Ανοδικό ξέσπασμα μετά τη στασιμότητα στο Χρηματιστήριο

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα

Με σημαντική άνοδο και μία ανάσα από τις 790 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών, καταφέρνοντας αυτήν τη φορά να κρατήσει τα κέρδη του έως το τέλος και να παραμείνει στο ανώτατο όριο της συσσώρευσης που διατηρεί στο δεύτερο μισό του μήνα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,63% στις 787,43 μονάδες, ενώ κινήθηκε μεταξύ 778,97 μονάδων (+0,54%) και 788,07 μονάδων (+1,71%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,9 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,4 εκατ. τεμάχια.

Ανοδικό ξέσπασμα μετά τη στασιμότητα στο Χρηματιστήριο

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,91%, στις 1.875,02 μονάδες, ενώ στο +0,69% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.132,35 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,25% στις 465,67 μονάδες.

Τελικά… άντεξε η σημερινή άνοδος στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και με χαμηλό τζίρο κατάφερε να ολοκληρώσει την πρώτη έντονα ανοδική συνεδρίαση μετά από εκείνη της 15ης Φεβρουαρίου και μετά από αρκετά ενδοσυνεδριακά πισωγυρίσματα τις προηγούμενες ημέρες. Βέβαια, δεν έλειψαν και οι στιγμές έντονης μεταβλητότητας σήμερα, ωστόσο η σταθερή ανοδική πορεία αρκετών τίτλων λειτούργησε υποστηρικτικά στο να βρεθεί ο Γενικός Δείκτης πάνω από την αντίσταση των 784-785 μονάδων.

Το στοίχημα πλέον της αυριανής (και όχι μόνο) συνεδρίασης είναι η αγορά να διατηρήσει έστω και αυτό το εύθραυστο θετικό της κλίμα και να μην επανέλθει για ακόμη μία φορά στη ζώνη πέριξ των 780 μονάδων, προκειμένου να “μαζέψει” δυνάμεις για μια πιο αποφασιστική διάσπαση της κοντινής αντίστασης. Βέβαια, αυτό δεν θα είναι εύκολο στην αυριανή συνεδρίαση, καθώς δεν αποκλείεται να δούμε έντονη κινητικότητα λόγω της αναδιάρθρωσης των χαρτοφυλακίων ενόψει των αλλαγών στους δείκτες του MSCI, οι οποίες αν και δεν είχαν ελληνικό ενδιαφέρον δεν αποκλείεται να επηρεάσουν τις σταθμίσεις χαρτοφυλακίων που δραστηριοποιούνται και στη λεωφόρο Αθηνών.

Πάντως, αν και η αγορά είχε τη συντριπτική πλειονότητα των τίτλων της σε θετικά εδάφη, δεν έδωσε το σύνθημα της αλλαγής του κλίματος σε μια περίοδο που τα πισωγυρίσματα είναι συχνά και με τους τίτλους να εναλλάσσονται σε ένα “παιχνίδι ρόλων” καθημερινά για τη διατήρηση σε ένα στενό εύρος διακύμανσης. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι ότι ειδικά ο τραπεζικός κλάδος το τελευταίο διάστημα δείχνει έντονη δραστηριότητα, τόσο με την Alpha Bank και την τιτλοποίηση ύψους 10,8 δισ. ευρώ και την πώληση του 80% της Cepal Holdings, όσο και με την Εθνική, η οποία προχωρά τη συμφωνία για την πώληση του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής στο αμερικανικό επενδυτικό κεφάλαιο CVC Capital Partners.

Όπως σχολιάζουν χρηματιστηριακές πηγές στο Capital.gr, οι τελευταίες αυτές εξελίξεις έχουν ανακόψει την πτωτική πορεία του κλάδου από την αρχή του έτους, αλλά δεν μπορούν να του δώσουν την ώθηση που χρειάζεται για να ξαναπιάσει τον μίτο της ανόδου. Και αυτό συμβαίνει διότι η αγορά αδυνατεί να εκτιμήσει τη ζημιά που έχει/θα αφήσει πίσω της η πανδημία. Αυτή θα φανεί μόλις λήξει η αναστολή της πληρωμής δανείων (μορατόρια).

Όπως μάλιστα εκτίμησε πρόσφατα η Moody’s, το πιθανότερο σενάριο είναι οι ελληνικές τράπεζες, πλην εξαιρέσεων, θα δυσκολευτούν να μειώσουν τους δείκτες NPEs σε μονοψήφια ποσοστά έως το τέλος του έτους, καθιστώντας ίσως αναγκαία την ανάλωση περισσότερων κεφαλαίων για την αντιμετώπιση της νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Και αυτός είναι ο λόγος της επιφυλακτικότητας πολλών χαρτοφυλακίων να εμπιστευτούν τον κλάδο, ο οποίος όμως είναι και κρίσιμος για την πορεία της αγοράς.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Φουρλής έκλεισε με άλμα 4,88%, ενώ η Alpha Bank και ο Μυτιληναίος ενισχύθηκαν κατά 3,84% και 3,23% αντίστοιχα. Άνω του 2% ήταν τα κέρδη σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Σαράντη, Λάμδα, ΔΕΗ, Coca Cola, Eurobank και ΟΛΠ.

Η άνοδος σε ΓΕΚ Τέρνα, Aegean, Εθνική, ΕΧΑΕ και Jumbo ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Βιοχάλκο, Motor Oil, Titan, ΑΔΜΗΕ και Ελληνικά Πετρέλαια. Χωρίς μεταβολή έκλεισε η ΕΥΔΑΠ, με την Πειραιώς να ολοκληρώνει στο -0,45%. Ελλάκτωρ και Τέρνα Ενεργειακή υποχώρησαν κατά 2,17% και 2,74% αντίστοιχα.