Ουκρανία: Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις έλαβε σήμερα τα πρώτα εμβόλια κατά του κορονοϊού

Μετά από αλλεπάλληλες καθυστερήσεις και πολλή κριτική, η ουκρανική κυβέρνηση κατάφερε σήμερα να παραλάβει τις πρώτες δόσεις εμβολίων για τον νέο κορονοϊό και ελπίζει ότι θα ξεκινήσει την εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού από αύριο.

Η πρώτη παρτίδα, που περιέχει 500.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca, παραγωγής του Serum Institute της Ινδίας, έφτασε το πρωί στο αεροδρόμιο Μπορίσπιλ του Κιέβου, ανακοίνωσε το ουκρανικό υπουργείο Υγείας. Το εμβόλιο αυτό φέρει την εμπορική ονομασία Covishield.

“Θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό το συντομότερο δυνατόν”, υποσχέθηκε μέσω του Twitter ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ο υπουργός Υγείας είχε μεταβεί αυτοπροσώπως στην Ινδία για να επιβλέψει την εισαγωγή της πρώτης παρτίδας.

Οι ουκρανικές αρχές δέχτηκαν σφοδρή κριτική επειδή δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν εμβόλια νωρίτερα. Η Ουκρανία, μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης, με πληθυσμό περίπου 40 εκατομμυρίων, έχει καταγράψει μέχρι σήμερα περισσότερα από 1,3 εκατ. κρούσματα της Covid-19 και περισσότερους από 25.000 θανάτους.

Αρχικά, η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι η εκστρατεία ανοσοποίησης θα ξεκινούσε στα μέσα Φεβρουαρίου με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech που θα το παραλάμβανε μέσω του προγράμματος Covax του ΟΗΕ. Τα ουκρανικά μμε γράφουν τώρα ότι οι πρώτες δόσεις αυτού του εμβολίου θα παραδοθούν στις αρχές Μαρτίου.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι απέδωσε τα προβλήματα εφοδιασμού στον ανταγωνισμό μεταξύ των πλουσίων χωρών και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρώπης.

Κινητές μονάδες εμβολιαστών

“Προβλέπουμε να ξεκινήσουμε τους εμβολιασμούς από αύριο” Τετάρτη, διαβεβαίωσε ο Βίκτορ Λιάσκο, ο υφυπουργός Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να ολοκληρώσει τον εμβολιασμό σε πέντε στάδια. Το πρώτο, το οποίο θα γίνει με κινητές μονάδες εμβολιαστών, θα αφορά κυρίως τους υγειονομικούς και άλλα πρόσωπα, συνολικά 380.000 ανθρώπους. Η κάθε ομάδα θα εμβολιάζει έως και 100 ανθρώπους την ημέρα, σε εθελοντική βάση, διευκρίνισε ο Λιάσκο.

Οι φιλορώσοι αυτονομιστές που ελέγχουν ένα μέρος της ανατολικής Ουκρανίας ανακοίνωσαν την 1η Φεβρουαρίου ότι ξεκίνησαν τη δική τους εκστρατεία ανοσοποίησης με το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V. Το Κίεβο από την πλευρά του απαγορεύει τη χρήση των ρωσικών εμβολίων στα εδάφη που ελέγχει, θεωρώντας τα ως “γεωπολιτικό όπλο” του Κρεμλίνου. Η Ουκρανία χαρακτηρίζει τη Ρωσία “επιτιθέμενη χώρα” από το 2014, όταν προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ξεκίνησε ο πόλεμος με τους αυτονομιστών.

Η κυβέρνηση ελπίζει ότι θα λάβει συνολικά 17 εκατομμύρια δόσεις από την AstraZeneca και την αμερικανική Novavax, καθώς και άλλα 8 εκατομμύρια δόσεις μέσω του προγράμματος Covax του ΟΗΕ, που στηρίζει τις πιο φτωχές χώρες. Οι ουκρανικές αρχές έχουν επίσης συμφωνήσει να αγοράσουν 1,9 εκατ. δόσεις του κινεζικού εμβολίου Sinovac, εφόσον η αποτελεσματικότητά του κριθεί ότι φτάνει τουλάχιστον το 70%.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ