(Βίντεο)-Συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο του ΑΠΘ – Συγκέντρωση και πορεία

Στον εισαγγελέα θα οδηγηθούν σήμερα οι 31 συλληφθέντες για τα επεισόδια που σημειώθηκαν χθες στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Οι συλληφθέντες στην πλειονότητά τους είναι φοιτητές και σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία -κατά περίπτωση- για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσιών, παράνομη βία, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, διατάραξη οικιακής ειρήνης, απόπειρα σωματικής βλάβης, απείθεια, βία κατά αστυνομικών υπαλλήλων (αντίσταση), όπως επίσης για παράβαση του νόμου περί όπλων διότι κάποιοι κρατούσαν αντικείμενα, όπως κοντάρια κ.ά.

Όλες οι παραπάνω πράξεις διώκονται σε βαθμό πλημμελήματος και μετά την απαγγελία των κατηγοριών αναμένεται να παραπεμφθούν στο αυτόφωρο.

Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, σε καθένα βεβαιώθηκε πρόστιμο ύψους 300 ευρώ για μη τήρηση των μέτρων κατά της διασποράς του κοροναϊού.

Συνεχίζεται η κατάληψη στο κτίριο διοίκησης ΑΠΘ – Συγκέντρωση και πορεία για τους 31 συλληφθέντες

Την ίδια ώρα κατειλημμένο παραμένει το κτίριο διοίκησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά την αστυνομική επιχείρηση εκκένωσής του και τα επεισόδια που ακολούθησαν περιμετρικά.

Περίπου 50 άτομα βρίσκονται μέσα στο κτίριο, τα οποία παρέμειναν εκεί όλο το βράδυ, ενώ κάλεσμα για μαζική συγκέντρωση στις 11πμ, στον αύλειο χώρο, έχουν απευθύνει φοιτητικές παρατάξεις, εργατικά σωματεία και η αναρχική ομοσπονδία Θεσσαλονίκης.

«Το κάλεσμα για τη συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια θα πραγματοποιηθεί στις 11:00 στην κατειλημμένη πρυτανεία ως προσυγκέντρωση και θα μεταβεί με πορεία στα δικαστήρια», αναφέρεται σε κείμενο που υπογράφει η «Συνέλευση κατειλημμένης πρυτανείας».

«Οι φοιτητές συνεχίζουν την κατάληψη στην πρυτανεία του ΑΠΘ και καλούν σε στήριξη όσους και όσες θεωρούν καθήκον τους την υπεράσπιση των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Δε θα κάτσουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Οι απαντήσεις μας ενάντια στα αντικοινωνικά και αντι-εργατικά μέτρα της κυβέρνησης που εντείνουν τον κρατικό και καπιταλιστικό ολοκληρωτισμό πρέπει να δοθούν συλλογικά και μαζικά στους δρόμους του αγώνα. Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στους/στις 31 συλληφθέντες/συλληφθείσες της κατειλημμένης πρυτανείας ΑΠΘ», τονίζεται.

Κινητοποίηση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης το απόγευμα της Δευτέρας

Σημειώνεται πως το απόγευμα της Δευτέρας φοιτητικοί σύλλογοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης για τους προσαχθέντες φοιτητές, ζητώντας την απελευθέρωσή τους και την απόσυρση των κατηγοριών. 

Οι διαδηλωτές ξεκίνησαν την κινητοποίησή τους από το άγαλμα Βενιζέλου με κατεύθυνση το κέντρο της πόλης. Δυνάμεις των ΜΑΤ κινούνταν παράλληλα με την πορεία επί της οδού Εγνατίας.

Η πορεία στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης με τους φοιτητές να ζητούν την απελευθέρωση των συλληφθέντων, ενώ κλούβες των ΜΑΤ είχαν κλείσει το δρόμο, εμποδίζοντας την προσέγγιση στο αστυνομικό μέγαρο.

Οι διαδηλωτές αποχώρησαν λίγο πριν τις 20:30 με πορεία έως τα ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης.

Χημικά, ξύλο και βασανισμός διαδηλωτή μέσα στο ΑΠΘ

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί της Δευτέρας δυνάμεις των ΜΑΤ και της «ΔΡΑΣΗΣ» έκαναν έφοδο στο ΑΠΘ.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του εισαγγελέα από τον πρύτανη του ΑΠΘ, Νίκο Παπαϊωάννου, σχετικά με την κατάληψη και στη συνέχεια ακολούθησε η επέμβαση των αρχών.

Οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους φοιτητές με χημικά και ξύλο, προχωρώντας σε 31 προσαγωγές που το βράδυ της Δευτέρας μετατράπηκαν σε συλλήψεις.

Κατά τα επεισόδια μία κοπέλα αισθάνθηκε αδιαθεσία και λιποθύμησε. Στο σημείο έσπευσε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Την ίδια ώρα, σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί το βίντεο-ντοκουμέντο που κάνει το γύρο του Διαδικτύου, στο οποίο διακρίνονται αστυνομικοί της ομάδας «ΔΡΑΣΗ» να βασανίζουν προσαχθέντα τον οποίο σέρνουν ημίγυμνο στο οδόστρωμα και ψεκάζοντας τον με χημικά από πολύ μικρή απόσταση. Στη συνέχεια τον πιέζουν τον στο στήθος, ενώ ο ίδιος φωνάζει. 

Μάλιστα, οι αστυνομικοί απομάκρυναν κάθε παρευρισκόμενο, ακόμα και δημοσιογράφους, ισχυριζόμενοι ότι παρεμποδίζουν τη σύλληψη, ενώ δεν δίστασαν να προχωρήσουν και σε ρίψη χημικών.

Συγκλόνισε η καθηγήτρια που μπήκε ασπίδα στο σώμα φοιτητή

Τον γύρο του διαδικτύου έκανε και η εικόνα καθηγήτριας που μπαίνει ασπίδα ανάμεσα στο σώμα φοιτητή και ανδρών των ΜΑΤ, κατά τη διάρκεια των χθεσινών επεισοδίων που έλαβαν χώρα στη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, χθες κατόπιν κατάληψης από φοιτητές στην Πρυτανεία του ΑΠΘ, τα ΜΑΤ εισήλθαν στο Αριστοτέλειο και ακολούθησαν εκτεταμένα επεισόδια, με χρήση χημικών, συλλήψεις, λιποθυμία φοιτήτριας, αλλά και ενός περιστατικού που έχει συγκλονίσει την φοιτητική κοινότητα και όχι μόνο.

Η γυναίκα που μπαίνει μπροστά από τον φοιτητή για να τον προστατέψει με το σώμα της από την βιαιότητα κάποιων αστυνομικών είναι η αναπληρώτρια καθηγήτρια θεατρολογίας στο ΑΠΘ, κα. Κατερίνα Ριτσάτου. Μπαίνει μπροστά για να προσπαθήσει να προστατέψει τον φοιτητή της.

Η κυρία Ριτσάτου, σε δηλώσεις της στο in.gr, επιβεβαίωσε ότι είναι καλά στην υγεία της μετά τα πρωινά περιστατικά και δηλώνει τα εξής: «Μπροστά στα μάτια μου, μπροστά στα μάτια όλων μας, μερικοί αστυνομικοί άρχιζαν να χτυπούν και να τραβούν έναν φοιτητή, ένα παιδί. Κόντευαν να το διαμελίσουν κυριολεκτικά, ενώ εμείς, φοιτητές και καθηγητές διαδηλώναμε ειρηνικά. Προσπάθησα να πάρω θέση εκείνη τη στιγμή. Είμαι δασκάλα, είμαι μάνα, γυναίκα και άνθρωπος. Γι’ αυτό».

Η κυρία Ριτσάτου ανήκει στην όχι μικρή μερίδα διδασκόντων που δεν βλέπουν με θετικό μάτι τις επερχόμενες αλλαγές στην ανώτατη εκπαίδευση. Όπως είπε χαρακτηριστικά λίγο πριν το τέλος του τηλεφωνήματός μας: «Δεν θα κάτσουμε ήσυχα, πρέπει να προσπαθήσουμε να προλάβουμε τα χειρότερα, που δεν έχουν φυσικά έρθει ακόμα».

Δείτε την φωτογραφία του Κωνσταντίνου Τσακαλίδη που κάνει το γύρο του διαδικτύου.

Σφοδρές αντιδράσεις

Την ίδια  ώρα πανεπιστημιακοί, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης, καταγγέλλουν την αστυνομική βία σε βάρος των φοιτητών.

«Με φρίκη και αποτροπιασμό παρακολουθούμε την εισβολή, κατόπιν πρόσκλησης του πρύτανη, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ στο ΑΠΘ, το ξύλο, τη ρίψη χημικών, τις προσαγωγές, και τα (καταγεγραμμένα και ειδεχθή) βασανιστήρια φοιτητριών και φοιτητών μέσα στον χώρο του πανεπιστημίου» αναφέρει σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ και ΠΑΜΑΚ.

«Μένουμε ακλόνητα δίπλα στις φοιτήτριες και τους φοιτητές που αγωνίζονται. Μαζί θ’ αποτρέψουμε τη σχεδιαζόμενη διάλυση του δημόσιου πανεπιστημίου και ολόκληρης της κοινωνίας», σημειώνει ακόμα.

«Απρόκλητη επίθεση από την αστυνομία» σε βάρος φοιτητών μέσα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και «αντιδημοκρατική εκτροπή της κυβέρνηση» καταγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

«Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν χημικά και προέβησαν σε προσαγωγές φοιτητών. Καταγγέλλουμε την αστυνομική βία, η οποία αποτελεί έκφραση της αντιδημοκρατικής εκτροπής της κυβέρνησης και την κατάφωρη παραβίαση του πανεπιστημιακού ασύλου και των δημοκρατικών ελευθεριών», επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε ανακοίνωσή του.

«Σήμερα πήραμε μια δροσερή πνοή δημοκρατίας’ και μια πρώτη γεύση της πανεπιστημιακής Αστυνομίας που οραματίζονται ο κύριος Χρυσοχοΐδης και η κυρία Κεραμέως», σχολίασε το δίκτυο Νεολαίας του Κινήματος Αλλαγής για τα επεισόδια στο ΑΠΘ και την άγρια καταστολή σε βάρος διαδηλωτών.

Ανακοίνωση εξέδωσε και η ΚΝΕ για την έφοδο των ΜΑΤ στο ΑΠΘ καταγγέλλοντας «χρήση βίας, χημικών και δακρυγόνων και συλλήψεις φοιτητών, ανάμεσά τους και μέλη Διοικητικών Συμβουλίων».