Εξαρθρώθηκε κύκλωμα που πωλούσε ταξιδιωτικά έγγραφα σε αλλοδαπούς μέσω Telegram


Ηλεκτρονικές αγγελίες πώλησης… παράνομων ταξιδιωτικών εγγράφων είχε δημιουργήσει στην εφαρμογή επικοινωνιών “Telegram”, κύκλωμα που εξαρθρώθηκε από τη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

Οι “πωλητές” δήλωναν κλοπή ή απώλεια ταξιδιωτικών εγγράφων και στη συνέχεια τα διέθεταν με το κατάλληλο αντίτιμο μέσω της γνωστής εφαρμογής, στην οποία υπήρχε η δυνατότητα πώλησης και αγοράς σε μυστικά κανάλια. Τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προωθούσαν ακόμα και μετανάστες από την Τουρκία προς την Ελλάδα, από όπου στη συνέχεια τους διοχέτευαν σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες. Έναν 33χρονο αλλοδαπό, μέλος της συμμορίας συνέλαβαν την Πέμπτη οι αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης, ενώ ταυτοποιήθηκαν 7 ακόμα μέλη του κυκλώματος.

Από 200 έως και 1.500 ευρώ. Τόσο κοστολογούσε το κύκλωμα το κάθε έγγραφο, ανάλογα το είδος και την χώρα προέλευσης. Η δραστηριότητα ξεκίνησε το 2019, μέσω της γνωστής εφαρμογής, μια πρωτοεμφανιζόμενη μέθοδο για την παράνομη προώθηση μεταναστών. Μέσα από κανάλια του “Telegram” υπήρχε η δυνατότητα σε υποψήφιους “προμηθευτές” να δημοσιεύουν φωτογραφίες ταξιδιωτικών εγγράφων τα οποία διέθεταν προς πώληση σε “απλούς χρήστες”. Οι… πελάτες επέλεγαν το διαθέσιμο ταξιδιωτικό έγγραφο, με κριτήριο την ομοιότητα τους, με την φωτογραφία του πραγματικού κατόχου. Τα έγγραφα παραδίδονταν στους αγοραστές, είτε δια ζώσης, είτε ταχυδρομικά, ενώ οι πληρωμές πραγματοποιούνταν κυρίως μέσω εταιρειών ταχυμεταφοράς χρημάτων.

Η δράση του κυκλώματος δεν σταματούσε εκεί. Τα μέλη του οργάνωναν παράνομες προωθήσεις μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα μέσω της Αλεξανδρούπολης. Τελικός προορισμός τους ήταν κάποια άλλη Ευρωπαϊκή χώρα. Οι μετανάστες κατέληγαν σε διαμέρισμα στην Κυψέλη που διαχειριζόταν ο συλληφθείς. Εκεί οι αστυνομικοί εντόπισαν πέντε υποψήφιους προς προώθηση μετανάστες χωρίς ταξιδιωτικά έγγραφα.

Έπειτα από έρευνα στον χώρο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 22 δελτία ταυτότητας, 20 διαβατήρια, 4 δελτία αιτούντων διεθνής προστασίας, 3 άδειες ικανότητας οδήγησης, άδεια διαμονής και βεβαίωση κατάθεσης αίτησης για έκδοση άδειας διαμονής. Τα 20 από τα παραπάνω έγγραφα έχουν καταχωρηθεί ως κλαπέντα-απολεσθέντα, ενώ όλα ήταν τρίτων προσώπων και αμφιβόλου γνησιότητας.

Η υπόθεση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την υπηρεσία U.S.Department Homeland Security Investigations (DHIS) – Immigration & Customs Enforcement (ICE), την υπηρεσία U.K. National Crime Agency (NCA) , το European Migrant Smuggling Center (EMSC) της EUROPOL καθώς και την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Γερμανίας , στο πλαίσιο δράσης του προγράμματος EMPACT για την καταπολέμηση της παράνομης προώθησης μεταναστών, που ηγείται η χώρα μας.

Σε βάρος του 33χρονου συλληφθέντα σχηματίστηκε δικογραφία για διευκόλυνση της παράνομης εισόδου ή εξόδου, κατοχή διαβατηρίων και ταξιδιωτικών εγγράφων τρίτων προσώπων, εξασφάλιση καταλύματος για απόκρυψη και διευκόλυνση μεταφοράς, πλαστογραφία και αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος.