitz, στέλεχος της UBS Global Wealth Management. “Γι’ αυτό και οι επενδυτές σε μετοχές δεν θα πρέπει να ανησυχούν υπέρ το δέον”.

Το νέο ράλι της GameStop, η τιμή της μετοχής της οποίας υπερδιπλασιάστηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση, συνεχίζεται, με τη μετοχή της εταιρείας φυσικών καταστημάτων λιανικών πωλήσεων βιντεοπαιχνιδιών να κερδίζει και σήμερα περί το 70%, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση περί αποχώρησης του CFO της εταιρείας, τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 16 κινούνται με θετικό πρόσημο και 14 με αρνητικό. Των κερδών ηγούνται εκείνες των Nike, Chevron, Goldman Sachs, ενώ των απωλειών εκείνες των Boeing, Visa, Verizon.

Μάκρο

Κατακόρυφη πτώση κατέγραψε ο αριθμός των αιτήσεων παροχής επιδόματος ανεργίας στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδας, παρά τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που έπληξαν το Τέξας για άλλα τμήματα του Νότου.

Οι αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας διαμορφώθηκαν στα 730.000 για την εβδομάδα έχει τις 20 Φεβρουαρίου, έναντι εκτιμήσεων για 845.000.

Συνολικά πρόκειται για μεγάλη μείωση από τον αριθμό των 841.000 που καταγράφηκε μία εβδομάδα πριν.

Παρά την πτώση, ο συνολικός αριθμός ήταν πολύ υψηλότερα από τον αριθμό στον οποίο διαμορφωνόταν προ πανδημίας.

Οι παραγγελίες στα αμερικανικά εργοστάσια για διαρκή αγαθά, εξάλλου, αυξήθηκαν 3,4% τον Ιανουάριο, κυρίως λόγω της αύξησης των παραγγελιών για πολιτικά αεροσκάφη.

Οι παραγγελίες για αγαθά που προορίζονται να έχουν διάρκεια τουλάχιστον τριών ετών, έχουν αυξηθεί για εννέα συνεχόμενες μήνες, σε μια ακόμη ένδειξη ότι η μεταποίηση έχει αποδειχθεί ανθεκτική μέσα στην πανδημία.

Η άνοδος του Ιανουαρίου, τριπλάσια από ό,τι ανέμεναν οι οικονομολόγοι- έρχεται μετά από την άνοδο 1,2% τον Δεκέμβριο και την άνοδο 1,3% τον Νοέμβριο.

Οι παραγγελίες για μη στρατιωτικά αεροσκάφη εκτινάχθηκαν 389,9%, ενώ εάν αφαιρεθεί το εξοπλισμός για μεταφορές, οι διαρκείς παραγγελίες ενισχύθηκαν 1,4%.