Οργανώσεις Μελών Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Ελλάδας: Ενίσχυση και όχι κατάργηση στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών

Οργανώσεις Μελών Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Ελλάδας: Ενίσχυση και όχι κατάργηση στα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών

Σε λίγες μέρες ολοκληρώνεται ένας δύσκολος χρόνος για τη λειτουργία των πανεπιστημιακών δομών σε όλη τη χώρα που έχουν αναστείλει τη δια ζώσης εκπαιδευτική δραστηριότητα. Όλο αυτό το προηγούμενο διάστημα με συνοπτικές διαδικασίες η ΝΔ προχώρησε σε αντιεκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα η ΝΔ μείωσε την κρατική επιχορήγηση σε σχέση με το 2019 με τα πανεπιστήμια να έρχονται αντιμέτωπα με οικονομικό αδιέξοδο. Οι νομοθετικές μεταρρυθμίσεις ολοκληρώθηκαν με τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, το αυστηρό όριο φοίτησης, την ισοτίμηση πτυχίων με αυτά των κολεγίων αλλά και την επαναφορά της βάσης του 10% με αποτέλεσμα τον αποκλεισμό από την  είσοδο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για πάνω από 20.000 υποψήφιους εισακτέους.

Ξεκίνησαν πάλι οι δημόσιες αντιπαραθέσεις για μετακινήσεις τμημάτων σε άλλες πόλεις ή ακόμα και συγχωνεύσεις, που πλέον αυτές οι συζητήσεις έχουν κουράσει τις τοπικές κοινωνίες. Ιδιαίτερα στον Νομό Ηλείας σχεδιάζεται η πλήρης εξαφάνιση από τον ακαδημαϊκό χάρτη. Παράλληλα στην Αιτωλοακαρνανία από τα ήδη υπάρχοντα τμήματα προτείνεται η συγχώνευση 2 ή 3 τμημάτων σε μόλις 1 ακόμα και η μεταφορά τμημάτων στο campus της Πάτρας. Να θυμίσουμε ότι από το Σχέδιο Αθηνά το 2013 πάλι με κυβέρνηση ΝΔ καταργήθηκαν σωρεία περιφερειακών τμημάτων και δημιουργήθηκαν νέα με ακαθόριστο γνωστικό αντικείμενο που και σήμερα δημιουργούν προβλήματα στους αποφοίτους με την εργασιακή τους αποκατάσταση.

Οι οργανώσεις μελών της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη Δυτική Ελλάδα καταδικάζουν τις πρακτικές  μεταφοράς ή συγχώνευσης τμημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών. Ζητούμε την άμεση ενίσχυση με μέλη διδακτικού προσωπικού και υλικοτεχνικές υποδομές. Αρκετό χρόνο έχει χάσει η ΝΔ χωρίς να έχει μεριμνήσει για την ομαλή μετάβαση στην μετά COVID-19 εκπαιδευτική λειτουργία, διότι αν είχε μεριμνήσει για μόνιμες θέσεις καθηγητών θα είχαν περατωθεί όλες οι διαδικασίες επιλογής. Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτη επίσης η επαναλειτουργία των τριών καταργηθέντων τμημάτων του ΤΕΦΑΑ στην Ηλεία, της Νομικής στην Πάτρα και της Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στην Αιτωλοακαρνανία ενώ η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε αποδώσει θέσεις μελών διδακτικού προσωπικού και η Σύγκλητος είχε αποφασίσει την έναρξη λειτουργίας από το ακαδημαϊκό έτος 2020-21.

Τα τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών έχουν δημιουργηθεί με στόχο αφενός την ενίσχυση και κάλυψη γνωστικών αντικειμένων αλλά αφετέρου και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα δραστηριοποίησης σε τομείς έρευνας εναρμονισμένους με τα τοπικά χαρακτηριστικά. Ας αφουγκραστεί επιτέλους η κυβέρνηση τις επιθυμίες των φοιτητών, των αιρετών, των παραγωγικών φορέων και τις τοπικές κοινωνίες. Οι βλέψεις για έμμεσο σχέδιο Αθηνά 2 θα βρουν την φοιτητική κοινότητα προετοιμασμένη αποτρέποντας τέτοιες λανθασμένες επιλογές του παρελθόντος.

Οι οργανώσεις μελών Ηλείας, Αχαΐας και Αιτωλοακαρνανίας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ