Η Κομισιόν καλεί 6 κράτη-μέλη να χαλαρώσουν τους μονομερείς περιορισμούς στα σύνορα λόγω κορονοϊού

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Τρίτη έξι κράτη-μέλη της Ένωσης να χαλαρώσουν τους μονομερείς περιορισμούς που έχουν επιβάλει στα σύνορά τους, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, καθώς προσπαθεί να συντονίσει μια λιγότερο περιοριστική στρατηγική όσον αφορά τις μετακινήσεις αγαθών και ανθρώπων εντός του μπλοκ.

Ο Επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε ότι έχει δοθεί περιθώριο 10 ημερών στο Βέλγιο, τη Δανία, τη Φινλανδία, τη Γερμανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία για να αιτιολογήσουν τους περιορισμούς που έχουν επιβάλει, οι οποίο όπως ανέφερε “έχουν πάει πολύ μακριά”.

“Είναι απαραίτητο να επιστρέψουμε σε μια συντονισμένη προσέγγιση όλων των μέτρων που λαμβάνονται σχετικά με την ελεύθερη κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, δήλωσε ο Ρέιντερς.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι, χωρίς μια συντονισμένη προσέγγιση που να περιλαμβάνει και τα 27 κράτη μέλη, “διακινδυνεύουμε τον κατακερματισμό και τη διατάραξη της ελεύθερης κυκλοφορίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων – κάτι που έχουμε ξαναδεί τις τελευταίες εβδομάδες”.

Ο υπουργός αρμόδιος για Ευρωπαϊκά Θέματα της Γερμανίας Μάικλ Ροθ υπεραμύνθηκε της απόφασης της χώρας του για αυστηροποίηση των περιορισμών στα σύνορα επικαλούμενος τις εστίες πιο μεταδοτικών στελεχών του κορονοϊού στις γειτονικές χώρες.

“Αυτά τα μέτρα προφανώς ασκούν τεράστια πίεση στις παραμεθόριες περιοχές, στους μετακινούμενους και στις μεταφορές αγαθών καθώς και στην ενιαία αγορά, αλλά η προστασία των πολιτών μας είναι υψίστης σημασίας”, δήλωσε πριν από τη συνάντησή του με ομολόγους του της ΕΕ.