Υπέκυψε στις πιέσεις στο τέλος το Χρηματιστήριο – απώλειες άνω του 1%

Της Αλεξάνδρας Τόμπρα 

Με απώλειες έκλεισε τελικά το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο αν και προσπάθησε να “μαζέψει” τις απώλειες, ειδικά του ενεργειακού κλάδου, οι ελάχιστες βοήθειες που έλαβε ενδοσυνεδριακά δεν ήταν αρκετές για να διατηρήσει την παραμονή του πέριξ των 780 μονάδων, επιστρέφοντας τελικά στα χαμηλά δεκαημέρου.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 1,08% στις 773,52 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 772,40 μονάδων (-1,23%) και 788,94 μονάδων (+0,89%). Ο τζίρος ανήλθε στα 69,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 27,5 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 952 χιλ. τεμάχια.

Υπέκυψε στις πιέσεις στο τέλος το Χρηματιστήριο - απώλειες άνω του 1%

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,01%, στις 1.836,52 μονάδες, ενώ στο -1,06% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές ο Mid Cap και στις 1.119,55 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,13% στις 455,65 μονάδες.

Η μεταβλητότητα ήταν για ακόμη μία συνεδρίαση η πρωταγωνίστρια, ειδικά στον τραπεζικό κλάδο, όπου ο δείκτης κινήθηκε σε ένα εύρος μεταξύ -2,44% και +1,81%. Αρκετοί, όμως, τίτλοι άλλαξαν πρόσημο και κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη τελικά να επιστρέφει στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από δέκα μέρες και να επιβεβαιώνει την παλινδρόμησή του εντός ενός εύρους 20-30 μονάδων. Από τις 11 Φεβρουαρίου το ΧΑ κινείται σε ένα εύρος 30-40 μονάδων, αφήνοντας τις μεγαλύτερες διακυμάνσεις σε τίτλους που έχουν να παρουσιάσουν είτε επενδυτικές εξελίξεις είτε τα αποτελέσματα του 2020.

Και αυτή η μεταβλητότητα είναι που ευνοεί τις βραχυπρόθεσμες κινήσεις σε επιμέρους τίτλους. Έτσι βλέπουμε τίτλους που τη μία ημέρα υποχωρούν έντονα και την επομένη ανακάμπτουν, ακολουθώντας το άτυπο rotation στις στηρίξεις του Γενικού Δείκτη. Το σενάριο της πλάγιας κίνησης έως ότου ξεκαθαρίσει το τοπίο στην οικονομία δείχνει να επιβεβαιώνεται, με την αγορά να μην δείχνει διαθέσεις να αλλάξει επίπεδο. Ήταν ένα σενάριο που διατυπώθηκε από τους αναλυτές όταν η μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας εισερχόταν σε lockdown λόγω της πανδημίας, με τα περισσότερα χαρτοφυλάκια να επιδίδονται σε ασκήσεις επί χάρτου ώστε να εκτιμήσουν τις συνέπειες των τελευταίων μέτρων στην οικονομία.

Όπως σχολιάζουν εγχώριοι αναλυτές στο Capital.gr, η αγορά έχει δύο αναγνώσεις. Αυτή της βραχυπρόθεσμης κίνησης, όπου ο χώρος των κερδοσκοπικών κινήσεων έχει επισκιάσει οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και αυτή της μακροπρόθεσμης, με αρκετά χαρτοφυλάκια να τηρούν στάση αναμονής στις θέσεις τους. Στη μεγάλη εικόνα οι προοπτικές παραμένουν θετικές, στην τρέχουσα όμως η κόπωση αργά ή γρήγορα θα επέλθει, με το αρνητικό σενάριο να κερδίζει καθημερινά πόντους στις πιθανότητες.

Το ενδιαφέρον στοιχείο που μπορεί να αναδειχθεί σταδιακά όμως είναι η στάση πιο μακροπρόθεσμων χαρτοφυλακίων, ακόμη και αν αυτά έχουν ανοιχτές θέσεις. Ενδεικτικό της τάσης είναι ότι το fund Lansdowne, το οποίο τα τελευταία χρόνια συντηρεί short θέσεις στις ελληνικές (ιδίως τραπεζικές) μετοχές, μείωσε πρόσφατα την ανοιχτή του θέση στη ΔΕΗ, την οποία είχε αμετάβλητη από τον Ιούνιο του 2020.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ σημείωσε απώλειες 5,86%, με την Τέρνα Ενεργειακή και την Πειραιώς να ακολουθούν με -3,94% και -3,07% αντίστοιχα. Απώλειες 2,11% σημείωσε η Jumbo, με τις Alpha Bank, Μυτιληναίο, Ελλάκτωρ, Βιοχάλκο, ΕΥΔΑΠ, Σαράντη, ΕΧΑΕ και ΟΛΠ να κλείνουν με πτώση άνω του 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Titan και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ ήπια ανοδικά, στον αντίποδα, έκλεισαν οι Coca Cola, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Φουρλής, Λάμδα. Aegean και Eurobank έκλεισαν με κέρδη 1,4% έκαστη.