Κορωνοϊός: Στο 90% η κάλυψη των ΜΕΘ στην Αττική

Η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας – Πάνω από 790.000 εμβολιασμοί έως τώρα – Μωρό 24 ημερών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ στο Αγλαΐα Κυριακού

Στις εξελίξεις αναφορικά με την πανδημία στην Ελλάδα και στην κατάσταση του συστήματος Υγείας αναφέρθηκαν ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και η πρόεδρος της Επιτροπής για το σχεδιασμό εντατικών ΜΕΘ, Αναστασία Κοτανίδου στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της Τετάρτης.

Πιο αναλυτικά ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Δώδεκα μήνες, η χώρα και όλος ο κόσμος δοκιμάζεται από μία παγκόσμια κρίση Υγείας. Οι άνθρωποι της Υγείας έχουν περάσει πολλά έναν χρόνο τώρα και δεν έχουν λυγίσει. Η ανθρώπινη υγεία είναι το υπέρτατο αγαθό. Κοντά μας η κοινωνία, σε ένα ανεπανάληπτο κύμα αλληλεγγύης.

Ο ιός είναι πολύ επικίνδυνος. Η Αττική έχει το μεγαλύτερο επιδημιολογικό φορτίο, με ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία. Οι ΜΕΘ στην Αττική είναι καλυμμένες σε ποσοστό 90%, 235 ΜΕΘ, σε σύνολο 265.

Παρακολουθώ την πορεία ενός μωρό 24 ημέρων, διασωληνωμένο στην ενταντική του Αγλαΐα Κυριακού. Οι γιατροί κάνουν ότι μπορούν και εύχομαι να πάνε όλα καλά. Να σκεφτούμε αυτήν την εικόνα, ώστε όλοι να κάνουμε ότι μπορούμε και να ξεπεράσουμε αυτή τη δυσκολία.

Έχουμε 790.586 εμβολιασμούς και σήμερα θα εμβολιάσουμε πάνω από 31.000 πολίτες. Η έξοδος από την κρίση είναι πλέον ορατή».

Τη σκυτάλη στις δηλώσεις πήρε η κυρία Κοτανίδου, η οποία τόνισε:

«Μέχρι σήμερα καταφέραμε να μην αφήσουμε εκτός ΜΕΘ, παρά τις τεράστιες πιέσεις από την πρώτη στιγμή της πανδημίας.

Θέλω να κάνω έκκληση σε όλους τους Έλληνες… Κάντε λίγη ακόμη υπομονή, μήπως καταφέρουμε να ξεπεράσουμε τη σκόπελο. Είμαστε όλοι κουρασμένοι. Δεν αντέχουμε άλλο lockdown.

Να προσπαθήσουμε, για να κάνουμε ένα Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας, όπως ξέρουμε οι Έλληνες».

Σε ερώτηση για την παράταση ή όχι του lockdown στην Αττική, ο κ. Κικίλιας δήλωσε:

«Προβλέψεις δεν γίνονται. Πάμε βήμα-βήμα σε αυτήν την τεράστια προσπάθεια. Ο εμβολιασμός και τα μέτρα ατομικής προστασίας θα μας επιτρέψουν να ανοίξουμε σταδιακά».

Η κυρία Κοτανίδου πρόσθεσε πως «θέλουμε να ανοίξουμε, αλλά ο αριθμός των κρουσμάτων δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε. Θέλουμε να δούμε έως την Παρασκευή, αν υπάρχει κάποια χαραμάδα, για να λάβουμε αποφάσεις.

Για το αν αποδίδει το lockdown η κυρία Κοτανίδου είπε: «Δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν αποδίδει το lockdown. Δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε, αν δεν είχαμε lockdown. Δεν ξέρουμε πότε θα βγούμε. Όσο περισσότερο εφαρμόζουμε τα μέτρα που έχουμε πει εκατομμύρια φορές, τόσο πιο λιγότερη πίεση θα έχουμε.