Οι ΥΠΕΞ της ΕΕ συμφώνησαν να προετοιμάσουν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας για τη φυλάκιση Ναβάλνι

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τη Δευτέρα να προχωρήσουν με την επιβολή κυρώσεων σε τέσσερις ανώτερους Ρώσους αξιωματούχους ως απάντηση για τη φυλάκιση του επικριτή του Κρεμλίνου Αλεξέι Ναβάλι, σύμφωνα με δύο Ευρωπαίους διπλωμάτες που επικαλείται το πρακτορείο Reuters.

Η απόφαση των ΥΠΕΞ ανοίγει τον δρόμο για την έναρξη των προετοιμασιών για την επιβολή των κυρώσεων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών των 27 δεν συζητήθηκαν ονόματα, όμως οι διπλωμάτες δήλωσαν πως στόχοι των κυρώσεων θα είναι ο επικεφαλής της Ανακριτικής Επιτροπής της Ρωσίας, η οποία χειρίζεται τις έρευνες για μεγάλα εγκλήματα, ο διευθυντής των ρωσικών φυλακών, ο διευθυντής της Εθνοφρουράς της Ρωσίας και ο γενικός εισαγγελέας της χώρας.

Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, κάλεσε τους Ευρωπαίους ομολόγους του να δώσουν το “πράσινο φως” για την επιβολή των κυρώσεων. “Είμαι υπέρ της εντολής προετοιμασίας πρόσθετων κυρώσεων, σε λίστα συγκεκριμένων ατόμων”, δήλωσε ο Μάας φτάνοντας στις Βρυξέλες.

Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, οι κυρώσεις έχουν στόχο να ασκηθεί πίεση στο Κρεμλίνο ότι μόνο γιατί καταδικάστηκε σε φυλάκιση, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ο Ναβάλνι αλλά και γιατί αποφασίστηκε να εκτίσει την ποινή του σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι κυρώσεις αναμένεται να επιβληθούν τον επόμενο μήνα και θα περιλαμβάνουν απαγόρευση ταξιδίων και πάγωμα περιουσιακών στοιχείων συνεργατών του Πούτιν, ούτως ώστε να σταλεί ένα μήνυμα στον Ρώσο πρόεδρο ότι θα πρέπει να επιτρέπεται η ελευθερία του λόγου και η διαμαρτυρία στη χώρα.