Υπόμνημα Αγαπηδάκη στην Εισαγγελία για διερεύνηση καταγγελιών σε βάρος ασυνόδευτων παιδιών

Αυτεπάγγελτη προκαταρκτική εξέταση διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθήνα μετά από δημοσιεύματα που ήρθαν στο φως και αφορούν ενδεχόμενες έκνομες πράξεις που τελέστηκαν κατά την περίοδο 2017-2018 σε βάρος ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφυγόπουλα από τουλάχιστον τρεις ΜΚΟ προωθούνταν για μαθήματα στον Δημήτρη Λιγνάδη. Κατά πληροφορίες, οι υπήρξαν καταγγελίες μαρτύρων και πλέον ερευνάται συνολικά από η δράση ΜΚΟ.

Στο μεταξύ ο Δημήτρης Λιγνάδης, ο οποίος συνελήφθη το Σάββατο το απόγευμα με την κατηγορία για βιασμό κατά συρροή, κρατείται στη ΓΑΔΑ και σήμερα θα λάβει αντίγραφο της δικογραφίας που έχει σχηματιστεί σε βάρος του.

Μέχρι την Τετάρτη θα κρατηθεί στην Ασφάλεια Αττικής, οπότε και θα οδηγηθεί στον ανακριτή για απολογία, ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

 

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα  ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων που αποδίδονται στον Δημήτρη Λιγνάδη και το ενδεχόμενο διάπραξης νέων αδικημάτων και όχι ο κίνδυνος διαφυγής του, οδήγησαν τις δικαστικές αρχές να δώσουν εντολή για την σύλληψη του .

Πιο συγκεκριμένα, στο ένταλμα αναφέρονται οκτώ λόγοι που αφορούν κυρίως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της εγκληματικής δράσης που αποδίδεται στον Δημήτρη Λιγνάδη από πραγματικά περιστατικά, αλλά και το εξακολουθητικό της πράξης του βιασμού:

  • Οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής για βιασμό κατά συρροή
  • Η ιδιαίτερα ευαίσθητη ηλικία των θυμάτων
  • Ο τρόπος δράσης με μεθοδική και συστηματική προσέγγιση καθώς και με καλλιέργεια κλίματος εμπιστοσύνης
  • Η εκμετάλλευση της επαγγελματικής ιδιότητας του κατηγορουμένου
  • Η άσκηση βίας, καθώς από τα στοιχεία της δικογραφίας φαίνεται να οδηγούσε τα θύματα του σε κατάσταση αναισθησίας ή ανικανότητας
  • Η εμμονή και η εγκληματική ροπή για πολλά έτη, που διαφαίνεται.
  • Η επιλογή προσώπων από ευάλωτες κατηγορίες με παθόντες επί το πλείστον αλλοδαπούς ανήλικους και τέλος
  • Η ύπαρξη σοβαρών ενδείξεων ότι έχει σχεδιάσει παρόμοιες πράξεις σε βάρος ανηλίκων.